Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Příkrmy - TEORIE 2.část

Autor: inishkea , 12.4.2008

Poznámka o banánech
Syrový banán pravděpodobně není pro děti úplně vhodnou počáteční potravinou. Zvláště pro ty, které s nemléčným příkrmem začínají, nebo pro velmi citlivé jedince. Může totiž způsobit trávicí obtíže -zvracení, průjem nebo vyrážku v místě, kde se lžička se škrábaným syrovým banánem dotkla tváře dítěte. Příčinou nebývají banány jako takové, ale skutečnost, že se sklízejí nezralé. Mohou proto u citlivých dětí vyvolat v zásadě reakci jako každé jiné nezralé ovoce. Nejmenší děti mnohem lépe snášejí banán tepelně upravený, dušený nebo ve formě kompotu, větší děti si mohou pochutnat na čerstvém banánu, který má dozrálou žlutou slupku, příp. s pevnými tmavými skvrnkami. Tepelná úprava banánu není u nás zcela běžná, ale je to postup mnohokrát úspěšně vyzkoušený. Získali jsme ho od přítelkyně z Kolumbie, která má s přípravou banánů výrazně větší zkušenosti než my -však tam také banány rostou jako u nás jablka. U dětí do asi 9.-10. měsíce je na místě určitá ostražitost vůči syrovému žlutému banánu.


'"Poznámka o lepku
Lepek je bílkovina obilného zrna obsažená v pšenici, ovsu, žitě a ječmeni a ve všech výrobcích z těchto obilovin (tedy např. v mouce, krupici, vločkách, chlebu, rohlících, těstovinách, ale také v některých uzeninách, kečupech a polotovarech). Celiakie (nesnášenlivost lepku), alergie na lepek a hlavně další špatně vysvětlitelné reakce na konzumaci obilných výrobků se zdají stále větším problémem, o čemž svědčí i vývoj v doporučeních dětských lékařů:
V roce 1994 byl zdravým dětem lepek "povolen" od 6 měsíců, dětem ohroženým alergií od 8 měsíců.
V roce 1997 byl povolen zdravým dětem od 8.-9. měsíce, ohroženým alergií od 10.-11. měsíce.
V roce 2005je podle názoru řady odborníků vhodné odsunout zavedení lepku na konec 1. roku, a to i u zdravých dětí, tj. u dětí bez alergické dispozice.
Pokud dítě začne jíst lepek až v době, kdy je jeho trávicí trakt dostatečně zralý, je nebezpečí nepříznivých reakcí (ať okamžitých, nebo velice dlouhodobých) podstatně menší. Známe nejeden případ, kdy lékaři až v dospělém věku odhalili souvislost četných zdravotních obtíží s předčasným podáním lepku. Přimlouváme se tedy za jeho zavedení ve stravě až na konci 1. roku. Je určitě výrazně méně omezující nejíst piškoty, krupici a těstoviny do 1. roku a pak si na nich pochutnávat po zbytek života, než je jíst nějakou dobu od 3 měsíců a pak po zbytek života na ne vzpomínat.


Některé americké studie doporučují začít s podáváním lepku po 6. měsíci. jiné doporučují až po 9. měsíci nebo dokonce po 12. měsíci. Konkrétní studie a články jsou na internetu k přečtení.


Zdroj: Zdravá výživa malých dětí, autorky Olga Illková,, Lucie Nečasová, Zdeňka Vašíčková,uvedeno ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, www.portal.cz

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1135 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.