Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Opalovací přípravky

Autor: inishkea , 11.5.2008

Důležitým kritériem pro správný výběr opalovacího krému je UV faktor, který představuje schopnost pohltit UV záření. Ochranný faktor před slunečním zářením (SPF) udává, kolikrát můžeme po nanesení přípravku prodloužit bezpečnou dobu na slunci s přirozenou ochranou kůže. Např. máme-li pokožku typu I, můžeme na slunci bezpečně pobývat 10 min. S opalovacím sprejem Havaj SPF 20 můžeme tuto dobu prodloužit na 200 min. (20×10 = 2O0 min.). Další nanesení ochranného prostředku neredukuje škodlivé látky už z přijatého slunečního záření.


Cílem je, aby UV záření pronikalo do pokožky co nejméně! UV faktor je nejlepší vybrat podle typu kůže a její snášenlivosti na sílu sluneční záření a podle prostředí, kde se pohybujeme. Tedy například na horách či u moře je lepší použít vyšší UV faktor. Obecně však lze říci, že nikdy neuděláte chybu, použijete-li UV faktor silnější.


UV filtry existují dvojího druhu, jedny jsou chemické a druhé mechanické (minerální). Chemické UV filtry jsou vyvinuty v laboratořích a pokožku před sluncem chrání chemickou reakcí – přeměnou UV záření na teplo. To často vede k přehřátí kůže a alergické reakci. Chemikálie obsažené v těchto UV filtrech samozřejmě nejsou pro organismus nijak příznivé, usazují se v důležitých orgánech a pravděpodobně působí i hormonálně, čímž způsobují další těžkosti.


Chemické látky v slunečních krémech, kterým je lepší se vyhnout:
4-methyl-benzylidencamphor (4-MBC)
oxybenzon
benzofenon-3
octyl-methoyl-cinnamates (OMC)
PABA
homosalate (HMS)


Oproti tomu minerální filtry jsou čistě přírodní minerální pigmenty (např. oxid titaničitý) pomleté na jemňoučký prach. Ten se rozetře společně s emulzí na povrch pokožky, nevstřebá se a funguje jako zrcadlo, které odráží všechny druhy UV záření, včetně UVC!!! Další výhodou minerálních filtrů je, že fungují okamžitě po nanesení, nemusíte čekat 30 min., než proběhne chemická reakce. Jsou také voděodolné, ale doporučujeme se po vykoupání znovu namazat.


Mezi fyzikální ochranné faktory řadíme uhličitan vápenatý, kaolin, talek, oxid zinečnatý, titaničitý, železitý (je barevný – používá se do tónovaných přípravků;např. Bioderma – Photoderm Max Teinté). Tyto látky mohou na kůži zanechávat bílý film, minimálně dráždí a jejich schopnost odrážet a rozptylovat UVR je vysoká.


Chemický (organický) filtr se po nátěru vstřebává a dokáže tak veškeré záření (UVA i UVB) zneškodnit zevnitř.


Chemické ochranné faktory dělíme na UVB (např.kyselina paraaminobenzoová a její odvozeniny, deriváty kyseliny sulfonové, salicyláty; tyto sloučeniny mohou vyvolat dráždivé i alergické reakce, zvláště na obličeji a dětské kůži) a UVA (např. benzofenony. deriváty kyseliny antranilové). Kombinovanou ochranu proti UVA a UVB má Mexoryl XL, Tinosorb M, Tinosorb S – stabilní filtry s vysokou účinností.


 


-Bübchen mléko SPF 25 má fyz. filtry.Bez konzervačních látek a parafínových olejů.
-Altermed Baby , patentované filtry chemické. Bez parfemace. PEG-free. Paraffinum-free
-Avene spray, fyz. filtry
Eucerin 40, kombinované filtry
-Miraclean spray 30, minerální filrty, vysoce voděodolné
-Lavera 30, 100 % přírodní minerální UV filtr neobsahuje žádné syntetické filtry 100 % bez chemických barviv a konzervantů, voděodolné
-Daylong, chemické filtry,
-Panthe Derm, Müller, 30 fyzikální filtry, 50+kombinované
-Micro Sun Baby, 30, fyzikální filtry
-Canaderm -fyzikální filtry
-Nivea 25 fyzikální filtry , 50+ kombinované


-Daylong.. 25, filtry chemické , popisek" vazby lipozomů s povrchovými buňkami kůže nedovolují hlubšímu průniku chemických filtrů, čímž se na minimum snižuje riziko alergických reakcí"
Kids 40, natřít 20 min před sluněním, tedy chem. filtry... Daylong je lipozomální lócio k ochraně před škodlivým ultrafialovým zářením. Obsahuje tzv. chemické filtry, které způsobují, že škodlivé záření neproniká do kůže, a tak jí chrání před spálením na slunci.

-Vichy , účinná látka Meroxyl, chemikálie, dává se i do protivráskových krémů

-Bioderma, Photoderm Mineral , fyz. filtry, ostatní výr. chemické


Švýcarští vědci testovali na zvířatech hormonální vliv šesti běžných chemických prostředků používaných v opalovacích prostředcích. Z těchto chemikálií jich pět blokuje ultrafialové paprsky typu B (UV-B), což je agresivnější část ultrafialového světla způsobujícího "opálenost" kůže, jeden blokuje ultrafialové paprsky typu A (UV-A).

"Laboratorní zkoušky prokázaly, že všech pět chemikálií typu UV-B se projevuje jako estrogen, ženský pohlavní hormon. Tyto látky způsobují rychlejší růst rakovinových buněk na pokožce testovacích zvířat, tři látky dokonce u pokusných zvířat způsobovaly vývojové poruchy," uvedla vedoucí výzkumu Margaret Schlumpfová. Pouze v případě látky typu UV-A nenašli švýcarští vědci žádné hormonální působení.

Zvláště silný vliv měla podle výzkumu často používaná látka 4-MBC. Při smíchání s olivovým olejem a vtírání do pokožky pokusných krys prokazovaly dělohy nedospělých samiček dvakrát rychlejší růst než obvykle. "To je obzvláště znepokojivé, protože jsme používali koncentraci pohybující se v rámci povoleného dávkování pro opalovací krémy," upozornila Schlumpfová.

Ani možné působení "opalovacích" chemikálií na životní prostředí není bez problémů. Bylo údajně prokázáno, že látka 4- MBC se ukládá v tělech ryb, které žijí v rybnících a jezerech, kde se koupají lidé.

Badatelé z Curyšské univerzity požadují další výzkum vlivu 25 chemikálií, používaných v opalovacích ochranných prostředcích, protože není vyloučeno ani jejich hormonální působení. Hlavní nebezpečí hormonálně působících chemikálií, takzvaných endokrinních disruptorů, spočívá údajně v tom, že mohou působit i v téměř nezjistitelně nízkých, stopových koncentracích.
Zdroj: ČTK

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 3 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1455 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.