Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Mlíčka

Autor: inishkea , 19.4.2008

Obilné mléko 1
40-50% nehlazená celozrnná rýže (Natural), 20-30% kroupy nebo přebraný loupaný oves, v nouzi ovesné vločky (střídat), 10% potravinářská bio pšenice, 10–20% luštěnin – dle věku (střídat čočku, různé druhy fazolí, hrách, cizrnu), 10% lněných či sezamových semínek (střídat), několik zrnek kvalitní mořské soli
Na sítu vše propláchnout, přes noc nechat namočené, ráno přidat vodu tak, aby byl poměr obilí a vody 1 : 5 až 1 : 7. Vařit v tlakovém hrnci na mírném ohni 60 – 90 minut. Pod tlakový hrnec dát rozptylovací síťku. Uvařenou kaši buď propasírovat nebo rozmixovat a nechat projít sítem, nebo pomlít na masovém strojku a nechat projít sítem. Toto obilné mléko se podává buď samotné, jindy jako přídavek do polévky, jindy jako přídavek do kaše místo mléka kravského nebo sušeného. To, co zůstane na sítu je škoda vyhodit. Je to vhodné jídlo pro dospělé, nebo pro starší děti, které už umí jíst hutnější potravu.

Obilné mléko 2
3/4 šálku sladké rýže (druh kulaté rýže), 3/4 šálku hnědé rýže (rýže Natural), 1 polévková lžíce sezamských semínek, 1 šálek vody, 1 špetička mořské soli
Čas přípravy: 5-10 minut, čas tepel. úpravy: 30-45 min.
Tento nápoj je vhodný pro miminka, když matka nemá dostatek mléka. Nicméně, protože některé enzymy obsažené v obilovinách se ztrácejí při opražování, ještě lepší náhradou za mateřské mléko je mléko rýžové. Obilné mléko je skvělá pochoutka i pro dospělé a starší děti a dobře pomáhá při trávení. Hojí podrážděný nebo slabý žaludek.
1) Opražte zvl? celozrnnou rýži a zvl? semínka a společně je rozemelte.
2) Jedna čajová lžička tohoto "sušeného mléka" s několika zrnky mořské soli je odpovídající množství na jeden šálek vody. (Zbytek prášku si nechte na příště).
3) Lehce povářejte asi 30 minut.
4) Obilné mléko se podává vlahé až teplé.

Rýžové mléko - odvar
1 šálek hnědé celozrnné rýže (Natural) , 1 šálek sladké hnědé rýže (druh kulaté rýže) , 20 šálků vody , amasake nebo rýžová sladinka na přilepšení, pokud chcete
Čas přípravy: 5 minut, čas tepel. úpravy: 2 hodiny
Rýžové mléko se často používá jako náhrada za mléko mateřské, když matka nemůže kojit. Nicméně je důležité tuto skutečnost předem konzultovat s odborným lékařem, aby děťátko skutečně dostalo odpovídající výživu. Rýžové mléko je rovněž velmi prospěšné v případech aftů a dětské moučnivky.
1) Vložte všechnu rýži do studené pramenité vody.
2) Přiveďte pomalu do varu a na mírném ohni povářejte dvě hodiny.
3) Potom přeceďte (rýži si dejte stranou na přípravu chleba či palačinek).
4) Rýžové mléko se podává vlahé nebo teplé.
Je jisté, že tuky a sůl musejí být v organismu v určité harmonii. Protože vaše miminko ještě nedostává žádné tuky (kromě mateřského mléka), není ještě vhodné začínat se solením. Proto i do obilného mléka je lépe vyvařit místo špetky soli malý proužek mořské řasy Kombu nebo Wakame.

Mléko z ořechů a semen
Toto mléko stojí na prvním místě, pokud jde o jeho oblíbenost i o kompletnost výživných látek. Burské oříšky jsou zdrojem cenných výživných látek, ale musíme být velmi opatrní na možné plísně. Rovněž s kvalitou sezamových semínek bývají potíže. Než je zakoupíte, velmi pečlivě rozžvýkejte špetku sezamových semínek a jednu minutu ponechte na špičce jazyka. Nesmíte ucítit pálivou nebo štiplavou chuť. Přes veškeré ujišťování obchodníků není pravda, že pálivá chuť je pro sezam typická. Jde o stará žluklá semena, která enormně spotřebovávají vaše bílé krvinky a tím drasticky snižují obranyschopnost vašeho organismu. Řešením rozhodně není opražení takovýchto starých semínek. Použít můžeme rovněž kvalitní mandle, kešu a některá jádra z pecek.  Jako nejvhodnější se ukazuje použití neloupaných mandlí a nepražených semen sezamu. Poměr je možný podle toho, jakou si přejeme hustotu (mastnotu). Běžný poměr je 1/3 šálku pomletých semen, který se doplní vodou a vše se dokonale rozmixuje. Oříšková másla jsou koncentrovanější, proto se používá menší množství.
Na sójové mléko jsou některé děti stejně alergické, jako na kravské. Pro ně se doporučuje tento předpis:

Čistá pramenitá voda, šťáva z mrkve karotky, mandlové máslo a datle.
Mrkev má značný obsah bílkovin, obsahuje 10 000 až 12 000 jednotek betakarotenu (vit. A), dále vitaminy B, E, K, C a má vzácně vyvážený poměr minerálních látek. Mandle se počítají mezi nejstravitelnější, pokud jde o bílkoviny, vitamíny, tuky, minerály i sacharidy. V mandlích jsou všechny potřebné živiny v přirozené rovnováze. Jsou jediné z ořechovin, které v těle vytvářejí tolik potřebnou alkalickou reakci. Datle poskytují vitamíny, vzácné minerály a dávají mléku nenapodobitelnou lahodnou chuť.
Rozmixujte 6 nakrájených předem namočených datlí se šťávou z 5 velkých mrkví, přidejte 10-15 pomletých mandlí. Mixovat, až se vytvoří hladká směs. Pak propasírujte a přidejte další vodu, abyste dostali žádanou konzistenci. Protože nebylo použito tepla, dostanete kompletní vitální výživu, která se rychle vstřebá


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1034 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.