Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník PŘÍRODNÍ KOSMETIKA


 Články 110 z 18 [Dalších 8 >>] 
 Nová kosmetikaPŘÍRODNÍ KOSMETIKA

na www.mamaja.cz

Kosmetika Earth friendly baby *NOVINKA*

Levandulové mýdlo Earth Friendly Baby
Složení:
sodium palmate, sodium cocoate, aqua (voda), lavandula angustifolia (levandule), citrus dulcis (pomeranč), salvia officinalis (šalvěj), rosmarinus officinalis (rozmarýna), glycerin (rostlinný), sodium gluconate, aloe barbadensis (aloe)

http://www.pisisvor.cz/

Kosmetika Eco Cosmetic Baby

Více ...
Vložil: inishkea dne 21.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Přírodní repelentyPŘÍRODNÍ KOSMETIKA

Google dodal...

Effitan Přírodní repelent proti komárům a klíšťatům. Vysoce účinný repelentní přípravek na čistě přírodní bázi. Chrání 8 hodin před komáry a až 6 hodin proti napadení klíštětem. Repelent byl úspěšně testován švýcarským Tropickým institutem v Basileji. O pokožku pečuje pomocí aloe vera a kokosového oleje. Příjemně voní eukalyptem.

Složení
: účinná látka z eukalyptu, aloe vera a kokosový olej

Cena okolo 320.-

Horské mazání s kosodřevinou.

z Rabštejnské apatyky s.r.o.

Dezorient Spray, http://vitamina.cz/product_info.php?products_id=1183


Domácí..

1.extrakt z grepovych semen, nimbovy olej a eukalyptus - zarucene funguje. Funguje i treba jeno to, kdyz nakapes extrakt z grepovych semen do nejakeho kremu a namazes se tim. Nimbovy olej smrdi, ale muzes ho naredit jinym olejem (treba sezamovym) a kapnout do toho par kapek eukalyptu a toho extraktu a mas sve vlastni mazani

2. EO levandule do olejíčku a namazat, levandulí pokapat oblečení, kočár...

3. 1/2čaj.lžičky citronelové silice1 1/2čaj.lžičky levandulové silice3/4čaj.lžičky eukalyptové silice1čaj.lžička jojobového oleje1/4l habrového extraktuSilice a jojobový olej smíchejte v láhvi s rozprašovačem,přidejte habrový extrakt a protřepejte.

ATOK

Při výletech do přírody se chráníme vhodným oblečením a repelenty. Místo chemických repelentů doporučujeme éterické oleje 365, například Éterický olej Anýz hvězdicový, Éterický olej Levandule extra, Éterický olej Eukalyptus, Éterický olej Citron, Éterický olej Pomeranč, Éterický olej Cedr americký- dřevo, Éterický olej Cypřiš, Éterický olej Pačuli, Éterický olej Hřebíček nebo směs éterických olejů Směs éterických olejů Antiinsekt. Naředíme je do rostlinného oleje nebo základního krému (na 50 ml použijeme 1–10 kapek u dětí, 15–30 kapek u dospělých) a natřeme na tělo. Oblečení a ponožky pokapeme čistým éterickým olejem. Pokud nalezneme na těle přisáté klíště, musíme ho co nejdříve odstranit. Zakapávání tukem či vykroucení jsou metody zastaralé a velmi nebezpečné. Když je klíště takto ohroženo, v obraně totiž vyvrhne obsah střev i s potencionální nákazou do rány. Dnes se proto doporučuje postižené místo nejdříve vydezinfikovat, poté klíště jemně vykývat prsty nebo pinzetou a ihned poté ranku opět vydezinfikovat. K dezinfekci se bezkonkurenčně osvědčují éterické oleje Éterický olej Levandule extra a Éterický olej Tea tree, ze speciálních směsí éterických olejů pak Směs éterických olejů Albisan a Směs éterických olejů Fytosan. Musíme se však vyvarovat přímého doteku klíštěte a kůže v místě jeho přisátí – infekce se totiž může do těla dostat i obyčejnou oděrkou. Pokud i po tomto ošetření objevíme zarudnutí, ohraničení či jiné zvláštnosti kolem ranky, neprodleně vyhledáme lékaře!

