Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník 05. setkání 17. listopadu 2007
Přijaté dítě a jeho romství. Petra Margita Gelbart - moravská Romka žijící v USA, absolventka Harvardu, se na čas vrátila do Čech, aby mohla adoptovat dva černooké cherubínky.


 Články 13 z 3 
 Dětský program od Lačhe čhave05. setkání 17. listopadu 2007
Poděkování občanskému sdružení Lačhe Čhave za vynikající program pro děti

Dne 17. listopadu 2007 proběhlo další z řady celodenních setkání rodin, které přijaly do své péče děti romské národnosti, pořádané Střediskem náhradní rodinné péče v projektu Naše romské dítě. Setkání bylo spolufinancováno z veřejné sbírky Pomozte dětem a formou zapůjčení lektorů dětského programu také občanským sdružením Lačhe Čhave.

Zatímco rodiče měli odborný program, lektoři z občanského sdružení Lačhe Čhave připravili kvalitní program pro 29 dětí ve dvou skupinkách ve věku od 1 do 6 a od 7 do 15 let.

Zapojili zajímavé výtvarné techniky, zábavné hry a soutěže, hudbu a zpěv. Vzhledem k nadcházející adventní době část programu vyplnila práce s tématem romské tradice a zvyky o Vánocích. S nejmenšími dětmi připravili lektoři taneční vystoupení pro rodiče – směs čardášů a romských písní na reprodukovanou i živou hudbu. Se staršími dětmi realizovali krátké divadelní představení s pohádkovou tematikou.

Děti i rodiče odjížděli domů spokojení. Pro romské děti, vyrůstající v neromských rodinách, jsou tato setkání velikým přínosem pro budování jejich osobní identity. Romští lektoři jsou pro tyto děti pozitivním vzorem, pomáhají jim definovat si svou vlastní osobní identitu a poznávat romskou kulturu i sociální vztahy.

Děkujeme tímto vedení klubu Lačhe Čhave a Mgr. Barboře Šebové za vstřícnou spolupráci a spoluúčast; lektorům sdružení Michalu Gunárovi, Jaroslavu Gunárovi a Martině Mitáčové pak za kvalitně připravený a odvedený program pro děti. Těšíme se na další spolupráci.

Za Středisko náhradní rodinné péče

Mgr. Martina Vančáková

Vedoucí projektu Naše romské dítě

Více ...
Vložil: Romčátka dne 13.12.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zpráva pro NROS - sbírka Pomozte dětem05. setkání 17. listopadu 2007
Zpráva o realizaci setkání v projektu Naše romské dítě dne 17. listopadu 2007

V sobotu 17.listopadu proběhlo další setkání náhradních rodin, vychovávajících romské děti. Téma setkání bylo: Přijaté dítě a jeho romství. Setkání se zúčastnilo 17 rodin s 29 dětmi z různých koutů naší republiky.

Spolu s naším hostem, paní PhD. Petrou Margitou Gelbart MA, maminkou dvou přijatých dětí, která sama pochází z romské rodiny, dospělí sdíleli své zkušenosti, zážitky i otázky ohledně tématu: jak předat našim dětem to nejlepší z romství a jak jim pomoci, aby obstály v dnešní společnosti. Dotkli jsme se také problému, se kterým se čas od času setkáváme snad všichni: jak jednat s úřady, lékaři, školou atd. o našich dětech a jejich minulosti?

Diskuse byla velmi živá a konstruktivní, ze zpětného hodnocení pomocí ankety lze vyčíst, že rodiče považovali toto setkání za velmi přínosné a inspirující pro jejich další péči o své děti, zejména v pomoci dětem s budováním jejich identity.

Současně probíhal v dalších dvou místnostech kvalitně připravený program pro děti, který vedli osvědčení lektoři z romského sdružení Lačhe Čhave a romské studentky Univerzity Karlovy. Děti se naučily nové romské písničky, věnovaly se tanci i klidnějším výtvarným aktivitám na téma: Významné romské osobnosti – kým bych chtěl/a být? Starší děti na závěr dne připravily pro rodiče divadelní představení. Mladší rodičům zatančily a zazpívaly.

Rodinám jsme poskytli také různé informační a vzdělávací materiály a malé pozornosti od drobných sponzorů. Zajistili jsme občerstvení a možnost společného oběda přímo v místě konání. Romské sdružení pracující s dětmi Lačhe Čhave prezentovalo svou činnost rodičům a nabídlo možnost návštěvy jejich klubu a kroužků našimi dětmi. Této možnosti jedna z rodin využila hned následující pracovní den, další se zúčastnily Mikulášské besídky 4.prosince.

Projekt Naše romské dítě je financován se sbírkového projektu NROS a ČT Pomozte dětem

Více ...
Vložil: Romčátka dne 13.12.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pozvánka na 5. setkání05. setkání 17. listopadu 2007

Projekt Naše romské dítě

Komorní setkání pěstounských a adoptivních rodin s romskými dětmi

Sobota 17.listopadu 2007

Téma: Přijaté dítě a jeho romství



Naše pozvání na společnou besedu s Vámi přijala:


Petra Margita Gelbart,romská adoptivní maminka dvou dětí. Tato moravská Romka v dětství odcestovala se svými rodiči do USA, kde vystudovala Harvardskou universitu v oboru muzikologie, vdala se a na čas se vrátila do Čech, aby zde žádala o adopci prvního a následně i druhého dítěte. I ona hledá cesty, jak dětem předat to nejlepší z romství a jak je naučit obstát v současné společnosti.



Besedu moderují:

Jana Frantíková, sociální asistentka Střediska náhradní rodinné péče, maminka a pěstounka deseti dětí, vychovala děti malé i velké, romské i neromské, zdravé i postižené

Martina Vančáková, odborná pracovnice Střediska NRP v oblasti péče o rodiny s romskými dětmi, psycholožka a romistka, je maminkou tří dětí, z toho dvou romských.

Kvalitní program pro děti po celou dobu programu zajišťují zkušení romští lektoři.

Program setkání 8:30 – 9:00

prezence

9:00 –12:00 I. blok

Romství a přijaté děti: Petra Margita Gelbart

12:00-14:00 oběd

14:00-16:30 II. blok

Moderovaná diskuze: Jana Frantíková a Martina Vančáková

Účastnický poplatek (uhradíte na místě):

jednotlivý dospělý 80,- Kč, rodina (2 dospělí + děti) 100,- Kč

Nabízíme možnost objednání pizzy přímo na místo v době oběda za příjemnou cenu

Své přihlášky prosím podávejte co nejdříve:

o poštou: SNRP, Jelení 91, 118 00 Praha 1

o e-mailem: info@nahradnirodina.cz

o telefonicky: 233 356 701, 233 355 309

V přihlášce prosím uveďte kontakty na Vás, počet dospělých osob, jména a věk dětí, zda potřebujete pomoci zajistit ubytování.

Jak se dostanete na místo konání?

Ze stanice metra „C“ Opatov

autobusem 212, 213, 242, 260 směr Jižní Město

jednu zastávku do zast. Ke Kateřinkám.

Dále kousek pěšky ulicí Modletická k objektu bývalé mateřské školky,

hledejte klub „Na dně“

Více ...
Vložil: Romčátka dne 8.11.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 13 z 3 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.