Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Recepty do 1 roka
a aj ako na to


[<<Předchozích 10] Články 1117 z 17 
 Jak se nezblaznit z rad o prikrmech a prechodu na pevnou stravu (9 - 12 mesicu) III.Recepty do 1 roka
Denni mn.jidla v 9.-12. m.

Ovocne stavy   : 50-100ml /den (zbytek voda)

Kase (mnozstvi kase v prasku) : 25g (= asi 4-5 pol.lzic)

Ovoce  : 130-250g  /den

Zelenina   : 200-250g /porce

Maso/ Ryba/  : 20-25g /den

Mlecne vyrobky , Syr   : 1 kelimek jogurtu, 15g syra

Ryze, obiloviny   : 25g /den

Více ...
Vložil: Mersi, Miška a Lea dne 28.4.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak se nezblaznit z rad o prikrmech a prechodu na pevnou stravu (9 - 12 mesicu) II.Recepty do 1 roka

Menu v 9.-12. m.

1. Rano :
mlicko / kase

2. Poledne:
· 200g zeleniny + 20g masa/ ryby /pul zloutku
· 130g ovoce / 1 kelimek jogurtu

3. Odpoledne:
160-210ml mlicka+ 130g ovoce + 1 dlouhy cukrarsky piskot
/ kase (ochucena ovocem)
/ 1 jogurt + ovoce

4. Vecer:
· 250g zeleniny
· 1 jogurt / mlicko
/ kase

Více ...
Vložil: Mersi, Miška a Lea dne 28.4.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak se nezblaznit z rad o prikrmech a prechodu na pevnou stravu (9 - 12 mesicu) I.Recepty do 1 roka

MLEKO
Miminko je v plnem vyvinu, je tedy nemyslitelne prestat davat mu mlicko ze dne na den!!! Do 3 let zivota zustava jeho nejdulezitejsi potravinou, v kojeneckem mleku je nutno pokracovat minimalne do 1 roku ditete. V 9.-12. mesici potrebuje detatko stale minimalne 500ml denne !!!
Pokud ma miminko rado piti z lahve, doprejte mu jej. Pokud se ale zda, ze ho lahev zacina trochu nudit, zkuste mu dat napit z plastove sklenicky nebo z hrnecku s hubickou.

ZMENA KONZISTENCE
I kdyz uz ma miminko nekolik zoubku, stale jeste neni schopno jist jako dospeli. Nejvhodnejsi je zacit mu zeleninu rozmackavat vidlickou a postupne prechazet na kousky, nejprve malicke a mekke (varena mrkev…), pozdeji (s dalsimi narustajicimi zoubky) vetsi a tvrdsi.

Maso, ryba, vajicko take !
Nejprve je nabidneme najemno nakrajene a zamichane v zelenine a kdyz si miminko zvykne, maso mu na talirku od zeleniny oddelime. Lepe si tak zvykne na rozliseni jednotlivych chuti.

SAMOSTATNOST

Detatko se chce cim dal vic podilet na krmeni: chyta lzici, strka prsticky do jidla… Je to normalni soucast vyvoje a my mu muzeme pomoct tim, ze mu nabidneme plastovou lzicku a nechame jej, at si s ni pri jidle hraje. Ze vseho nejdriv ale radim vyzbrojit se poradnou davkou trpelivosti a poridit plastovy bryndak s kapsou, nerozbitne nadobi, na podlahu noviny nebo stary igelitovy ubrus… (maminky neposedu si asi poridi take plastenku, hihi) ;)))
Od 10.-11. mesice muzeme mrnouskovi dat do rucicky kousek varene mrkve, bananu nebo nektere druhy syra. On uz si je slastne obobruje sam ;)))

UCENI VZTAHU TVAR-CHUT

Co takhle ukazat miminku, jak takovy blivajzek vypada v puvodnim provedeni ? Proc pred tim, nez se pusti napr. do nastrouhaneho jablicka, mu ho neukazat na obrazku, nebo jeste lepe mu nepujcit cele jablicko na hrani ? Cilem je naucit jej, ze vsechna jablka nejsou nahnedla a kasovita… ;)))