Více ...
Vložil: inishkea dne 7.7.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Fujtajbly v kosmeticePŘÍRODNÍ KOSMETIKA

  • Formaldehyd deriváty, o kterých je známo, že způsobují stárnutí pokožky a že mohou eventuálně způsobit i rakovinu kůže. Formaldehyd deriváty se skrývají pod následujícími popisy: Imidazolidinyl urea, Bronopol, 2-Bromo-2Nitropropane-1, 3-Diol, Bronidox, 5-Bromo-5-Nitro-1, 3-Dioxane, Diazodinyl-Urea a DMDM Hydantion.
  • tzv. PEG/PEG deriváty, polyethylenglycoly a jejich deriváty (ve formě emulgatorů), které činí pokožku pronikavější a které mohou vnést škodlivé látky do těla. PEG/PEG deriváty nalezneme pod popisy, které obsahují PEG jako součást názvu složky, nebo s koncovkou „eth“ v souvislosti s čísly jako např. „Ceteareth 33“. Nazývají se také Polyglycol, Polysorbate či Copolyol.
  • Halogenorganické sloučeniny, které se používají jako konzervační látky a jež vyvolávají podráždění a alergické reakce pokožky. Halogenorganické sloučeniny poznáme podle toho, že součástí názvu je Bromo, Jodo nebo Chloro.
  • Parafíny, které ucpávají póry a omezují přirozené funkce potních žláz. Kritické chemické tuky a ropné látky se popisují jako Parafín, Microcristalline Wax nebo Ceresin.
  • Nitro nebo polycyklické mošusové sloučeniny, syntetické vonné látky a syntetické parfémy, které mohou způsobit rakovinu.

Etikety výrobků prozradí hodně. Zkuste se začíst do informací o složení a zjistíte mnoho zajímavého. Skutečně kvalitní a opravdu přírodní produkty by neměly obsahovat:

Minerální oleje (paraffinum liquidum, vyráběné z ropy). Jsou běžnou složkou řady „také“ přírodních a bylinných produktů. Hojně se používají jako základ „nejjemnějších“ dětských olejů.

Syntetické konzervanty jako je Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben a další.

Syntetické vonné látky, které mohou být příčinou vzniku alergií nebo již existující alergické potíže zhoršit.

Syntetická barviva, používaná k dosažení estetického efektu.

Pokud jde o koupelnovou kosmetiku (koupelové, sprchové či holicí oleje), kromě výše uvedeného by neměla tvořit její podstatnou část:

Voda - tento fakt někteří výrobci ani neuvádějí.

Produkty tenzidové chemie (Disodium Laureth Sulfosuccinate, Cocoamidopropyl Betaine, Sodium Laureth Sulfate, Amonium Lauryl Sulfate...), které sice dokonale čistí, ale též mohou dokonale narušit obranyschopnost pokožky.

Více ...
Vložil: inishkea dne 14.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Tenzidy v kosmeticePŘÍRODNÍ KOSMETIKA

V kosmetologii nejčastěji používanými tenzidy jsou tenzidy anionaktivní. Hlavním a nejčastěji používaným anionaktivním tenzidem je sodium laureth sulfate (označovaný LES nebo SLES). Mezi anionaktivní tenzidy také patří nejstarší a nejznámnější tenzid - mýdlo. Tyto anionaktivní tenzidy se též nazývají tenzidy primární, protože mají ze všech tenzidů nejvyšší mycí a prací účinek, tedy i nejvyšší odmašťovací schopnost. Ve vysokých koncentracích jsou proto užívány v nejrůznějších přípravcích na nádobí, prostředcích na úklid domácnosti, pracích prášcích, ovšem co do jejich kosmetického využití (sprchové gely, šampony, pěny do koupele, aj.) by přípravek, který by obsahoval pouze anionaktivní tenzid byl příliš hrubý - sice velmi účinný co do mytí, avšak příliš odmašťující a tedy i nešetrný k pokožce. Zároveň tvoří anionaktivní tenzid nejméně stabilní pěnu. Z tohoto důvodu kosmetické přípravky a další přípravky určené pro styk s pokožkou nikdy neobsahují pouze tyto primární tenzidy, ale vždy kombinaci primárních, tj. „mycích“ tenzidů s tenzidy sekundárními, tj. doplňkovými, zjemňujícími – těmi bývají nejčastěji neionogenní tenzidy (např. decyl glucoside, coco glucoside, atd.) či tenzidy amfolytické (hlavně cocamidopropyl betain). Tyto sekundární tenzidy mají mycí a odmašťovací účinek nižší, a proto jsou pro kůži šetrnější, a současně mají vyšší schopnost tvořit pěnu.

