Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

35tt-36tt

Autor: spravkyne , 27.5.2005

35. týden těhotenství (33. týden stáří plodu)
Miminko Velikost miminka se pohybuje kolem 43 - 45cm. Nezapomeňte, že v tomto stupni těhotenství již má vliv to, jak velcí jsou rodiče, takže pokud máte větší nebo menší dítě, nic si z toho nedělejte Váha je kolem 2200 - 2700g.


Miminko je v této době velmi aktivní – každou chvíli se z břicha maminky vynoří na jedné straně loket, na druhé straně patička. Hlídejte pohyby – pokud je jich příliš málo, nebo delší dobu necítíte miminko vůbec, volejte lékaře. Nicméně oproti minulým týdnům se o něco snižuje intenzita toho, jak do vás miminko kope –už totiž nemá tolik prostoru. Mnoho miminek si vytvořilo svůj denní rytmus (zpravidla opačný, než má maminka – v noci kope, ve dne spí). Játra už mohou vytvářet první odpadní látky, ledviny jsou již plně vyvinuty.


Maminka Mamince se vyklenuje pupík. Většinu maminek trápí stále častější močení – rozhodně ale nesmíte přestat pít – miminko tekutiny potřebuje, jen nepijte kávu nebo čaj, které často nutí k častějšímu močení.


Problémy s dýcháním – plíce mají méně prostoru, který zabírá miminko. Prvorodičky to mývají v této době již o něco snazší, protože je velmi pravděpodobné, že jejich miminko již začalo sestupovat. S blížícím se datem porodu vás čekají častější návštěvy u lékaře.


Průměrný přírůstek váhy je 10,5 kilogramů, ale může se pohybovat od 7 do 16,5 kilo. Některé maminky přestávají touto dobou nabírat na váze.



36. týden těhotenství (34. týden stáří plodu)
Miminko Velikost cca 46cm. Váha cca 2800g. Zatímco vy už vůbec nemusíte přibrat, pro dítě nastává období největšího nárůstu hmotnosti. Každý týden teď přibere 250 – 350 gramů. Nehty na nohou dosahují ke koncům prstů. Pupeční šňůra je dlouhá přibližně půl metru. Dítě již vypadá tak, jako před narozením – má plné tvářičky a v podkoží je již uloženo určité množství tuku. I když kosti jsou již pevné a dobře vytvořené, lebeční švy nejsou spojeny – a ani do porodu nesrostou, aby dítě mohlo projít porodním kanálem. Lanugo z těla miminka už téměř zmizelo a také mázek, který jej poslední měsíce pokrýval a je v podstatě pryč. Jen na některých částech těla mohou být ještě malé zbytky. Pokud přemýšlíte, kam se poděl, dítě jej spolklo a uložil se do střev, kde bude vyloučen jako první stolice – smolka.


Maminka V této době dosahuje děloha nejvýše za celé těhotenství a je přibližně patnáctkrát větší, než před otěhotněním – posledních několik dní se mamince hůře dýchalo a mohla mít i problémy se snědením většího množství jídla. Většinou začíná v této době miminko sestupovat dolů do pánve. Čímž se problémy s dýcháním a pálením žáhy zmenší. Na duhou stranu to znamená větší tlak hlavičky na močový měchýř a tedy i problémy s chůzí a velmi časté močení. Zvlášť pokud se řídíte radami ohledně otoků – mezi které patří i dostatečné množství tekutin.


Průměrný přírůstek váhy je 11 kilogramů, ale může se pohybovat od 7,5 do 17,5 kilo.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 2 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1861 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.