Zácpa v těhotenství Gabriela Maděričová
Zácpa se může objevit kdykoli během těhotenství, ale její výskyt je zvláště obvyklý v průběhu druhého a třetího trimestru.
Zácpa je důsledkem četných, těhotenstvím způsobených faktorů. Zvýšená hladina hormonu progesteronu zeslabuje během pozdějšího období těhotenství jemné střevní svalstvo. To způsobuje náchylnost k zácpě, ale neznamená to, že je zácpa nevyhnutelná.
Pravděpodobnost zácpy se zvyšuje s tím, jak rostoucí děloha vytěsňuje a stlačuje střeva. Navíc některé ústně podávané vitaminové doplňky železa mohou možnost zácpy zvýšit.
Proto se vyhýbejte takovým vitaminovým doplňkům železa, které jsou spjaty s neorganickými přísadami, jako je síran železnatý, a raději užívejte doplňky železa na bázi organického základu, například železo fumarové nebo peptonové.
Mírná projímadla a změkčovače stolice jsou posledním východiskem, když všechny ostatní, výše zmíněné postupy neúčinkují. Vždy před použitím projímadla se však raději poraďte se svým praktickým lékařem.
Zácpa v těhotenství
Zácpa je způsobena tlakem dítěte na vaše střeva a hormonálními změnami, které zpomalují stahy vnitřního svalstva.
Zácpě se vyhnete, když budete jíst hodně celozrnného chleba a různých těstovin a velké množství čerstvého ovoce a zeleniny. Dobrým lékem je domácí mrkvová polévka. Neužívejte projímadla a přijímejte hodně tekutin. |