Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Podání žádosti

z diskuse z náhradní rodiny

Autor: katkuška , 8.10.2003

 



Co se týká adopce nejdříve vyplníš nějaké dotazníky, které Vám dá sociální pracovnice na MÚ. Jsou to obecně základní údaje o tvé rodině a údaje o dítěti, jaké by jste chtěli adoptovat. Pak Vás navštíví sociální pracovnice u vás doma a probere s Vámi věci , které jste uvedli v dotazníku. Nás se ptala na naše dětství, rodiče, vztahy s rodinou, zda někdo ví, že si chceme adoptovat atd. Byla to krátká odhadem 30minutová návštěva.
Pak následují psychotesty a pohovor s psychologem, což také není nic hrozného. Absolvují ho oba dva rodiče.
A na závěr nás teď na podzim čekají předrodičovské kurzy. Nevím co všechno to bude obnášet, ale holky říkají, že to jsou nějaké přednášky, kde mluví psychologové, lékaři atd. Někdo si to pochvaluje, někdo tvrdí, že to je ztracený čas. Nicméně absolvovat se to musí! No a pak už jen čekáš, a to je asi nejhorší! Čekací doby se liší, podle toho z jakého jsi kraje a o jaké dítě žádáš. Obecně rómské děti jsou k mání dříve než děti bílé. Já jsem z Pardubického kraje, kde je čekačka na bílé dítě do jednoho roku 5 let. Započítává se rok, kdy žádost podáváš, tzn. jestli ji podáš ještě letos, už se to započítává.


Pro dotazníky si klidně zajdi sama. Socka Ti řekne co a jak při vyplňování. Manžela tam vůbec nepotřebuješ. Návštěva socky není náhodná, ohlásí se tak den dva předem. Tam už je dobré, aby jste byli oba dva. Nemusíte se bát, bytem Vám šmejdit nebudou. U nás seděly v obýváku a dokonce ani kafe nechtěly.
Pohlaví dítěte si také můžete určit, ale je pravdou, že třeba si dáte holčičku a oni zrovna budou jenom kluci a o to dýl budete čekat. Ale může to být i naopak. Jaká bude čekací doba u vás, to Ti řekně socka (socka - sociální pracovnice). Co se týká zdravotního stavu, klidně uveďte zdravé , bílé dítě. Většinou co tu holky psaly, jsou spíše děti z DD zaostalejší, ale většinou to v rodině rychle doženou. Údajně Vám poskytnou veškeré informace o biologické matce (zdravotní stav, vzdělání atd. )
Další možnost adopce je přes FOD - tj. fond ohrožených dětí. Většina z nás tady v diskuzi nemá odvahu. Výhodou je, že si pomalu můžeš odvézt miminko již porodnice, ale biologická matka během 6 týdnů si to může rozmyslet a to tu nikdo nechce riskovat, aby pak musel miminko vrace. FOD má ale kratší čekací doby a to o dost. Doporučuji si něco o FODu přečíst a sama zvážit pro a proti
www.fod.cz


Socka k nám přišla během měsíce, ale to bylo proto, že zrovna končily Okresní úřady a ona musela stihnout mít vše sepsané, aby celou žádost mohla poslat na Krajský úřad. Až bude žádost kompletní (tzn. vyplněné dotazníky, bohužel i krátký posudek v zaměstnání + údaje o výši roční mzdy, výpis z trestnýho rejstříku (což si vyžádá socka sama - nemáte s tím žádné běhání), lékařský posudek)zasílá se na KÚ, kam pojedete na psychotesty a socka na KÚ ve spolupráci s psychologem a lékařem pro dítě vybírají vhodnou rodinu. Dítě které Vám bude vybráno nemusíte přijmout, můžete odmítnou a budete dál čekat. Dítě Vám bude vybráno, vy pouze souhlasíte nebo nesouhlasíte.
Hanka

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 904 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.