SYRY

Vybirejte pasterizovane syry, spise mekke, ktere se daji dobre roztirat (hermelin a jemu podobne). U plisnovych syru vzdy odkrojte kurku. Syry jsou dulezitym zdrojem kalcia, takze po nich muzeme sahnout jako doplnek, kdyz miminko kolem roku zacina byt znudene kojeneckym mlekem a odmita dopit svoji obvyklou davku. Mnozstvi kalcia zavisi na vyrobe syra : mekke syry typu zerve nebo tavene syry obsahuji male mnozstvi mineralu, tedy i kalcia (80mg Ca na 100g syra), zatimco tvrde syry typu emental, cantal jej obsahuji mnohem vice (1200mg na 100g). Pozor na reklamu: porcovane syry (typu Babybel) obsahuji 60% vice tuku a mnohem mene kalcia nez ‘rodinna baleni ‘!!!

POZOR !!! Syry z nepasterizovaneho mleka (syroveho) nepodavame detem mladsim 3 let !!!

Jak syry podavat ?

Nastrouhany zamichany do zeleninoveho pyre nebo nadrobeny na kousek chleba, mekci syry namazane na kurce nebo nakrajene na male tycinky jen tak do rucicky…

KAKAO

Jedna se spis o kakaovou chut, kterou mimi ochutna v instantnich kasickach (kde je zbaveno tuku), protoze kakao jako takove je prilis kaloricke.

POZOR !!!Do cokoladove tabulky se mrnous bude moct zakousnout teprve az mu budou dva roky !

SYROVE OVOCE

Od 9. mesice muzeme miminku nabidnout syrove ovoce (hrusky, jablka…), ktere vzdy peclive omyjeme, oloupeme, zbavime pecek ci jaderek a rozmackame nebo nahrubo nastrouhame. S jahodami, ananasem, tresnemi, melounem a hroznovym vinem ale muzeme jeste dva mesice pockat (jahody a ananas mohou vyvolat alergie, tresne nadymaji….).

POZOR!!! Syrovou zeleninu podavame az od 1 roku!!!

ZELENINA NA VECERI

Pokud mate doma jedlika, ktery s prehledem vypije doporucovanych 500ml mlicka denne (POZOR! 1kelimek jogurtu = 200ml kojeneckeho mleka!), muzete mu na veceri zacit servirovat podobne menu jako na obed, tzn. zeleninu (bez masa!!!) a mlecny dezert.

Více ...
Vložil: Mersi, Miška a Lea dne 28.4.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak se nezblaznit z rad o prikrmech a prechodu na pevnou stravu (6 – 8 mesicu) II.Recepty do 1 roka

KASE
Od 8.m. s lepkem.

TUKY
V 6.m. pridat kousicek masla, 1 kav. lzicku smetany nebo nekolik kapek za studena lis.oleje V tomto veku uz jsou pro nej stravitelne, navic mu dodaji mastne kyseliny potrebne pro vyvoj mozku.


Od 8.m.
SYRY

Vsechny druhy pasterizovanych syru (emental…). Mene vhodne jsou syry tavene.
Strouhany nebo nadrobeny syr muzeme pridat do zeleniny, ovsem pouze pokud mrnous nemel maso, rybu, nebo vajicko (syr obsahuje rovnez mnoho proteinu).



Denni mn. jidla v 6.-8. m.

Ovocne stavy

50-100ml /d

Kase

20g /den

Ovoce

130- 250g /d

Zelenina

150-250g /porce

Maso/Ryba/Zloutek/Syr

15-20g /d

Mlecne vyrobky (jogurt)

1 kelimku /d

Ryze, obiloviny

25g /d

Více ...
Vložil: Mersi, Miška a Lea dne 28.4.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak se nezblaznit z rad o prikrmech a prechodu na pevnou stravu (6 – 8 mesicu) I.Recepty do 1 roka

Od 6.mesice

MLEKO
POZOR!!! Nemlecna strava je pouhym doplnkem kojeneckeho mleka, ktere miminko potrebuje pro svuj vyvin az do 3 let zivota. Nahradit kojenecke mleko kravskym se nedoporucuje pred jednim rokem veku, protoze kravske mleko obsahuje prilis mnoho proteinu (ktere zatezuji miminci ledviny) a prilis malo zeleza (coz muze vest k chudokrevnosti a spatnemu vyvinu kosti). V 6.-8. mesici potrebuje mrnousek minimalne 500ml mleka denne! (Pro srovnani: aby mrnous ziskal zelezo obsazene v 500ml kojeneckeho mleka, musel by vypit 9 litru kravskeho!!!)