[editovat] Příklad složení výrobku obsahujícího tenzidy – sprchový gel, pěna do koupele a šampón aneb 3 v 1

  • voda – základní ingredience většiny kosmetických přípravků
  • sodium laureth sulfate – primární (anionaktivní) tenzid
  • cocamidopropyl betaine – sekundární (amfolytický neboli amfoterní) tenzid
  • cocamide DEA – sekundární (neionogenní) tenzid
  • coco glucoside – sekundární (neionogenní) tenzid
  • sodium chloride (sůl) – regulátor viskozity směsi („zhušťuje“ mycí směs)
  • citric acid (kyselina citrónová) – regulátor hodnoty pH (optimální pH takovéhoto přípravku se pohybuje v rozmezí 5,0-5,8 – v souladu s pH pokožky)
  • parfém – zatraktivňuje přípravek
  • konzervant (např. methylchloroisothiazolinone a methylisothiazolinone) - látka zabraňující mikrobiální nákaze výrobku
  • barva (označuje se indexem CI – color index) - zvyšuje estetickou hodnotu přípravku

Složení výrobku, uvedené na zadní straně etikety, má pak tuto podobu:

INCI/Ingredients: aqua, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, cocamide DEA, coco glucoside, sodium chloride, citric acid, parfum, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone,CI 74160.

pozn.: jednotlivé složky jsou ve složení výrobku uváděného na etiketě vždy vyjmenovány podle klesajícího hmotnostního množství - na prvních místech jsou tedy složky, kterých je v přípravku nejvíce a na konci výčtu pak složky, kterých je v přípravku mizivé množství (přičemž složky přípravku, kterých je v přípravku nepatrně, tj. jsou přítomny v množství pod 1hm.%, nemusejí již být seřazeny dle klesající koncentrace - to se týká zejména složek kyselina citrónová, parfém, barva, konzervant).

Více ...
Vložil: inishkea dne 14.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Opalovací přípravkyPŘÍRODNÍ KOSMETIKA

Důležitým kritériem pro správný výběr opalovacího krému je UV faktor, který představuje schopnost pohltit UV záření. Ochranný faktor před slunečním zářením (SPF) udává, kolikrát můžeme po nanesení přípravku prodloužit bezpečnou dobu na slunci s přirozenou ochranou kůže. Např. máme-li pokožku typu I, můžeme na slunci bezpečně pobývat 10 min. S opalovacím sprejem Havaj SPF 20 můžeme tuto dobu prodloužit na 200 min. (20×10 = 2O0 min.). Další nanesení ochranného prostředku neredukuje škodlivé látky už z přijatého slunečního záření.

Cílem je, aby UV záření pronikalo do pokožky co nejméně! UV faktor je nejlepší vybrat podle typu kůže a její snášenlivosti na sílu sluneční záření a podle prostředí, kde se pohybujeme. Tedy například na horách či u moře je lepší použít vyšší UV faktor. Obecně však lze říci, že nikdy neuděláte chybu, použijete-li UV faktor silnější.

UV filtry existují dvojího druhu, jedny jsou chemické a druhé mechanické (minerální). Chemické UV filtry jsou vyvinuty v laboratořích a pokožku před sluncem chrání chemickou reakcí – přeměnou UV záření na teplo. To často vede k přehřátí kůže a alergické reakci. Chemikálie obsažené v těchto UV filtrech samozřejmě nejsou pro organismus nijak příznivé, usazují se v důležitých orgánech a pravděpodobně působí i hormonálně, čímž způsobují další těžkosti.

Chemické látky v slunečních krémech, kterým je lepší se vyhnout:
4-methyl-benzylidencamphor (4-MBC)
oxybenzon
benzofenon-3
octyl-methoyl-cinnamates (OMC)
PABA
homosalate (HMS)

Oproti tomu minerální filtry jsou čistě přírodní minerální pigmenty (např. oxid titaničitý) pomleté na jemňoučký prach. Ten se rozetře společně s emulzí na povrch pokožky, nevstřebá se a funguje jako zrcadlo, které odráží všechny druhy UV záření, včetně UVC!!! Další výhodou minerálních filtrů je, že fungují okamžitě po nanesení, nemusíte čekat 30 min., než proběhne chemická reakce. Jsou také voděodolné, ale doporučujeme se po vykoupání znovu namazat.

