Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

33tt-34tt

Autor: spravkyne , 27.5.2005

33. týden těhotenství (31. týden stáří plodu)
Miminko Váha miminka je necelé dva kilogramy a jeho velikost kolem 43 centimetrů (od hlavy po paty). S tím jak roste má v bříšku stále méně místa. Pravidelně se pohybuje, takže pokud cítíte méně než 10 pohybů za 2 hodiny, zbystřete pozornost a začněte počítat – mohlo by to být známkou nějakého problému. Na hlavičce miminka už mohou být docela husté vlásky. Objevují se pravidelné dýchací pohyby. Plíce ještě nejsou plně vyvinuty. Kosti jsou plně vyvinuty i když jsou ještě měkké.


Miminko dokáže uvnitř dělohy cítit, slyšet a vidět poměrně hodně. Může již mít vytvořený určitý denní rytmus, který zahrnuje hodně spánku (i když se to nezdá, protože máte pocit, že do vás akorát kope). Dokonce bychom u něj mohli rozlišit REM fázi spánku (rychlé pohyby očí).


Maminka Většina miminek je v tomto týdnu otočena hlavičkou dolů. Většinou to znamená větší tlak na močový měchýř a paty dítěte zaražené málem ve vašich plicích. Pokud tomu tak u vás není – nepanikařte. Ještě stále to neznamená, že se nestihne otočit. Některé maminky mají v této době problémy s otoky. Zvláště otékají nohy (chodidla a kotníky) – které musí nést všechna ta kila navíc, dostávají zabrat. Řešením je více pít. Pokud se otok objeví i v obličeji, nebo vám otékají ruce, může jít o příznaky preeklampsie, která je velmi nebezpečná – zavolejte proto raději svému lékaři.


Průměrný přírůstek váhy je téměř 10 kilogramů, ale může se pohybovat od 6 do 15,5 kilo.


34. týden těhotenství (32. týden stáří plodu)
Miminko Kůže je silnější – ukládá se pod ní více podkožního tuku, který bude miminku po narození sloužit jako zásoba energie a izolační vrstva. Zvyšuje se množství protilátek v těle miminka. Plod si začíná vytvářet zásoby minerálů – železa, vápníku a fosforu. Pokud nepřijímá maminka dostatek vápníku ve své stravě, vezme si ji její dítě ze zásob v kostech. Během dne miminko spolyká a vyloučí přibližně 4,5litru plodové vody. Plíce miminka jsou již v podstatě dokončeny a v případě předčasného porodu je velká pravděpodobnost přežití bez dalších následků.


Maminka Tělo maminky vymění plodovou vodu každé 3 hodiny. Můžete čas od času cítit nepravé kontrakce. Je to naprosto normální a maminka je může cítit již přibližně od poloviny těhotenství. S blížícím se porodem budou pravděpodobně o něco silnější a častější. V případě, že je jich více než 4 za hodinu, obraťte se raději na svého lékaře – může se jednat o známky předčasného porodu. Zvyšuje se únava. Na celém těle se projevuje nedostatek spánku díky nepohodlí, a zvýšené nároky těla. Také psychika hraje svoji roli – obavy z porodu a z nastávající role matky vám mohou dát pořádně do těla. Nestyďte se natáhnout po obědě (nemusíte spát – ale zavřete oči) a nespoléhejte se na kafe. Kofein dítěti může uškodit a navíc zvyšuje zadržování vody v těle.


Průměrný přírůstek váhy něco přes 10 kilogramů, ale může se pohybovat od 6,5 do 16 kilo. Záleží na tom, kolik jste přibrala, ale možná už vám těhotenství připadá stále delší a delší. Budete to muset ještě chvíli vydržet.


Nejpozději tomto týdnu byste měla nastoupit na mateřskou dovolenou.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1342 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.