Deníky Fotoalba Vzkazy
    

Patří do deníku

Jak zhubnout

Autor: Velitelka komanda , 31.5.2008

Jaké škody v těle způsobí jo-jo efekt?



Člověk, u kterého se rozjel jo-jo efekt a který posuzuje výsledky svého nárazového hubnutí jen celkovými kilogramy na své nášlapné váze netuší, že neubývá jen tuková složka, ale i svalová tkáň s nitrobuněčnou tekutinou. Po prvotním „vyprázdnění“ jaterních a svalových buněk o glykogen a vodu- ztrátě 3-5 kg tělesné hmotnosti, se pokles úbytku kilogramů zastaví. V ten okamžik rezignuje, opustí omezující stravovací režim…


… nebo ho k tomu přímo donutí jeho vyčerpaný, stresovaný organismus a vrátí se ke svým obvyklým stravovacím návykům. Zvýší přísun energie, opět doplní konzumací sacharidů své glykogenové zásoby, natáhne se mu do buněk voda a ztracené kilogramy jsou opět zpátky.



Po období hladovění má tělo snahu přibírat a předzásobit se. Ale co bude přibírat? S největší pravděpodobností půjde o téměř čistý tuk. Jo-jo efekt se opticky podepíše na jeho postavě. Může si klidně udržovat svou klasickou hmotnost, ale i když rafička váhy ukazuje stále stejnou hodnotu, bude nám připadat boubelatější (tuk je lehký a pro vytvoření stejného množství kilogramů, ho musí být objemově více než těžkých svalů). Pokud došlo k úbytku svalové tkáně, musí ji pro udržení původní, zafixované hmotnosti nahradit objemově dvojnásobné množství tukové tkáně. Udává se, že přibrání 1 kg tuku se na velikosti tělesných partií projeví 1,5x více než přibrání 1 kg svalu. Proto je i při stejné tělesné hmotnosti v pase, bocích, stehnech, pažích… více centimetrů než bylo před redukcí. K mnohem horším změnám dojde na úrovni látkové přeměny. Výrazně stoupá především nebezpečí rozvoje diabetu 2. typu, poruch lipidového metabolismu (vzrůst krevních tuků, pokles hladin „ochranného“ HDL cholesterolu), vzrůst krevního tlaku a celkového rizika srdečně- cévních onemocnění.




Při a po každé redukční dietě šetří tělo energií čím dál více a více. Takto „vycvičený“ a zkoušený organismus si posílí či dokonce vypěstuje mechanismy, pomocí kterých účelněji šetří energetická depa a mnohem efektivněji mění přijaté kalorie do podoby tukových zásob. Může to dojít až tak daleko, že někteří jedinci doslova přibírají už i z „vody a vzduchu“. A musí vydat velice mnoho úsilí k tomu, aby jejich tělo nějaký kilogram naopak opustil.





Prázdné kalorie



Výživová hodnota potravin udává, kolik bílkovin, tuků, sacharidů, cholesterolu, vlákniny nebo vitamínů či minerálních látek obsahuje. Existují tedy potraviny z výživového hlediska hodnotné a přitom dodávají jen málo energie.


Na druhé straně jsou potraviny s vysokou energetickou hodnotou ale malým nebo žádným přínosem pro zdraví. To znamená, že poskytují prázdné kalorie. Typickými představiteli jsou sladké limonády, bonbóny, vodová zmrzlina, koncentrované lihoviny, sladké likéry, chipsy, oplatky a dorty! Takže nejíst!!!




Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 623 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.