Mezi fyzikální ochranné faktory řadíme uhličitan vápenatý, kaolin, talek, oxid zinečnatý, titaničitý, železitý (je barevný – používá se do tónovaných přípravků;např. Bioderma – Photoderm Max Teinté). Tyto látky mohou na kůži zanechávat bílý film, minimálně dráždí a jejich schopnost odrážet a rozptylovat UVR je vysoká.

Chemický (organický) filtr se po nátěru vstřebává a dokáže tak veškeré záření (UVA i UVB) zneškodnit zevnitř.

Chemické ochranné faktory dělíme na UVB (např.kyselina paraaminobenzoová a její odvozeniny, deriváty kyseliny sulfonové, salicyláty; tyto sloučeniny mohou vyvolat dráždivé i alergické reakce, zvláště na obličeji a dětské kůži) a UVA (např. benzofenony. deriváty kyseliny antranilové). Kombinovanou ochranu proti UVA a UVB má Mexoryl XL, Tinosorb M, Tinosorb S – stabilní filtry s vysokou účinností.

 

-Bübchen mléko SPF 25 má fyz. filtry.Bez konzervačních látek a parafínových olejů.
-Altermed Baby , patentované filtry chemické. Bez parfemace. PEG-free. Paraffinum-free
-Avene spray, fyz. filtry
Eucerin 40, kombinované filtry
-Miraclean spray 30, minerální filrty, vysoce voděodolné
-Lavera 30, 100 % přírodní minerální UV filtr neobsahuje žádné syntetické filtry 100 % bez chemických barviv a konzervantů, voděodolné
-Daylong, chemické filtry,
-Panthe Derm, Müller, 30 fyzikální filtry, 50+kombinované
-Micro Sun Baby, 30, fyzikální filtry
-Canaderm -fyzikální filtry
-Nivea 25 fyzikální filtry , 50+ kombinované

-Daylong.. 25, filtry chemické , popisek" vazby lipozomů s povrchovými buňkami kůže nedovolují hlubšímu průniku chemických filtrů, čímž se na minimum snižuje riziko alergických reakcí"
Kids 40, natřít 20 min před sluněním, tedy chem. filtry... Daylong je lipozomální lócio k ochraně před škodlivým ultrafialovým zářením. Obsahuje tzv. chemické filtry, které způsobují, že škodlivé záření neproniká do kůže, a tak jí chrání před spálením na slunci.

-Vichy , účinná látka Meroxyl, chemikálie, dává se i do protivráskových krémů

-Bioderma, Photoderm Mineral , fyz. filtry, ostatní výr. chemické

Švýcarští vědci testovali na zvířatech hormonální vliv šesti běžných chemických prostředků používaných v opalovacích prostředcích. Z těchto chemikálií jich pět blokuje ultrafialové paprsky typu B (UV-B), což je agresivnější část ultrafialového světla způsobujícího "opálenost" kůže, jeden blokuje ultrafialové paprsky typu A (UV-A).

"Laboratorní zkoušky prokázaly, že všech pět chemikálií typu UV-B se projevuje jako estrogen, ženský pohlavní hormon. Tyto látky způsobují rychlejší růst rakovinových buněk na pokožce testovacích zvířat, tři látky dokonce u pokusných zvířat způsobovaly vývojové poruchy," uvedla vedoucí výzkumu Margaret Schlumpfová. Pouze v případě látky typu UV-A nenašli švýcarští vědci žádné hormonální působení.

Zvláště silný vliv měla podle výzkumu často používaná látka 4-MBC. Při smíchání s olivovým olejem a vtírání do pokožky pokusných krys prokazovaly dělohy nedospělých samiček dvakrát rychlejší růst než obvykle. "To je obzvláště znepokojivé, protože jsme používali koncentraci pohybující se v rámci povoleného dávkování pro opalovací krémy," upozornila Schlumpfová.

Ani možné působení "opalovacích" chemikálií na životní prostředí není bez problémů. Bylo údajně prokázáno, že látka 4- MBC se ukládá v tělech ryb, které žijí v rybnících a jezerech, kde se koupají lidé.

