| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Otázka Odpověď

Re:Termín porodu - výpočet

4.10.1999   Zuzana Štromerová
Vážený pane Matusak,
ráda bych uvedla informaci na pravou míru. Jsem porodní asistentka, nikoli lékařka. Přesto se Vám pokusím odpovědět. Termín porodu lze orientačně
vypočítat několika způsoby. Jednak tak jak jste uvedl, jednak můžeme přičíst k prvnímu dni poslední menstruace 7 dní a odečíst 3 měsíce. To by vám vyšlo 10.2. Běžně se v ordinacích používá tzv kolečko, což je gravidimetr. Na něm se dočteme o předpokládaném termínu porodu, předpokládaných prvních pohybech a podle nich termínu porodu a dále různé typy gravidimetrů ukazují ještě další zajímavé informace.

Je ale třeba vědět, že jen málokdy (prý asi 6% maminek) nastane porod přesně ve vypočítaný den. O přenášení hovoříme po 41. týdnu těhotenství a většinou lékař doporučí hospitalizaci po 42. týdnu těhotenství. Týkají-li se vás data, která jste v dotaze zmínil, myslím, že máte na podobné myšlenky dosti času. Zatím se radujte z toho, jak vám děťátko roste. Hýčkejte ho a vysílejte k němu co nejvíce pozitivních a uklidňujících myšlenek a co nejméně obav.

Přeji celé vaší rodině hodně pohody


Zuzana Štromerová
Názory k dotazu (2 názorů)
Re: Datum porodu - výpočet mondour 16.2.2008 19:21
*Re: Datum porodu - výpočet Silva,prvni tehotenstvi 22.5.2009 10:56

Tato poradna již není aktivní - nelze vkládat nové dotazy.

Poslední komentované ze všech poraden


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.