Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Sex v těhotenství

Autor: Raďulka , 22.6.2005

Pokud nejsou zdravotní důvody, které by sex v těhotenství omezovaly, pak je pohlavní styk v těhotenství přípustný a bezpečný. Těhotná žena často prožívá sexuální styk intenzivněji než kdykoliv předtím. Touha po sexuálním sblížení a prožitek z něho se však liší u jednotlivých žen – ale i u jedné a téže ženy v různých fázích těhotenství. Typický je pokles zájmu o sex v prvních třech měsících těhotenství (zvláště trpí-li žena únavou a nevolnostmi) a zvýšení zájmu ve druhém trimestru (IV. až VII. lunární měsíc) a opětovný pokles v posledních třech měsících. Těhotná žena v mnoha případech shledává pohlavní styk více vzrušující a uspokojující, než tomu bylo před početím. Nezřídka se stává, že žena dosahuje prvního orgazmu až v těhotenství. Zvýšený zájem o sex je způsoben hlavně vysokou hladinou ženských a těhotenských hormonů. Jejich účinkem je bohatší prokrvení pohlavních orgánů, což za normálních okolností nastává pouze při sexuálním vzrušení. Prokrvení pohlavních orgánů zvyšuje citlivost a dráždivost nervových zakončení, nastává rychlejší vzrušení. Prsa se zvětšují velmi brzy po početí. Zvětšeny jsou i bradavky, které jsou velmi citlivé na podráždění. Žena pociťuje vzrušení i při lehkých dotycích. Milostná předehra obvykle snadno vyústí ve zduření poštěváčku. Prokrvení poševní sliznice vyvolá zvýšené prosakování tkáňového moku, pochva je zvlhlá. Vniknutí ztopořeného mužského údu do pochvy je pak snadné. I orgazmu dosahuje žena dříve než mimo těhotenství a fáze uvolnění je delší – malé stydké pysky a sliznice dolní části pochvy zůstávají dlouho zbytnělé. Není výjimečné dosažení dvou i více orgasmů během jedné soulože.
Zdravotní důvody, které pohlavní styk omezují:



  • pokud jsou příznaky hrozícího potratu

  • pokud má žena výtok z pochvy, který vzdoruje léčbě
  • pokud se vyšetřením ultrazvukem potvrdila nízko uložená placenta
  • pokud těhotná i jen slabě krvácí
  • pokud jsou příznaky předčasného porodu (pootevřené děložní hrdlo nebo stahy dělohy). Děložní stahy mohou být vyvolány i jen drážděním prsních bradavek těhotné.

Polohy při pohlavním styku


Žena nahoře je poloha vhodná od počátku čtvrtého měsíce těhotenství. S ohledem na zvětšené břicho se sedící žena dostane dále od partnerova břicha a zabrání se tlaku na břicho a prsa. V této poloze může žena lépe řídit hloubku pronikání penisu a rovněž rytmus soulože. Navíc tato poloha skýtá značnou intimitu, partner má volné ruce pro hlazení a laskání. Žena může naopak třením kůže na mužové hrudníku jej více dráždit.


Poloha na boku znamená, že muž vstupuje do ženy zezadu. Tato poloha je zejména vhodná v pokročilém těhotenství.
Z těchto poloh se jedna jmenuje „poloha dvou lžic“, kdy žena leží na boku, dolní končetiny částečně přitaženy k břichu, muž ležící na boku naléhá hrudníkem na ženina záda. Variantou této polohy je, když žena leží na zádech, muž leží po jejím boku (na boku, s dolními končetinami mírně ohnutými dopředu). Žena položí roznožené dolní končetiny na mužovo stehno a ten může z boku do ní vniknout.


Polohy v kleku, žena klečí, rukama se opírá o kraj lůžka, muž klečí za ní a vniká do pochvy zezadu. Tato poloha zase poskytuje větší volnost muži, uvolňuje mu ruce a dovoluje kontrolovat hloubku vnikání penisu do pochvy.


Polohy vsedě jsou vhodné pro pokročilé měsíce těhotenství. Nedovolují sice velký pohyb, jsou ale pro oba partnery pohodlné a vylučují tlak na břicho. Kromě toho lze řídit hloubku vnikání penisu.
Při této poloze se partner posadí na pevnou a přitom pohodlnou židli či na okraj lůžka a žena se mu posadí na klín obličejem k němu (nemá-li velké břicho), nebo z boku, nebo zády k němu.


Jestliže těhotná pociťuje vzrušení, ale ve skutečnosti po pohlavním styku netouží, může dosáhnou sexuálního uspokojení i jiným způsobem, jako je erotické hlazení, vzájemné líbání, masáže, vzájemné masturbace, orální sex a pod.


Sexuální problémy v těhotenství.
Vyšší prožitek ze sexuálního spojení v těhotenství však nepociťují všechny ženy. Důvodem menšího prožitku ženy bývá její pocit, že se její tělo stává s pokračujícím těhotenstvím pro partnera méně a méně přitažlivé. Některé ženy pociťují v pokročilém těhotenství stud, domnívají se, že je jejich ženskost ztracena. To může dokonce vést ke zdrženlivosti, aby nebyla spatřena nahá.
Ztráta libida je méně častou komplikací sexuálního života v těhotenství. V prvních měsících bývá důsledkem ranní nevolnosti a únavy. V dalším období může tlumit libido emocionální labilita ženy. Není nejvhodnější z těchto důvodů partnerovu iniciativu k pohlavnímu styku stroze odmítat. Naopak je účelné si s ním otevřeně o svém problému pohovořit, případně společně navštívit lékaře.


Potíže při sexuálním styku, nebo po něm, mohou narušit harmonii sexuálního soužití. Těhotenské změny na zevních rodidlech a na prsech mohou být někdy takové, že dotyk těchto míst je nepříjemný, až dokonce bolestivý, a může dokonce vyvolat obrannou reakci. Nejlépe je o pocitech partnera informovat a dotyků citlivých míst se vyvarovat. Překrvení zevních rodidel může být tak velké, že tak zůstane i po orgazmu, což může opět způsobovat bolestivé pocity.


Pocit úzkosti.
V těhotenství vede celá řada důvodů k úzkosti, včetně obav, zda je sex pro těhotnou a zejména plod bezpečný. Pokud se tyto neodůvodněné obavy vyskytnou, pak by je neměli řešit partneři mezi sebou, ale měli by vyhledat odborníka.


Z připravované Knihy o těhotenství a porodu


MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1352 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.