Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

<<Následující článek(prohlížení deníku Hrátky s dětmi)

Když je venku hnusně

Autor: inishkea , 24.11.2008
Domácí modelíny a těsta (nejedlá!)



 


PLASTELÍNA


Na 1 kg plastelíny potřebujeme:


400 g hladké mouky, 200 g soli, 10 g kamence v prášku (hlinito-draselný síran, dá se sehnat v lékárně), 1/2 litru vody, 3 polévkové lžíce oleje a polévkovou lžíci potravinářského barviva. V míse dobře promícháme mouku se solí a kamencem. Do vařící vody zamícháme olej a potravinářskou barvu. Tuto vodní směs pomalu zamícháme do uvedené směsi mouky, soli a kamence. Těsto důkladně prohněteme rukama, až se všechny složky dobře promísí. Plastelínu uchováme v dobře uzavřeném igelitovém sáčku nebo krabičce.


 


SLANÉ TĚSTO K PEČENÍ


Slaným těstem můžeme nahradit modelovací hmoty, které se vytvrzují v peci. Těsto připravíme ze 4 hrníčků hladké mouky, 2 hrníčků soli a 1 až 1 a ½ hrníčku vody. Zamícháme a pět minut zpracováváme. Modelujeme podle vlastní představy. Hotové výrobky uložíme na slabě vymaštěný plech a sušíme 1,5 hodiny v troubě p ř i 150 °C. Podobně lze využít i vizovické pečivo.


 


 


NEVAŘENÁ MODELOVACÍ HMOTA III


Tuto modelovací hmotu vyrobíme snadno, schne pomalu, je poddajná. Když ji obarvíme, je lesklá a hezky barevná. Hmota je hladká a velmi příjemná na omak. Materiál: 1 hrníček (230 ml) studené vody, 1 hrníček (200 ml) soli, 3 hrníčky (600 g) mouky, 2 lžičky oleje, 2 lžíce maizeny (lze nahradit solamylem)


 


Postup: V míse smícháme vodu, sůl, olej a případně práškovou barvu, která dá hmotě jasnou barvu. Hmota může zůstat také bílá. Postupně do směsi vpracujeme mouku a maizenu, až vznikne hmota o hustotě chlebového těsta. Hmotu přemístíme na podložku a prohněteme. Použijeme ji k modelování podobně jako ostatní modelovací hmoty.


 


MODELÍNA ZE SODY


Tuto hmotu lze i několik týdnů skladovat v neprodyšném obalu. Na vzduchu by brzy vyschla. Hmotu lze rozdělit na menší části a obarvit ji s dětmi pomocí sypkých potravinářských barev. Skutečně rychle tvrdne!


Materiál: 1 hrníček (200 g) jedlé sody, 1/2 hrníčku (100 g) maizeny, 2/3 hrníčku (150 g) teplé vody, potravinářská barviva


Postup: V rendlíku smícháme jedlou sodu a maizenu (maizenu lze nahradit solamylem). Přidáme vodu a mícháme do hladka. Položíme rendlík na sporák a nastavíme střední teplotu. Vaříme a mícháme, dokud hmota nemá hustotu bramborové kaše. Pak ji nalijeme na prkénko a necháme vychladnout. Chladnou hmotu prohněteme. Tuto modelovací hmotu můžeme obarvit potravinářskými barvivy a tvořit plastiky dle své fantazie. Hotová dílka také můžeme obarvit temperovými barvami. Když jsme s modelováním hotovi, necháme dílka několik hodin schnout. Suché plastiky můžeme i přelakovat, aby se leskly.


 


PILINOVÁ MODELOVACÍ HMOTA


Je potřeba mít při modelování trochu navlhčené dlaně, aby se na ně hmota nelepila. Hmota krásně voní dřevem. Při práci s tímto materiálem zapojímei nejen hmat, ale i čich. Po zaschnutí lze výrobky nabarvili hustými vodovými barvami.


Materiál: dřevěné piliny, škrob, kyselina sorbová nebo Petol


Postup: V hrnci uvaříme podle návodu škrobový maz. Za stálého míchání přisypáváme piliny a tvoříme tuhou pilinovou hmotu. Když se přestane hmota lepit, přisypeme sáček kyseliny sorbové nebo Petolu a asi 2 minuty povaříme. Zabráníme tak plesnivění výrobku. Hmotu necháme vychladnout. Zchladlou hmotu už můžeme použít k modelování, tj. hnětení, tvarování, válení. Hotové výrobky sušíme na vzduchu na suchém a teplém místě. Výrobky můžeme povrchově upravit – barvíme je temperovými barvami nebo málo ředěnými vodovými barvami.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1433 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.