JOGURTY, ZERVE
Sice obsahuji kravske mleko, ale mohou se podavat jako dezert po zeleninovem obede nebo na svacinu s mlickem (tj. ve velmi malem mnozstvi - pul kelimku denne) Je dobre kupovat jogurty bile, neslazene, s nizkym obsahem tuku. Pro zjemneni chuti (a lepsi prijeti miminkem) muzeme pridat ovocne pyre nebo trosicku cukru.

MASO
Vhodne druhy:
§ drubezi (kureci, kruti) , § hovezi , teleci, bila sunka, § skopove ( Pozor! Ma prilis silnou chut, miminko je casto odmitne)
Pro miminka nevhodne druhy mas: § veprove , § vnitrnosti (jatra, ledviny, mozek…)… s nimi pockame az do dvou let
§ tucne maso, § sekane maso

Jak masicko pripravovat ???
Ř Z cerstveho masa odstranime kuzi, pripadne tucne casti, nakrajime je na kousky o velikosti zhruba 2cm (rychleji se uvari), dame do trosky vody a uvarime domekka. Rozmixujeme s trochou vyvaru a dame zmrazit do ledovacich tacku. Jedna kostka = jedna porce.

Ř Dalsi variantou je grilovani bez tuku. Na teflonovou panev (nejlepsi je malinky kastrulek) vlozime kousicek masa a opeceme. Ihned pote jej rozmixujeme se zeleninou. Priznam se, ze jsem tento zpusob nevyzkousela, zda se mi prilis neprakticky (mrazit maso po kousickach, grilovat je zvlast a pak zeleninu znovu mixovat...). Ma tak ale pry vic chuti a asi nic neztrati...

V jakem mnozstvi maso podavat ???
Doporucena denni davka v 6 - 8 mesicich je 15-20g, tj.zhruba dve kavove lzicky.

POZOR!!! Maso, ryba a vajecny zloutek obsahuji stejne mnozstvi proteinu, detatku tedy staci obden jedna z techto tri variant. Neboli: jeden den mu do zeleniny zamichame bud maso (15g), nebo rybu (15g), nebo vajecny zloutek (polovinu, viz dale), a dalsi den mu naservirujeme zeleninu samotnou (pripadne s ryzi, pozdeji s obilovinami). Prilis mnoho proteinu muze totiz vest k obezite.

RYBY
Vhodne druhy ryb: ,§ Treska, Stika, Losos (cerstvy, ne uzeny!!!) , § Tunak (cerstvy). Spolu s lososem jsou trochu tucnejsi,
Pro miminka nevhodne: § Ryby v konzerve

Jak se vyhnout kostickam ???
Kupujte mrazene rybi file (ve forme kostek, vetsinou se prodava v krabicce a ne v sacku). Z cerstvych ryb musime kosti odstranit sami (po uvareni je to snadnejsi).

Jak rybu pripravovat ???
Stejnym zpusobem jako maso, akorat ji nekrajime, jinak se rozvari. Doba vareni je 5-10 minut.

VAJECNY ZLOUTEK
Vejce uvarime natvrdo, zloutek vyjmeme, rozmackame a zamichame do zeleniny. V 6.mesicich staci polovina denne. Zacneme nekolika drobecky, abychom vyloucily pripadnou alergii.
V 9. mesicich muze miminko snist zloutek cely.

POZOR! S vajecnym bilkem, ktery vyvolava prudke alergicke reakce, pockame az bude mrnouskovi jeden rok!!!

