Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
    

Patří do deníku

Projevy nadbytku a nedostatku horcíku a jeho vstrebavani

Autor: Lvice+lvíčata , 7.7.2010

Projevy nadbytku a nedostatku horcíku

Mírný nedostatek se projevuje podráždenosti, vznetlivosti, hádavosti, napetím, úzkostlivosti, stresy, depresemi a krecemi, dále ranní ospalosti a únavou i po hodinách spánku, „divokými sny“ a nocním pocením. Dále se mužou objevit bolesti v hrudníku, tresem vicek (zvlášte levého oka), kmitajícími body pred ocima, castými bolestmi hlavy, citlivosti na zmeny pocasí. Clovek pri nedostatku horcíku muže trpet bolestmi zubu a dásni, náhlými závratemi, ztrátou rovnováhy, „mravencením«“v koncetinách , krecemi v lýtkách pri vstáváni apod. Nedostatek horcíku zpusobuje i ledvinové kaménky. Ke zjištení nedostatku horcíku stací jeden nebo dva príznaky, obycejne je to zjistitelné již krecemi v lýtkách pri ranním vstávání.

Nedostatek horcíku znacne narušuje funkci nadledvinek, a tím i režim dne - antistresový hormon! Tato porucha funkce nadledvin je práve charakteristickým projevem spasmofilie - krecovitosti z nedostatku horcíku. Taktéž nedostatecný sexuální zájem se soucasnou chronickou unaveností je dusledkem nedostatku horcíku.

Vetší a déletrvající nedostatek má za následek nepravidelný tep, telesnou slabost, silné krece v lýtkách a chodidlech, tres rukou, poruchy orientace a tendenci k halucinacím, narušeni funkce ledvin a onemocneni jater.

Naopak zase predávkováni horcíku je velmi vzácné, nebot tento minerál se rychle vstrebává. Nadbytecné množství se vyloucí potem, moci a stolici. Nadbytek horcíku se muže objevit napríklad u lidí, kterí užívají projímadla s horcíkem. Mohou být postiženi nevolnosti, zvracením, svalovou slabosti, nedostatkem koordinace a ospalosti.

Co ovlivnuje vstrebávání horcíku

Vstrebávání horcíku muže být narušen tepelnou úpravou, konzervováním (až o 50 %) a cištením (oškrábáním brambor se ztratí tretina množství horcíku). Taky hladinu horcíku v tele snižují léky napríklad: antibiotika, analgetika, diuretika a antikoncepcní tablety. Vysoké dávky vápníku ovlivnují a hlavne snižují schopnost tela vstrebávat horcík. Bílkoviny (v mase, rybách a vejcích) vstrebávání horcíku spolecne s vápníkem usnadnují. Také vitaminy skupiny B (zejména B1, B6), vitamin C a D a minerály zinek a fosfor napomáhají vstrebávání).


 


zdroj: kniha holku nebo kluka?

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1575 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.