běžnou bagetu (já používám buď celozrnnou nebo cibulovou) napříč nakrojíme, řezy vedeme cca 1 cm od sebe, skoro do spodního okraje, ale nesmí se rozpadnout (dává to smysl? prostě do vějířku). asi 100 g másla nebo 75g másla a 25g olivového oleje (já to tak nějak odhaduju) smícháme s hrstí nasekaných čerstvých nebo menším množstvím sušených bylinek (majoránka, bazalka, tymián, pažitka, estragon, co dům dal a co má kdo rád) (zase, to množství není nějak přesné - ta hrst je to spíš před sekáním než po něm, já je klidně nasekám v mixéru). Je možné přidat i trochu česneku. tuhle směs natřeme do řezů v bagetě, potřeme i vršek bagety, zabalíme do alobalu a na půl hodiny dáme do ledničky. Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 30-45 minut. Na servírovacím talíři si každý odlomí, na kolik má chuť. Jo, to množství másla mi vychází spíš tak na tři bagety než na jednu (možná je tou jednou v receptu míněná ta dlouhá francouzská), ale nikdy nezbyde :-) |