Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

4. kapitola - I.

Život ve dvou neboli počátek osamění
Kritizuje lidi ve vašem okolí

Autor: Messiah , 12.1.2007


Ve snaze lépe využít své moci se osoba s manipulativním jednáním pokouší postupně a nenápadně odstranit z okolí svého partnera každého člověka, který by ji mohl ohrožovat, tedy vytvářet protiváhu její moci.
Zamlčování skutečnosti však v sobě člověk jen posiluje pocit, že by mu ostatní nevěřili a že by nic nepochopili.
Manipulátor odstraní lidi z našeho okolí a potom prohlásí, že se o nás nikdo nezajímá.
Chová se k nim nepříjemně:



  • kritizuje je

  • tvrdošíjně jim odporuje

  • uvádí je do trapných situací

  • mlčí

  • tváří se, že ho žádná námět hovoru nezajímá

  • dává najevo netrpělivost

  • odchází

  • nutí partnera odejít dříve, než bylo domluveno

  • je-li pozván na večeři, přichází vždycky pozdě


Na druhé straně se mnohdy projevuje jako usměvavý a milý společník, jakmile se mu naskytne příležitost, aby vzbudil obdiv.


Očerňuje svého partnera, aniž ten to tuší
Manipulující osoba je schopna předkládat svému okolí žalostný obraz o svém partnerovi. Takovým způsobem ho nepřímo snižuje a současně přispívá k tomu, že se mu ostatní odcizují. Přitom se staví do pozice oběti, aby v ostatních vyvolala soucit.
Manipulátoři jsou nesporně jedinci, kteří neblaze ovlivňují naše psychické i fyzické zdraví. Většina těch, které nazývám perverzní manipulátoři, si své jednání naprosto jasně uvědomuje. Krutě partnera ničí a stále "testují", co vydrží.
Všichni manipulátoři nejsou perverzní nebo sadističtí. Asi 20% manipulátorů je skutečně perverzních (statistiku je potřeba upřesnit).
Nad perverzním manipulátorem nelze zvítězit.
Zpočátku se partner většinou chová a mluví tak, jak od něho očekáváme. Ale jak čas plyne, jeho jednání a chování se nám zdá stále podivnější, protože už nemá nic společného s tím, jak se choval a jednal na počátku. Jeho sebejistota mate. Často mění vnímání společně prožívané reality.


Okouzlí rodinu partnera a pak ji kritizuje
Osoba s manipulativním chováním zpočátku napíná všechny síly, aby si členy rodiny svého partnera získala. je samá zdvořilost a poklona, nešetří dary. Členové rodiny jsou manipulátorovi příznivě nakloněni, a proto se jim jeho partner nerad svěřuje. To ho však ještě víc uzavírá do izolace. Stud je zřejmě nejnebezpečnější pocit, protože ho vždycky provází strach ze zavržení. Strach, že nás ti, které máme rádi, nebo dokonce celé okolí zavrhne. Na rozdíl od pocitu viny stud tak vědomý není a v souvislosti s ním se vynořuje choulostivá otázka vlastní hodnoty. Vyvolává niterný pocit neúnosné a nevýslovné prohry.
Manipulátor snižuje význam, který přikládáte nějakému vztahu.
Někteří členové rodiny však kouzlu osobnosti manipulátora nepodlehnou. Okamžitě mají negativní dojem - vycítí, že je na ní něco divného. Zůstávají ve střehu. To vysvětluje, proč je manipulátor nenávidí.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 681 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.