Více ...
Vložil: Mersi, Miška a Lea dne 28.4.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak se nezblaznit z rad o prikrmech a prechodu na pevnou stravu( 0-5 mesicu) II.Recepty do 1 roka


Tabulka ovoce a zeleniny podle mrnouskova veku

Od 4.mesice

- mrkev
- cuketa
- cykev
- brambora
- fenykl
- cervena repa
- hlavkovy salat (pouze vareny, ne syrovy!!!)
- brokolice
- kvetak
- spenat
- celer

- jablko
- hruska
- banan
- (pomeranc)
- (grapefruit)
- (citron)

Od 6.mesice

- porek (pouze bila cast a pouze v malem mnozstvi 'na ochuceni', ne samostatne, ma moc silnou chut)
- hrasek
- kedluben
- zelene fazolky

- merunka
- rybiz
- maliny
- (kiwi)
- broskev
- svestka
- boruvky

Od 8.mesice

- houby (zampiony)
- chrest
- okurek
- kukurice

Od 12.mesice

- cekanka
- zeli
- rajcata (mohou vyvolavat alergicke reakce)

- ananas
- hroznove vino
- jahody
- meloun
- tresne

Co se pro miminka NEDOPORUCUJE:

Zelenina:
· - Cesnek
· - Cibule
· - Kapusta
· - Zeli
· - Fazole
· - Cocka
· - Paprika
· - Rajcata


Ovoce :
· Tropicke ovoce (pomerance, grepy, mandarinky…). Mohou vyvolavat prudke alergicke reakce, tak pokud to mate v rodine, radim vyhnout se tak do roku ditete.


Více ...
Vložil: Mersi, Miška a Lea dne 28.4.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak se nezblaznit z rad o prikrmech a prechodu na pevnou stravu( 0-5 mesicu) I.Recepty do 1 roka

KDY zacit???
A hned je tu otazka do pranice. Odpoved je ale kupodivu docela jednoducha:

U kojenych deti: od 6.mesice ( Materske mleko totiz meni chut podle mamincina jidelnicku a detatko tak vlastne ochutnava nove veci jejim prostrednictvim).

U deti zivenych umele: od 4.mesice ( Zacneme-li prilis pozde, miminko si zvykne na chut umeleho mlicka a ‘novinky’ bude odmitat)


JAK zacit???
U kojenych deti:
- Pred polednim kojenim nabidnout jednu lzicku zeleninoveho pyre
- Postupne zvysovat davku (prvni den jedna lzicka, druhy den dve…)
- Nakonec detatko spapa tolik zeleniny, ze uz mlicko odmitne. Zhruba behem jednoho mesice tak nahradi svou davku mlicka zeleninou.
- Maminka muze redit pyre trochou odstrikaneho mlicka
- Pokud mimco zeleninu odmita, zkusit znovu za nekolik dni.


U deti krmenych umele ( a tak tomu bylo u nas):
- Zacit nahrazenim vody v lahvicce zeleninovym vyvarem (davka suseneho mleka - zustava stejna).
- Po tydnu pridat do lahve jednu lzicku rozmixovane zeleniny (z vyvaru), nasledujici den dve…atd. Postupne zvysovat podil zeleniny a zaroven snizovat podil mlicka.
- Kdyz obsah lahve zhoustne natolik, ze neprojde dudlikem, zkusit podavat na lzicce.
- Nakonec miminko dostane jen zeleninu, pripadne zredenou trosickou mlicka (tak 5-10ml).

Jakmile zacne miminko na obed jist zeleninove pyre, jako dezert mu nabidneme ovocnou presnidavku (miminka maji od prirody rada sladke, mozna ji sni celou hned napoprve!). Ja jsem presnidavky zacala davat az v 5.mesici, a to na svacinu. Po obede davam jogurt na bazi kojeneckeho mleka (Bledina), s kravskym mlekem jeste chvili pockam.

Na zapiti nabizim kojeneckou vodu, ale mohou se pouzit i ovocne stavy. (POZOR! Ne dzusy, co si kupujeme my! Pro miminka se prodavaji zvlastni stavy v lahvickach v oddeleni detske vyzivy, je v nich snizen obsah cukru). Muzeme pouzit i cerstvou stavu z ovoce. Stavy nejprve redime vodou (1/2 stavy, 1/2 vody), postupne podil vody snizujeme.


