Alergie na vejce
Mezi velmi častou alergii rovněž patří alergie na vejce. Většinou bývá diagnostikována spolu s jinými potravinovými alergeny, nejčastěji mlékem (obsahuje velmi příbuznou bílkovinu). Pokud dítě trpí atopickým ekzémem, měli by se rodiče zamyslet nad možností některé z potravinových alergií, a nechat dítěti udělat na základní alergeny testy. Pravděpodobnost této potravinové alergie je téměř poloviční.
Vejce a něco o nich
Jak je známo, vejce se skládá ze žloutku a bílku. V součástí bílku jsou poutka, které drží žloutek. Obě části obsahují možné alergeny. Zatímco žloutek svou alergenicitu tepelnou úpravou ztrácí, s bílkem je situace poněkud složitější. Bílek, jak již název napovídá, je složený z hlavní části z různých bílkovin. Mezi nejagresivnější patří ovomukoid. Bílkoviny začínají měnit svoje vlastnosti až po 60 stupních. Je tedy nezbytně nutné dbát důsledné tepelné úpravy při používání vajec. U této diagnózy není vhodné používání ani křepelčích vajec, protože složení bílkovin je téměř totožné. Křepelčí vejce jsou vhodná u diet při snižování cholesterolu.
Vejce a alergie v rodině
Pokud se v rodině vyskytuje alergická zátěž, neměli by jsme dítěti podávat vejce do 3 let. Po 3. roce dítěte dítěti dozrává z velké části imunitní systém a některé alergie se po tomto věku mohou zlepšit či zcela vymizet. U senzitivních jedinců, se ale tato doba může posunout až doby okolo 6. roku. Pokud přece jen chcete vejce vyzkoušet dříve, tak jen zcela tepelně upravené a začněte žloutkem v malém množství, i když je pro dítě hůře stravitelné. Opravdu zkoušejte po velmi malém množství, reakce na tento alergen bývají poměrně velké. V dětství zjištěné protilátky proti vajíčku jsou prognosticky nevýhodným nálezem. Ukazuje se, že tyto děti mají v budoucnu větší riziko vzplanutí jiného alergického onemocnění s důrazem na průduškové astma.
Úprava vajec v kuchyni
Za vhodnou úpravu vajec je možné považovat vaření na tvrdo. Ostatní oblíbené úpravy vajec – sázená vejce, míchaná vejce, na hniličku nejsou vhodná, protože v pokrmu zůstávají části vejce ne zcela tepelně upravené. Zejména se jedná o poutka při míchaných či sázených vejcích. Do pomazánek je vhodné používat vejce na tvrdo. Zavářku do polévek nechat nejméně 7 minut vařit. Je nutné se zcela vyvarovat použití syrových vajec do jakýchkoliv pokrmů. Velký zřetel při úpravě vajec je třeba věnovat v rodinách, kde se z důvodů alergenicity používá jen některá část vejce. |