Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Fujtajbly v kosmetice

Autor: inishkea , 14.5.2008


  • Formaldehyd deriváty, o kterých je známo, že způsobují stárnutí pokožky a že mohou eventuálně způsobit i rakovinu kůže. Formaldehyd deriváty se skrývají pod následujícími popisy: Imidazolidinyl urea, Bronopol, 2-Bromo-2Nitropropane-1, 3-Diol, Bronidox, 5-Bromo-5-Nitro-1, 3-Dioxane, Diazodinyl-Urea a DMDM Hydantion.
  • tzv. PEG/PEG deriváty, polyethylenglycoly a jejich deriváty (ve formě emulgatorů), které činí pokožku pronikavější a které mohou vnést škodlivé látky do těla. PEG/PEG deriváty nalezneme pod popisy, které obsahují PEG jako součást názvu složky, nebo s koncovkou „eth“ v souvislosti s čísly jako např. „Ceteareth 33“. Nazývají se také Polyglycol, Polysorbate či Copolyol.
  • Halogenorganické sloučeniny, které se používají jako konzervační látky a jež vyvolávají podráždění a alergické reakce pokožky. Halogenorganické sloučeniny poznáme podle toho, že součástí názvu je Bromo, Jodo nebo Chloro.
  • Parafíny, které ucpávají póry a omezují přirozené funkce potních žláz. Kritické chemické tuky a ropné látky se popisují jako Parafín, Microcristalline Wax nebo Ceresin.
  • Nitro nebo polycyklické mošusové sloučeniny, syntetické vonné látky a syntetické parfémy, které mohou způsobit rakovinu.

Etikety výrobků prozradí hodně. Zkuste se začíst do informací o složení a zjistíte mnoho zajímavého. Skutečně kvalitní a opravdu přírodní produkty by neměly obsahovat:


Minerální oleje (paraffinum liquidum, vyráběné z ropy). Jsou běžnou složkou řady „také“ přírodních a bylinných produktů. Hojně se používají jako základ „nejjemnějších“ dětských olejů.


Syntetické konzervanty jako je Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben a další.


Syntetické vonné látky, které mohou být příčinou vzniku alergií nebo již existující alergické potíže zhoršit.


Syntetická barviva, používaná k dosažení estetického efektu.



Pokud jde o koupelnovou kosmetiku (koupelové, sprchové či holicí oleje), kromě výše uvedeného by neměla tvořit její podstatnou část:


Voda - tento fakt někteří výrobci ani neuvádějí.


Produkty tenzidové chemie (Disodium Laureth Sulfosuccinate, Cocoamidopropyl Betaine, Sodium Laureth Sulfate, Amonium Lauryl Sulfate...), které sice dokonale čistí, ale též mohou dokonale narušit obranyschopnost pokožky.




Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1255 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.