Badatelé z Curyšské univerzity požadují další výzkum vlivu 25 chemikálií, používaných v opalovacích ochranných prostředcích, protože není vyloučeno ani jejich hormonální působení. Hlavní nebezpečí hormonálně působících chemikálií, takzvaných endokrinních disruptorů, spočívá údajně v tom, že mohou působit i v téměř nezjistitelně nízkých, stopových koncentracích.
Zdroj: ČTK

Více ...
Vložil: inishkea dne 11.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Alverde pro dětiPŘÍRODNÍ KOSMETIKA

Má test BDIH, přírodní složení. Bio přísady, bambucké máslo, jojobový olej,včelí vosk, vitamíny, výtažky z rostlin.Neobsahuje ropné deriváty, konzervanty a živočišné produkty.

Vyrábí se pleťový a koupelový olej 200ml, prdelkový krém a pleťový krém 75ml.

Více ...
Vložil: inishkea dne 4.4.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Domácí výroba mýdlaPŘÍRODNÍ KOSMETIKA





Potrebujete dva vetsi hrnce, nejake mechacky, teplomer (treba zavarovaci, kazdopadne se stupnici mezi cca 40 a 100), gumove rukavice, trpelivost a pak jeste formu, do ktere budete mydlo lit ... muzou to byt bud jednotlive formicky (ale pozor, at to z nich jde vyndat) nebo treba drevena bedynka ci jina nadoba (idealne s vyndavacim dnem obdobne jako forma na korpus dortu), kterou vylozite treba silnejsim igelitem ... samozrejme vsechno nadobi by nemelo byt kuchynske, ale na hobby, technicke (tedy ze v nem nebudete nasledne varit bramborovou kasi), nepouzivejte nic, co by se zdalo, ze by mohl hydroxid leptat ... drevo a kov je ok

a recept je nasledujici ... (nedivte se uchylnemu davkovani, je to prepocitane z americkych mer) ...

920g olivového oleje (jojo, musite ho vazit, nevim, kolik je to na ml ale pocitejte +- litr)
56g vceliho vosku (treba uloupnete kus svicky)
120g hydroxidu sodneho
360ml vody

a to je vse, velmi jednoduchy recept ...
no a postup:
v oleji rozpustite ten vosk a ohrejete na 55°C
Je lépe lít vodu na hydroxid, než sypat hydroxid do vody. To se pak obejde bez bouřlivé reakce. Nalít vodu na hydroxid a pak míchat. Rozpouštěním se roztok zahřívá. Nejlépe je to dělat ve varném skle. Roztok musí mít 55°C

pozor! olej se zahriva dele, ale pak je najednou dost horky!!
pozor! hydroxid sypejte do vody pomalu, nasledovat bude prudka chemicka reakce, uvolnovat se bude dost tepla a taky vypary, pripravte se na trochu smradu (ale neni to tak desive), a taky na to, ze hrnec bude horky, nesmi vas to pocakat, nesmi to pocakat ani nabytek a samozrejme take ne deti a domaci zvirata, ktere bych pri vyrobe drzela radeji za zavrenymi dvermi ... pri praci s hydroxidem pouzijte gumove rukavice, at se nepoleptate, vhodne jsou i takove ty ochranne bryle...
nejslozitejsi na cele akce je dosahnout v obou smesich stejne teploty (onech 55°C) muzete s tim trochu bojovat (treba vam vystydne hydroxidova smes a pak uz nejde "ohrat" ... ale da se udelat nova .. hydroxid neni zas tak drahy ... nebo prehrejete olej a budete muset chladit ... - my jsme to plus minus nejaky ten stupinek zvladli napoprve, verim, ze to pujde i vam) ... tak ... ted mate obe smesi stejne teple, nalejete opatrne rozpusteny hydroxid do ohrateho oleje ... a ted prijde ta utrpnejsi cast - michani, nastesti u tohoto receptu je doba michani jeste docela rozumna ...michate pomalu ale stale asi 50 minut (neohrivate! jen michate) smes tak jako mirne houstne, ke konci uz konzistenci pripomina puding (kdyz se vari) a vytahnete-li varecku nad smes, melo by to, co odkapava z varecky na smesi zanechavat jakoby stopu (zkratka je videt, ze je to docela huste) ... pak (az vas uz skoro budou brat krece v zapesti) smes nalejete do formy (a mozna si budete zoufat, ze je malo husta, nam se to taky zdalo, ale nakonec to ztuhlo pekne) a ve forme ji polozite nekam do klidu (kde ji manzel, deti ani zvirata nebudou mit tendence ochutnavat!!) ... takhle nechate ulezet 48 hodin ... pak nakrajite ostrym nozem na kostky ci na co chcete - kraji se to dobre, neni to ztuhle, neco jako nakyp, tlacenka nebo k cemu to tuhosti prirovnat ... mazlave tuhe, ale nikoli uplne tvrde ... a kostky rozlozite na plech vylozeny papirem (nepouzivejte noviny, mely byste na mydle skvrny od tisku) a nechate vyzrat/vyschnout/dotuhnout ... a to cele tri tydny Usmívající ... cim dele mydlo zraje, tim je lepsi ... zrat by melo samozrejme v suchu, aby se vam neopocovalo ...

