Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Bolest při kojení

Autor: Tulenik-dvojky , 13.12.2005

Bolest bradavek má mnoho různých příčin. Roztřídím je tedy do skupin:


1. Špatná technika kojení: Miminko na bradavce často doslova visí. Miminko musí mít nos i bradu zabořené do prsu, bříško přitisknuté k mamince.


2. Další příčiny mohou být ze strany miminka:


Některá mají prostě příliš silný stisk čelistí, pomůže trpělivé odnaučování - vždy při bolestivém skousnutí vložíme malíček mezi čelisti dítěte. Někdy bradavka až zbělá.


Některá miminka bradavky odírají buď spodním rtem nebo jazykem, opět lze trpělivým působením naučit miminko, že má mít jazyk mírně vystrčený a ret ohrnutý ven. Ret upravujeme zatlačením na bradu během kojení, jazyk procvičujeme takzvanou procházkou prsty po jazyku. Pokud má miminko krátkou podjazykovou uzdičku, časem mu doroste, není třeba ji přestřihávat. Miminko je zmatené sáním dudlíku a musí se naučit sát z prsu. 3. Problémy prsu:


Příliš nalitá prsa, miminko nemůže uchopit dostatečnou část dvorce a saje jen bradavku. Je nutné před kojením změkčit dvorec mírným odstříkáním, nejlépe po prohřátí horkou vodou. Bělavou bradavku může způsobovat i špatné prokrvení bradavky, pomůže teplo a někdy též ibuprofen. Ploché nebo vpáčené bradavky. Až se vytáhnou, bolest sama vymizí. Křečovité stažení bradavky, způsobené příliš intenzivním proudem mléka - pomáhá často kojit, skutečně prs vyprázdnit, do 3 měsíců to přejde. Poranění na bradavce - někdy se dlouho hojí a nemusí být na první pohled viditelné.


Puchýřky na bradavkách - menší než 1 mm naplněné mlékem - jemnou masáží zprůchodnit vývody.


Přecitlivělé bradavky - tam opravdu nezbývá než si zvyknout.


4. Kožní problémy: Patří do rukou lékaře.


Kvasinková infekce - léčí se genciánou, Pevarylem nebo čajovníkem v jemném ředění Citlivost na krémy, mýdla apod. Ekzém


Bakteriální infekce



Našly by se jistě i další příčiny bolesti, ale tyto vás mohou potkat asi nejčastěji. Pro diagnostiku je třeba mít mnoho údajů, nejvhodnější je kontaktovat laktační poradkyni telefonicky nebo osobně. Každopádně nadměrnou bolest je třeba řešit a ne trpět se zaťatými zuby. Telefon na laktační poradkyni Radku Pavlovou je 604281940 .

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 2 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1152 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.