Deníky Fotoalba Vzkazy
    

Patří do deníku

Čtrnáct měsíců

Autor: JanaK. , 14.7.20041 rok 2 měsíce 4 týdny 2 dny života dítěte
Začátkem čtrnáctého měsíce jsme konečně začaly sami chodit. Do té doby jsme udělaly vždy jen pár krůčků, většinou od zdi ke zdi. Pořád jsme chtěly vodit za ručičky, takže když s námi byla maminka  na zahradě, byla z nás pak úplně vyřízená.
Jednou večer se Verunka v pokojíku rozběhla a přeběhla ho celý, Jája když to viděla, rozběhla se hned také. Každý den jsme chodily víc a víc, až jsme přišly na to, že chůze je lepší než lezení a místo lezení jsme začaly chodit. Ze začátku jsme byly hodně nejisté, každou chvíli jsme spadly, také jsme ze začátku jedna druhou hodně porážely, než jsme se naučily navzájem se vyhýbat.
Také nás začalo bavit hrát si na písku. Doma na zahradě máme malé pískoviště, v Novákovicích máme také jedno, ale najradši chodíme na velké pískoviště na sídliště, kde bydlí Dianka s Viktorkou a tam si s nimi hrajeme.
Jája dělá problémy se spaním už i po obědě, takže ji musí maminka uspat v ložnici.  Někdy spíme celou noc až do rána, někdy se jedna z nás jednou za noc vzbudí na jídlo, někdy se vzbudíme obě. Vstáváme teď dřív, někdy už dokonce v šest, ale většinou tak v sedm hodin. 
Před týdnem u nás byla pouť. Pohoupaly jsme se na oslíčkovi a prvně v životě jsme byly na kolotoči. Maminka a babička byly pro jistotu s námi. Verunce se nelíbilo na kobylce a tak ji další jízdu maminka posadila do autíčka a to se jí líbilo moc. Z celé pouti nás nejvíce zaujali poníci, co vozí děti. Vydržely jsme u nich strašně dlouho stát a každého, který prošel kolem jsme pohladily. Zvířátka máme moc rády. Nejradši máme pejsky. Křičíme radostí  na každého pejska, který kolem nás projde.
Umíme říct máma, táta, bába, teta, děda, Jája, pán /pouze Jája/, nána /pouze Verunka/,  papa, hop, baf, bác, ham,  houpy, háhá, tam, dá, ne, neni, Jája někdy místo ne říká nicht, nebo nibuš, Verunka říká místo bába Máňa-bámá. Umíme jak dělá pejsek, kočička, ovečka, kozička /pouze Verunka, Jája dělá bé, jako ovečka/, kravička, opička, včelka, moucha, had, prasátko, slon. Ostatní zvířátka napodobit neumíme, ale umíme je na obrázku najít. Jája mluví často vietnamsky, vede si sama pro sebe takový vietnamský třeba půlhodinový monolog. Jako: iňubélu guťu halé buťuť haťó bébo alé ididi hoé bagů ibůbuš ťabuti belél ťůtě apod.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 484 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.