Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

1. kapitola - IV.

Autor: Messiah , 12.1.2007

Uvědomují si své jednání a jeho důsledky?
Z mnoha pozorovaných příkladů vyplývá, že většina manipulátorů si je vědoma své moci a vlivu, který na druhé mají. Ale ne všichni si uvědomují, jak ničivé účinky má jejich chování a jednání na psychiku partnera nebo partnerky. Netuší, že kvůli nim někteří lidé nespí, pláčou, trpí úzkostí nebo přímo upadají do nemoci. Egocentrismus patří k jejich velkým handicapům. Brání jim totiž vžít se do druhých a opravdu je pochopit. Jejich život se řídí potřebou vytvářet o sobě pozitivní obraz a k tomu cíli jsou schopni využít jakýchkoli prostředků.


Když se narcismus spojí s perverzitou
Základní poruchou manipulátora (jemuž psychoanalytici říkají "perverzně narcistická osobnost") i osoby se zvráceným (perverzním) charakterem je patologický narcismus.
Rozlišení jednotlivých termínů:



  • "perverzně narcistická osobnost" (tu nazývám "manipulátor")

  • "osoba se zvráceným (perverzním) charakterem" (kterou nazývám "perverzní manipulátor")

  • skutečně perverzní (úchylná) osobnost (sexuální deviant)

U sexuálního devianta se v každodenním životě projevují pudy zaměřené k objemu deviace, jenž se stává jediným zdrojem sexuálního uspokojení.
Pojem "narcismus" - odborníci vznesli domněnku, že se jedná o tzv. charakterovou zvrácenost, která může, ale nemusí provázet sexuální deviaci. "Charakterová zvrácenost" je patologie, na niž se odvolávám při vyslovení termínu "perverzní manipulátor". Perverzitu lze definovat jako perverzní charakter nebo jednání, které má společné znaky s morálním sadismem a zvráceností.
Osoba se zvráceným charakterem je konfliktní a okolí ji špatně přijímá. Existenci a zájmy druhých popírá víc než "klasický" manipulátor, který uplatňuje různé strategie, aby se nestal obětí neskrývané averze okolí. Manipulátor jedná nenápadněji než perverzní manipulátor a okolí není vůči němu ostražité.
Perverzní manipulátor (jedinec se zvráceným charakterem) je neústupnější než manipulátor, který dokáže čekat a dbát na to, aby se sám jevil jako oběť a vyvolával soucit.
Člověk se zvráceným (perverzním) charakterem reaguje na frustrace prudce a přehnaně.
Otevřeně> si zahrává s emocemi druhého a s potěšením pozoruje ponížení své oběti. Radost z ovládání patří k perverzním pocitům.
Všeobecně uznávané hodnoty jsou narušené: autenticita, logika, koherence myšlení a jednání, touha po komunikaci, snaha o vytvoření harmonického vztahu...
Perverzní manipulátor nehledá klidné porozumění, ale snaží se druhé dráždit a popichovat.



  • Ničí, místo aby něco vytvářel.

  • Jeho myšlení není tvůrčí, ale strategické.

  • Nemá skutečné přátele, spíš hledá spojence.

  • Nemá pocity viny a jedná bez jakýchkoli skrupulí.

  • Nepochybuje, ale s jistotou tvrdí.

  • Megalomanie mu brání respektovat druhé a důvěřovat jim.


Baví ho vzbuzovat v druhých stud používáním syrových a vulgárních sexuálních výrazů.
Popírá generační rozdíly v sexuální sféře.
Perverzní manipulátor používá veškeré formy manipulace, ale intenzivněji a způsobem, který oběti více vnímají.
Další specifický termín je "perverzní pár" - oba partneři se účastní hry na udržování sadomasochistické rovnováhy; jedná se tu hlavně o perverzní sexuální aktivitu (kniha Nenávist k lásce, M.Murni a G.Stoll).

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 933 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.