Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

31tt-32tt

Autor: spravkyne , 27.5.2005

31. týden těhotenství (29. týden stáří plodu)
Miminko Váha miminka se pohybuje kolem 1500 gramů a velikost již příliš neroste (i když ještě pár centimetrů do porodu stihne.). Spíše přibírá na váze. Samozřejmě platí, že váha miminka je dána i geneticky.


Miminko vidí světlo přes břišní stěnu maminky – dokonce mrká. Dokáže otočit hlavu z jedné strany na druhou. V této době byste měla cítit pravidelné pohyby. Pokud se frekvence pohybů výrazně sníží, může to být známka toho, že se děje něco špatného. Dítě již má pravděpodobně vytvořený určitý rytmus – lze tedy říci, kdy se více pohybuje (například po 19hodině, ve 22, když si lehnete) – zkuste pohyby počítat. Pokud je jich méně než 10 za dvě hodiny, a tato situace trvá déle než 24hodin, raději zavolejte lékaři.


Maminka Touto dobou byste měla absolvovat třetí ultrazvuk. Někdy můžete na prsou objevit kapičky husté nažloutlé tekutiny. Jde o první mléko, které bude v prvních dnech sloužit miminku jako potrava. Pokud je ho příliš, použijte vložky do podprsenky, abyste si neušpinila oblečení. Kolostrum není vhodné vymačkávat – stačí otřít zaschlé mléko vlhkou žínkou


S tím jak narůstá vaše váha bude stále horší jak pohyb tak spánek. Podle toho, zda jde o první porod či nikoliv může již vaše dítě začít pomalu sestupovat níže. Jak jsme již říkali v minulém týdnu to s sebou přináší výhody i nevýhody. Pokud víte, do které porodnice pojedete, zjistěte si, kdy tam jsou otevřené dny (pokud jsou), případně kdy pořádají semináře pro budoucí rodiče – ve většině porodnic něco takového připravují.


Průměrný přírůstek váhy je 9 kilogramů ale může se pohybovat od 5 do 14,5 kilo. Stále ještě byste měla přibírat kolem půl kila za týden.



32. týden těhotenství (30. týden stáří plodu)


Miminko Váha miminka je kolem 1700 gramů a jeho velikost kolem 42 centimetrů (od hlavy po paty, od hlavy po zadeček je to asi 29 centimetrů). I kdyby se už dítě narodilo, má už velkou šanci na přežití.


Lanugo se začíná ztrácet a později mohou zůstat jen jeho zbytky na ramenou a krku. Naopak vlásky, obočí a řasy už jsou vytvořeny. I když má miminko kolem sebe dost plodové vody, s tím jak roste, má stále méně místa k pohybu. Není divu, že se snaží alespoň trochu protáhnout a kope do vás, co se dá. Většina plodů se v této době otáčí hlavičkou dolů (zvlášť u prvorodiček – u dalších těhotenství je to o něco později) – znamená to, také, že se zvyšuje kopání do bránice (až vám to občas "vyrazí dech"). Pokud již miminko začíná klesat do pánve, zvyšuje se tlak hlavičky na močový měchýř, což zapříčiňuje časté močení.


Maminka Již v této době můžete běžně i několikrát za den pocítit první kontrakce – pokud nehrozí riziko předčasného porodu (to doktor pozná například podle změn na čípku-změna CS), je to naprosto normální a neměla byste se ničeho bát. Pomalu začíná být vhodná doba pořídit si podprsenku na kojení. Pak se vám nestane, že ji nebudete moci na poslední chvíli sehnat (tedy žádnou, která by se vám líbila). Košíček by měl být volný – po porodu se vám prsa ještě nalijí mlékem. Pokud máte problémy se spaním, klidně si udělejte pohodlíčko a obložte se polštáři.


Průměrný přírůstek váhy něco přes 9 kilogramů, ale může se pohybovat od 5,5 do 15 kilo.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1284 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.