Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

37tt-38tt

Autor: spravkyne , 27.5.2005

37. týden těhotenství (35. týden stáří plodu)
Miminko Na začátku desátého - posledního - lunárního týdne měří plod měří asi 47 cm a váží kolem 3000 g. Už jej lze považovat za zralý. Kdyby se teď miminko narodilo, dokázalo by celkem bez problémů přežít díky nemocniční péči. Nehty jsou již dorostlé ke špičkám prstů (to patří k jednomu z ukazatelů dostatečného vyvinutí miminka). Dále je vyvinuté obočí, fungují mazové žlázky (některá miminka se rodí s krupičkou na nosíku) a na povrchu tělíčka je hojně mázku. Ten chrání miminko před plodovou vodou. Kdyby se narodilo nyní, bylo by pokryto mázkem celé. S blížícím se datem porodu se vytrácí i mázek a přenášená miminka jej nemají téměř žádný. Lanugo (drobné jemné ochlupení, vyskytuje se přibližně od 26.týdne) se začíná z těla postupně vytrácet. Zůstává jen na lopatkách, popřípadě na ramenou nebo horní části paží. Některá miminka již mají pořádně dlouhé vlásky - až kolem 2-4 cm. Během tohoto týdne začíná miminko většinou sestupovat hlouběji do pánve. Výhodou je, že se díky tomu budoucí mamince lépe dýchá. Nevýhodou je, že jak hlouběji posazená hlavička tlačí na močový měchýř, takže mamince se chce hodně často močit. Během tohoto týdne se také miminku zpevní chrupavky, čímž se ouška mírně odchlípí od hlavičky. Pokud je plod chlapeček, měl by v této době mít již sestouplá varlata v šourku. Miminko už umí vše, co bude pro začátek na světe potřebovat, i když většina toho spadá spíše do oblasti reflexů. Umí křičet, dýchat, kašlat, škytat, sát, udržovat tělesnou teplotu. Fungují také jeho smysly - reaguje na světlo, zvuk, otřesy, chlad či teplo a má vyvinutou chuť.


Maminka Děloha může začít dělat nepravidelné slabé kontrakce - tzv. Braxton-Hicksovy kontrakce. Na druhou stranu mohou být občas tak silné, že maminka raději jede do porodnice - aby se vrátila zase domů. Na druhou stranu je lépe jet dvakrát zbytečně, než nedorazit, kdyby se opravdu něco dělo. Budoucí maminka se v této době cítí již zpravidla velmi neohrabaná a nemůže se dočkat, až porod přijde. Naštěstí už v této době tolik nepřibírá.


Průměrný přírůstek váhy je 11,5 kilogramů, ale může se pohybovat od 8 do 18 kilo.


38. týden těhotenství (36. týden stáří plodu)
Po dokončení 38. týdne je miminko považováno za zralé a pokud by se nyní narodilo, narodilo by se tzv. v termínu. 2 týdny před stanoveným datem porodu je ještě v rámci tolerance. To znamená, že se jeho váha se už pohybuje kolem hodnoty, kterou může vážit při porodu - většinou kolem 3200g. Během následujících dní přibývá přibližně 28gramů denně. Velikost miminka se pak pohybuje kolem 46-48 cm. Co se týče stupně vývoje platí samozřejmě totéž, co pro miminko ve 37. týdnu těhotenství. Lanugo už v podstatě vymizelo a může zůstávat jen na lopatkách, popřípadě na ramenou nebo horní části paží. Některá miminka již mají pořádně dlouhé vlásky - až kolem 2-4 cm. Pokud je plod chlapeček, měl by v této době mít již sestouplá varlata v šourku. Miminko už umí vše, co bude pro začátek na světe potřebovat, i když většina toho spadá spíše do oblasti reflexů. Umí křičet, dýchat, kašlat, škytat, sát, udržovat tělesnou teplotu. Fungují také jeho smysly - reaguje na světlo, zvuk, otřesy, chlad či teplo a má vyvinutou chuť. Všechny vnitřní orgány jsou již plně vyvinuty a během posledních týdnů těhotenství si vyzkoušeli (a ještě chvíli vyzkoušejí) svoji funkčnost. Miminko polyká plodovou vodu, která obsahuje části mázku a lanuga. Tyto látky jsou postupně ukládány ve střevech a budou v prvních dnech po porodu vyloučeny jako první stolice - smolka


Průměrný přírůstek váhy je necelých 12 kilogramů, ale může se pohybovat od 8 do 18,5 kilo.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 857 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.