Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

poleva na perníky

Autor: srpnatka03 , 11.12.2006
Ze všeho nejdůležitější je připravit správně hustou polevu:

budete potřebovat 1 bílek (bez zbytků žloutku a skořápky!) a nejméně 14 dkg cukru moučky - pro bílek ze středně velkého vajíčka. Pokud je bílek větší, budete potřebovat 18 až 20 dkg cukru.

Pozor! Cukr je nutné před použitím nejméně dvakrát prosít přes husté síto (např. síto na mouku) a pak ihned použít pro přípravu polevy. Pokud cukr neprosijete, zůstanou v něm drobné hrudky, které ucpou kornoutek nebo sáček. Pokud prosátý cukr necháte několik dní nezpracovaný, stane se totéž.

Bílek vložte do většího hrnku (asi 0,5 litru) nebo hluboké misky a za stálého tření nebo šlehání postupně přidávejte cukr, jak jsme si řekli 14 až 20 dkg. Klasika doporučuje třít polevu ručně, ale trvá to dlouho a ruka bolí, proto my moderní použijeme elektrický šlehač - metla na šlehačku, doba šlehání asi 10 až 15 minut. Správně připravená poleva je hladká, lesklá a neroztéká se. Čím hustší poleva bude, tím tenčí a přesnější bude kresba.

Zkouška: namočte párátko do hotové polevy a udělejte čárku a tečku na talířek (stůl, zlomený perníček, …). Když se kresba nerozteče a za několik minut ztvrdne, připravili jste polevu správně.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 419 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.