Deníky Fotoalba Vzkazy
    

Patří do deníku

tuky

Autor: Velitelka komanda , 31.5.2008

Pokud se snažíme úspěšně zdolat nadbytečné kilogramy, musíme se zaměřit na množství a kvalitu tuků v redukčním jídelníčku. Počítáme-li s příjmem energie přibližně 5 tisíc kilojoulů za den, měli bychom přijmout něco kolem čtyřiceti gramů tuků. To je 30 procent z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Možná to vypadá, jako by čtyřicet gramů bylo až moc, musíme si ovšem uvědomit, že většinu tuku přijmeme skrytou formou - v masných a mléčných výrobcích a v některých druzích tolik oblíbeného pečiva. Uzeniny, paštiky Mezi nejtučnější potraviny patří většina uzenin a paštik, smetana, chipsy, slané krekry, oplatky, čokoláda, ořechy a některé druhy sýrů. Tyto potraviny by se v průběhu hubnutí v jídelníčku neměly vyskytovat raději vůbec. Většinu z nevhodných potravin můžeme nahradit jinými, aniž máme pocit nepřiměřeného omezování. Pokud si místo smetanového jogurtu (8 až 10 gramů tuku na sto gramů) vybereme polotučný (tři gramy), ušetříme pět až sedm gramů tuku, rozdíl mezi jogurtem polotučným a zcela bez tuku přitom již není tak markantní. Pokud si dáme místo sto gramů salámu typu poličan (47 gramů tuku) drůbeží šunku (4,5 gramu tuku), přijmeme tuku desetkrát méně! Tuky v uzeninách patří k těm nejméně vhodným, protože mastné kyseliny v nich obsažené zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Totéž ostatně platí pro všechny tučné druhy masa, takže pokud chcete zhubnout, můžete si do svého zápisníku "zakázaných" potravin připsat další položky... Jestliže tedy při hubnutí musíme množství tuku regulovat, měli bychom o to více dbát na jejich složení. Z hlediska prevence srdečně-cévních chorob je velmi vhodné používání olivového oleje (zejména do salátů, přídavek tuku k zelenině zlepší vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích). Pro organismus výhodné složení má i řepkový olej, protože je zdrojem nedostatkových omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ryby, ryby, ryby Jedinou skupinou potravin, u nichž můžeme občas (to znamená jednou až dvakrát týdně) i při hubnutí přestat počítat gramy tuku, jsou ryby. Zejména mořské ryby obsahují ve svém tuku již výše zmíněné omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které snižují tendenci krve ke tvorbě krevních sraženin a tvoří tak významnou součást prevence srdečně-cévních chorob. Nejbohatším zdrojem tohoto "zdravého" tuku jsou sledě, losos, tuňák, makrela anebo sardinky.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 778 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.