Do ktereho jidla zeleninu zaradit???
Ve 4.mesicich detatko papa vetsinou 5krat denne. Zeleninu mu podavame na ‘obed’ a ‘veceri’, tj. pri druhem a ctvrtem krmeni.

Priklad:
1. krmeni (rano): mlicko
2. krmeni (poledne): zelenina
3. krmeni(odpoledne): mlicko
4. krmeni(vecer): zelenina
5. krmeni(pozde vecer): mlicko

V 5.mesicich zacne mrnousek vetsinou jist 4krat denne, vecerni zelenina odpadne. Ja jsem v tu dobu do jidelnicku zaradila ovocne pyre. Pri odpolednim (3.) krmeni (svacina) jsem nabidla ovocnou presnidavku (prvni den jednu kavovou lzicku, druhy den dve… az ji dcerka snedla celou – tak po tydnu) a doplnila jsem mlickem (jeji obvyklou davku, ona nechala co uz nechtela).


Priklad:
1. rano: mlicko
2. poledne: zelenina a jako dezert detsky jogurtik (‘Petit Bledi’(Bledina), kelimek ma 50g) Davam ji to, aby mela ‘neco mlecneho’
3. odpoledne: ovocna presnidavka + mlicko
4. vecer: mlicko

Jak na zeleninovy vyvar???

V 1l vody nechame varit zeleninu zhruba hodinu, potom scedime a vyvarem nahradime vodu v kojencke lahvi. Zbylou zeleninu rozmixujeme a pouzijeme na zahusteni (viz vyse).
Proc se to vari hodinu? Aby vsechny vitaminy mely cas prejit ze zeleniny do vody.

POZOR! Vyvar muzeme pripravit na 3 dny dopredu a skladovat ho v lednicce (4°C).

Jak na zeleninove pyre???

Do hrnce dame zeleninu a asi na dva centimetry vody, varime zhruba 20 minut na mirnem ohni (zelenina musi byt mekka), potom ji vyndame a rozmixujeme s troskou vody (aby pyre nebylo moc huste). Rada: osvedcilo se mi mixovat jeste zatepla, kasicka je potom hladsi.

POZOR! Ani vodu na vareni ani zeleninu NESOLIME (o koreni nemluve)! Zatizily bychom tak mimiskovi ledviny ! Ja do hotove zeleniny pred podavanim pridavam bud kousicek masla nebo nekolik kapek olivoveho oleje.

Zbytek pyre zmrazime v tacku na led, je to prakticke, protoze muzeme rozmrazit jen davku, kterou zrovna potrebujeme (nejprve jednu kostku, potom dve…).

Obdobnym zpusobem muzeme pripravit ovocnou presnidavku. Ovoce vybirat zrale, nedavat nic kyseleho, miminko to jinak odmitne (ja ani nesladim, ale v primerenem mnozstvi to zakazano neni).

POZOR!!! Pouzivate-li kupovane vyzivy (velmi prakticke pri cestovani) a pokud ji miminko jeste nesni celou, prislusnou davku prendejte do jine nadobky. Enzymy obsazene ve slinach totiz meni slozeni vyzivy. Otevrena lahvicka se muze skladovat v lednicce 48 hod.


No jo, ale JAKOU ZELENINU pouzit???

Je dobre zacit necim, co ma nasladlou, jemnou chut, napr. mrkev nebo cuketa. My jsme zacali tykvi (takovou tou Haloweenovou oranzovou). Davame nejprve jeden druh zeleniny a to nejmene dva dny po sobe, abychom vypozorovaly pripadnou alergii a aby si mrnousek novou chut osvojil. Pozdeji muzeme pridavat pulku brambory na ‘spojeni’ pyre a nakonec zeleninu muzeme ruzne michat. To se uplatni receptiky.

Více ...
Vložil: Mersi, Miška a Lea dne 28.4.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 10] Články 1117 z 17 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.