Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Léky v těhotenství...

Autor: Raďulka , 22.6.2005

Našla jsem pár poznámek k lékům v těhotenství. Nejdůležitější jsou podle mě ty léky od bolesti, protože ty nás můžou trápit kdykoli. Nechci zahltit deníček poznámkama, které ba nikoho třeba nezajímaly, takže kdybyste některá potřebovala zjistit něco dalšího, písněte na mejlíka...


Nežádoucí účinek léků v těhotenství se může projevit zvýšenou dráždivostí dělohy ke stahům, změnami v prokrvení dělohy, může ovlivnit látkovou výměnu plodu a zpomalit jeho růst v děloze či vývoj dítěte po narození – až vyvolat vznik vrozených vývojových vad (VVV) plodu. Léky jsou seřazeny do skupin podle účelu používání s uvedením fáze těhotenství, kdy jejich užívání není vhodné:




  • při nachlazení Vicedrin, Ipecarin, Kodynal po celou dobu těhotenství, léky s chininem,


  • k tišení bolestí Brufen, Valoron po celou dobu gestace, Ketazon v první a druhé třetině, Baralgin, Sandomigran v první třetině těhotenství,


  • při nespavosti a neklidu Radepur, Noxyron, Diazepam, Meprobamat, Nitrazepam v první třetině,


  • při zánětech dolních močových cest Nalidixin, Biseptol po celou dobu těhotenství, Furantoin v první třetině,


  • při zácpě Laxafel, Laxyl, Properistol po celou dobu těhotenství,


  • proti průjmům Endiaron v první třetině těhotenství,


  • při dlouhodobé léčbě chorob štítné žlázy, cukrovky, srdečních chorob, průduškového astmatu, krevních chorob, zánětu žil, epilepsie a dalších se těhotná musí poradit s příslušným odborníkem, který řídí její léčbu okamžitě, zjistí-li, že je v jiném stavu.

Dále není vhodné užívat léky ke zhubnutí, sladit umělými sladidly, vkládat si do pochvy tablety proti výtoku – pokud je nepředepsal lékař informovaný o její graviditě. V každém případě se má těhotná žena vystříhat samoléčitelství. Musí si uvědomovat zodpovědnost za sebe i své očekávané dítě a při všech obtížích a nepravidelnostech vyhledat lékaře a léčit se dle jeho pokynů.


Léky proti bolesti


Nesteroidní antirevmatika, mezi něž patří ibuprofen, diclofenac ( Brufen, Ibuprofen, Ibalgin, Diklofenac, Olfen, a mnoho dalších ), nepatří sem Paralen, způsobují tvorbu vasokonstrikčně působících prostaglandinů, což, přeloženo do češtiny, ovlivní tvorbu takových látek, které mají za cíl uzavírat některé cévy, přednostně v oblasti srdce, velkých cév a ledvin novorozence. Podání, ne jednorázové, ale spíše pravidelně několik dní trvající, např. Brufenu, pak způsobí předčasný uzávěr cévních zkratek ještě u plodu uvnitř dělohy, zkraty se ale mají uzavřít až po porodu, takže vzniká problém, který může nadělat novorozenci velké „problémy“. Podobně může uzávěrem cév v ledvinách dojít po porodu až k selhání ledvin novorozence. Zdůrazňuji, že toto se nestane nahodilým užitím jedné či dvou tablet ! Nicméně, z tohoto důvodu jsou léky výše uvedené v III.trimestru „zakázány“, předtím je možno je ale bezpečně užívat, jak vyplývá ze studií.  Na bolesti např. zubů či hlavy by se měl použít lék max. typu Paralenu, do celkové denní dávky až 6 tbl denně. Paralen je do této dávky v těhotenství a šestinedělí zcela bezpečný. Pro zajímavost ještě uvedu dvě věci. Po porodu je možno již nesteroidní antirevmatika typu Brufenu apod. zcela bezpečně užívat ve vztahu ke kojení. Jak ukazuje databáze americké FDA léky tohoto typu byly přeřazeny do bezpečné kategorie B. Už uzavřené cévní zkratky u zdravého donošeného novorozence nemá lék přecházející z matky do mateřského mléka jak ovlivnit, je naprosto bezpečný. Další zajímavostí je to, že v některých případech se naopak léků tohoto typu i cíleně využívá k příznivému ovlivnění oběhu plodu předčasně narozeného novorozence. Jedná se o situace, kdy se narodí předčasně narozené miminko a po porodu u něj naopak přetrvává typ oběhu plodu, čili neuzavírají se ony výše zmiňované cévní zkratky, typicky se jedná o děti např. porodní váhy 500-1000g. V takových případech se cíleně léky tohoto typu novorozencům podávají s cílem zkratky uzavřít. Různé typy bolestí ( hlavy, zubů, zad apod. ) trápí řadu těhotných a toto jsou jasné důvody, proč je nutné se těmto lékům v III.trimestru vyhýbat.


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 4157 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.