Možno přidat esenciální olejíček, mletou kávu, skořici, hřebíček, badyán, perníkové koření, sušené květiny a ovoce....

Další.. http://www.seifen.at/cesky/jednoduchy_recept.htm

Výroba glycerinového mýdla v NJ http://www.seifen.at/Glycerinseifen.htm

Více ...
Vložil: inishkea dne 26.3.2008| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kosmetické okénkoPŘÍRODNÍ KOSMETIKA

Kosmetika

parafíny používající se jako náhražky kvalitních rostlinných olejů se mohou usazovat v játrech, ledvinách a lymfatických uzlinách. Parabeny, konzervační látky, mohou způsobovat alergie. O spoustě syntetických látek se také často mluví ve spojitosti se vznikem rakoviny. A ačkoli neexistují přesvědčivé důkazy pro toto tvrzení a někteří odborníci tvrdí, že množství chemických látek je příliš malé, aby mohlo představovat zdravotní riziko, zůstává otázkou nakolik mohou být pro naše zdraví nebezpečné. Řešením je používání přírodní kosmetiky.

Co to vlastně přírodní kosmetika je?

Od roku 2001 existuje mezinárodně uznávaná ochranná známka „ Kontrolovaná přírodní kosmetika", kterou po splnění přísných kritérií uděluje každému přírodnímu produktu mezinárodní institut Ecocontrol.

Kritéria, která musí splňovat výrobek užívající ochranou známku "Kontrolovaná přírodní kosmetika"

• Rostlinné suroviny pochází pokud je to možné z kontrolovaného biologického pěstování nebo certifikovaného sběru ve volné přírodě
• Je povoleno použití prokazatelně neškodných minerálních látek
• Důsledné nepoužívání syntetických barviv, konzervačních látek, syntetické parfemace, ethoxylenových surovin, silikonů, parafínu, parabenů,vazelíny a dalších ropných produktů
• Výrobky ani výchozí suroviny nejsou testovány na zvířatech. Nesmí se používat suroviny z mrtvých zvířat (zvířecí kolagen, tuk z norka, vorvaňovina apod.)
• Suroviny využitelné s omezením: emulgátory a tensidy. Povolené jsou pouze ty, které se vyrábí z rostlinných tuků, olejů a vosků, z lecitinu, lanolinu, včelího vosku, rostlinných cukrů a škrobů, rostlinných bílkovin
• Není povoleno použití radioaktivního ozáření k zajištění mikrobiální čistoty
• Transparentní výrobní postupy. Deklarace všech použitých surovin
• Nepoužívání geneticky manipulovaných rostlin
• Důraz na ekologickou únosnost výroby a recyklovatelnost všech použitých obalových materiálů

Salus, Weleda, Lavera, utekram, Just, Logona, Eone, Nobilis, Hadek /není 100% přírodní/

Přírodní mýdla http://www.prirodnimydla.cz/cz/

Kosmetika http://www.manufacture35.cz/

Více ...
Vložil: inishkea dne 20.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Výroba léčivých olejůPŘÍRODNÍ KOSMETIKA

