Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

<<Následující článek(prohlížení deníku Kožní fujtajbly)

Atopický ekzém


Autor: inishkea , 1.5.2008

Atopie tedy znamená vrozenou dispozici k alergickému onemocnění, při kterém organismus reaguje přemrštěnou imunologickou (alergickou) reakcí na zevní podněty (alergeny). Nejčastějšími alergeny u ekzému jsou u kojenců potraviny, zejména kravské mléko, vejce nebo lepek. U starších dětí pak dominují inhalační alergeny, např. prach, roztoči, peří, pyly a prach ze srsti zvířat.


Kůže atopiků je zvýšeně suchá díky nedostatku lipidů, tzv. ceramidů, schopných vázat vodu. Průběh onemocnění je chronický, střídají se období akutního zhoršování a klidové stadium. Mezi nejčastější provokující faktory mimo výše uvedené alergeny patří zapocení, změna počasí, změna prostředí, infekční onemocnění, očkování, prořezávání zoubků nebo stres. Obecně dochází ke zhoršování na podzim a v zimě, v létě bývají projevy mírnější. Asi u 75 % dětí ekzém vymizí do období puberty, citlivá pokožka však přetrvává po celý život.


Ekzém začíná nejčastěji v kojeneckém věku, zpravidla ve 3 měsících, a to nejprve na obličeji s postupným šířením na celé tělo. V předškolním věku se typicky lokalizuje do krční rýhy a záhybů končetin – loketních jamek, zápěstí, podkoleních jamek a pod hýždě. Ložiska bývají suchá, zarudlá, vystouplá nad povrch, šupinatá, při akutním zhoršení mají tendenci mokvat. Subjektivně děti pociťují výrazné svědění. Často se přidružuje senná rýma, alergický zánět spojivek nebo astma.


Správná léčba ekzému zahrnuje nejen aplikaci mastí, ale i dodržování určitého režimu. Základem je odstranění známých alergenů. Důležitá je i správná hygiena kůže. Mýdlo se používá jen na ruce, nohy a místa vlhké zapářky, nejlépe je volit tzv. syndety. Při koupeli by voda neměla být příliš teplá. Důležité je ošetření pokožky přidáním speciálního oleje, event. škrobu či odvaru z otrub či ovesných vloček do koupele. Popřípadě je potřeba pokožku ihned po koupeli ošetřit. Vzhledem k výraznému zhoršení ekzému po zapocení je třeba dítě oblékat do vzdušných oděvů, nejlépe z biobavlny, hedvábí, bambusu. Vlnu je třeba vyzkoušet, ale merino by dráždit nemělo, pokud není alergie na lanolin.


Při velmi silné přecitlivělosti na potraviny dítě reaguje i na alergen, který přešel do mateřského mléka. Tedy i při výlučném kojení se může u kojence objevit ekzém, související s potravinovou intolerancí. Mezi hlavní projevy při potravinových alergiích po zvracení a průjmech patří vznik atopického ekzému. Dále se doporučuje vynechat silné potravinové alergeny (kravské a jiné živočišné mléko, vejce, lepek, ryby, mák, ořechy, potravinová aditiva a konzervační látky, barviva).


Pokud jste odhalili příčinu atopického ekzému, máte vyhráno. Vyloučením alergenu dojde k ústupu onemocnění do klidové fáze. Kůže atopiků je velmi citlivá a suchá. Je třeba ji pravidelně 1-2x denně promazávat mastným krémem. Pokud se u vašeho dítěte jedná o potravinovou intoleranci, funguje kůže jako indikátor. Po podráždění organizmu alergenem dojde opět k výsevu ekzému.

Základem lokální terapie je pravidelné používání zvláčňujících krémů . Existuje řada prostředků vhodných k ošetřování suché kůže, dáváme přednost těm, které neobsahují parfémy a dráždivé konzervační látky. Na ložiska ekzému se ke zklidnění používají různé ppřípravky např. se zinkem, dehtem či ureou. Na mokvavá ložiska aplikujeme vysychavé obklady vlažným černým čajem, borovou vodou nebo odvarem z řepíku. Použití tzv. kortikosteroidních (hormonálních) mastí se omezuje jen na akutní nelepšící se projevy ekzému, snažíme se aplikovat je maximálně 1 týden, vzhledem k riziku nežádoucích účinků. Alternativou těchto preparátů jsou nové lokální imunomodulátory (pimecrolimus, tacrolimus), jejichž nežádoucí účinky jsou ve srovnání s kortiokosteroidy minimální.


Za vyzkoušení stojí:


MYTÍ- koupelové oleje, tekutý syndet měsíčkový od Klorane, Linola nebo Oilatum přísada do koupele (parafín)


MAZÁNÍ- bambucké máslo, Atopikderm od Salus, Canaderm s konopím



  • Rakytníková indulona
  • Modrá indulona
  • Excipal - neměl by se používat dlouhodobě kvůli obsahu urey, dá se koupit v lékárně
  • Attopic krém, koupel - jedná se o čistě přírodní kosmetiku, lze objednat a zakoupit pouze na www.hadek.cz. Lze použít i jiné produkty určené na suchou pokožku.
  • Menalind - různé varianty - koupele, mýdla, šampony apod. Kupuje se v lékárně.
  • Elidel - je pouze na lékařský přepis

  • Kosmetika A-Derma. Ke koupi v lékárně.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 2438 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.