Výtažkové oleje

Získané extrakcí za tepla  Účinné složky rostliny se dají extrahovat v oleji pro zevní použití v masážních olejích, krémech a mastích. Výtažkové oleje vydrží uschované na chladném místě až rok, ale čerstvé jsou účinnější, a proto je nejlepší si vyrábět častěji menší množství. Extrakce za tepla se vhodná pro širokolisté byliny, jako se kostival lékařský, ptačinec žabinec, kopřiva dvoudomá a rozmarýna lékařská. Výroba: 1. Do skleněné mísy ve slabě vroucí vodní lázni dejte olej a bylinu a asi 3 hodiny mírně zahřívejte. 2. Směs propasírujte do džbánu pytlíkem z mulu, vložený do lisu na víno. Případně ji propasírujte sáčkem na cezení huspeniny. 3. Oleje přelijte do zásobních láhví. Pro výrobu je nejlépe použít usušené listy a nať bylin, a to buď 250 g usušené byliny na 500 ml slunečnicového oleje. Skladování: Uchovávejte ve sterilizovaných vzduchotěsných lahvích z tmavého skla na chladném místě, strnou od přímého světla po dobu až jednoho roku. Vhodné byliny: Mezi byliny, používané k výrobě výtažkových olejů extrakcí za tepla, patří: Chaluha bublinatá na artritické bolesti Ptačinec žabinec na dráždivé ekzémy Svízel přítula na lupenku Kostival lékařský na pohmožděniny, výrony a pakostnici Kopřiva dvoudomá na alergické kožní vyrážky a ekzémy Rozmarýna lékařská na úporné a prudké bolesti

Získané extrakcí za studena  Tento způsob výroby výtažkového oleje je vhodný pro květy bylin jako je měsíček lékařský a třezalka tečkovaná. Je to pomalý proces: květy a olej se dají do nádoby a ponechají stát několik týdnů, pak se olej s výluhem použije znovu na čerstvou bylinu, aby se extrahovalo co nejvíc účinných složek rostliny. Tyto výtažkové oleje se používají do masážních olejů nebo jako základ krémů a mastí. Výroba: 1. Bylinu napěchujte do velké nádoby a zalijte ji zcela olejem. Přiklopte víčkem a ponechte stát na slunné okenní římse nebo ve skleníku 2 – 3 týdny. 2. Nalijte směs do sáčku na cezení huspeniny, upevněného provázkem gumičkou k okraji nádoby. Případně použijte pytlík z mulu a lis na víno. 3. Olej vymačkejte do sáčku. Kroky 1 a 2 zopakujte s novou bylinou a stejným olejem z výtažkem. Po pár týdnech opět sceďte a nalijte do zásobních lahví. Na výrobu je vhodná nať a květy, usušené i čerstvé byliny. Použijte dvojnásobné množství dávky čerstvé nebo usušené byliny, které se vejde do nádoby na odležení, a asi 1 litr vylisovaného saflorového nebo ořechového oleje (množství závisí na velikosti nádoby). Skladování: Uchovávejte ve sterilizovaných vzduchotěsných lahvích z tmavého skla na chladném místě, stranou od přímého slunce po dobu až jednoho roku. Vhodné byliny: Mezi byliny, používané k výrobě studených výtažkových olejů patří: Komonice lékařská (používejte usušenou bylinu) na varikózní ekzém Měsíček lékařský (používejte usušené ne čerstvé korunní plátky) na odřeniny, suché ekzémy a plísňové infekce, jako jsou zánět pochvy a dermatomykóza Třezalka tečkovaná (používejte čerstvé kvetoucí vrcholky) na spálení sluncem, menší opařeniny a popáleniny, odřeniny a zanícené klouby.

Více ...
Vložil: inishkea dne 21.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak na mykozyPŘÍRODNÍ KOSMETIKA

Kožní infekce, jako jsou trichofycie a dermatomykóza, často způsobují běžné plísně, které zaútočí, když je imunitní systém oslaben stresem nebo vyčerpáním. Plísním se daří ve vlhkém, teplém prostředí.

Vhodné byliny: Měsíček lékařský a Kustovnice cizí – jsou značně protiplísňové rostliny.

Mast z měsíčku a kustovnice ……

25 ml výtažkového oleje z měsíčku lékařského

8 g včelího vosku

8 g bezvodého lanolínu

5 ml oleje z kustovnice cizí

Příprava:

1. Včelí vosk a bezvodý lanolín roztavte ve voní lázni. Ve druhé vodní lázni lehce zahřejte olej z měsíčku lékařského

2. Obě směsi smíchejte, odstavte z ohně a dobře pomíchejte.

3. Když směs začne znatelně chladnou, ale dříve než ztuhne, přidejte do ní olej z kustovnice cizí. Zamíchejte. Přelijte do sterilizované nádoby z tmavého skla a nechte ztuhnout.

Aplikace: Postižená místa několikrát denně jemně potírejte. Mast napomáhá udržovat postižená místa suchá, což plísním vadí. Vhodnou alternativou je použití pleťové vody, připravené z olejů z obou bylin.

Více ...
Vložil: inishkea dne 21.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 18 [Dalších 8 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.