Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Prikrmy 0-5 mesicu

Jak se nezblaznit z rad o prikrmech a prechodu na pevnou stravu

Autor: Marcela Ant29/1/04Josh24/12/06 , 27.7.2007

0-5 měsíců



 


KDY zacit???
A hned je tu otazka do pranice. Odpoved je ale kupodivu docela jednoducha:

U kojenych deti: od 6.mesice ( Materske mleko totiz meni chut podle mamincina jidelnicku a detatko tak vlastne ochutnava nove veci jejim prostrednictvim).

U deti zivenych umele: od 4.mesice ( Zacneme-li prilis pozde, miminko si zvykne na chut umeleho mlicka a ‘novinky’ bude odmitat)


JAK zacit???
U kojenych deti:
- Pred polednim kojenim nabidnout jednu lzicku zeleninoveho pyre
- Postupne zvysovat davku (prvni den jedna lzicka, druhy den dve…)
- Nakonec detatko spapa tolik zeleniny, ze uz mlicko odmitne. Zhruba behem jednoho mesice tak nahradi svou davku mlicka zeleninou.
- Maminka muze redit pyre trochou odstrikaneho mlicka
- Pokud mimco zeleninu odmita, zkusit znovu za nekolik dni.


U deti krmenych umele ( a tak tomu bylo u nas):
- Zacit nahrazenim vody v lahvicce zeleninovym vyvarem (davka suseneho mleka - zustava stejna).
- Po tydnu pridat do lahve jednu lzicku rozmixovane zeleniny (z vyvaru), nasledujici den dve…atd. Postupne zvysovat podil zeleniny a zaroven snizovat podil mlicka.
- Kdyz obsah lahve zhoustne natolik, ze neprojde dudlikem, zkusit podavat na lzicce.
- Nakonec miminko dostane jen zeleninu, pripadne zredenou trosickou mlicka (tak 5-10ml).

Jakmile zacne miminko na obed jist zeleninove pyre, jako dezert mu nabidneme ovocnou presnidavku (miminka maji od prirody rada sladke, mozna ji sni celou hned napoprve!). Ja jsem presnidavky zacala davat az v 5.mesici, a to na svacinu. Po obede davam jogurt na bazi kojeneckeho mleka (Bledina), s kravskym mlekem jeste chvili pockam.

Na zapiti nabizim kojeneckou vodu, ale mohou se pouzit i ovocne stavy. (POZOR! Ne dzusy, co si kupujeme my! Pro miminka se prodavaji zvlastni stavy v lahvickach v oddeleni detske vyzivy, je v nich snizen obsah cukru). Muzeme pouzit i cerstvou stavu z ovoce. Stavy nejprve redime vodou (1/2 stavy, 1/2 vody), postupne podil vody snizujeme.


Do ktereho jidla zeleninu zaradit???
Ve 4.mesicich detatko papa vetsinou 5krat denne. Zeleninu mu podavame na ‘obed’ a ‘veceri’, tj. pri druhem a ctvrtem krmeni.

Priklad:
1. krmeni (rano): mlicko
2. krmeni (poledne): zelenina
3. krmeni(odpoledne): mlicko
4. krmeni(vecer): zelenina
5. krmeni(pozde vecer): mlicko

V 5.mesicich zacne mrnousek vetsinou jist 4krat denne, vecerni zelenina odpadne. Ja jsem v tu dobu do jidelnicku zaradila ovocne pyre. Pri odpolednim (3.) krmeni (svacina) jsem nabidla ovocnou presnidavku (prvni den jednu kavovou lzicku, druhy den dve… az ji dcerka snedla celou – tak po tydnu) a doplnila jsem mlickem (jeji obvyklou davku, ona nechala co uz nechtela).



Priklad:
1. rano: mlicko
2. poledne: zelenina a jako dezert detsky jogurtik (‘Petit Bledi’(Bledina), kelimek ma 50g) Davam ji to, aby mela ‘neco mlecneho’
3. odpoledne: ovocna presnidavka + mlicko
4. vecer: mlicko

Jak na zeleninovy vyvar???

V 1l vody nechame varit zeleninu zhruba hodinu, potom scedime a vyvarem nahradime vodu v kojencke lahvi. Zbylou zeleninu rozmixujeme a pouzijeme na zahusteni (viz vyse).
Proc se to vari hodinu? Aby vsechny vitaminy mely cas prejit ze zeleniny do vody.

POZOR! Vyvar muzeme pripravit na 3 dny dopredu a skladovat ho v lednicce (4°C).

Jak na zeleninove pyre???

Do hrnce dame zeleninu a asi na dva centimetry vody, varime zhruba 20 minut na mirnem ohni (zelenina musi byt mekka), potom ji vyndame a rozmixujeme s troskou vody (aby pyre nebylo moc huste). Rada: osvedcilo se mi mixovat jeste zatepla, kasicka je potom hladsi.

POZOR! Ani vodu na vareni ani zeleninu NESOLIME (o koreni nemluve)! Zatizily bychom tak mimiskovi ledviny ! Ja do hotove zeleniny pred podavanim pridavam bud kousicek masla nebo nekolik kapek olivoveho oleje.

Zbytek pyre zmrazime v tacku na led, je to prakticke, protoze muzeme rozmrazit jen davku, kterou zrovna potrebujeme (nejprve jednu kostku, potom dve…).

Obdobnym zpusobem muzeme pripravit ovocnou presnidavku. Ovoce vybirat zrale, nedavat nic kyseleho, miminko to jinak odmitne (ja ani nesladim, ale v primerenem mnozstvi to zakazano neni).

POZOR!!! Pouzivate-li kupovane vyzivy (velmi prakticke pri cestovani) a pokud ji miminko jeste nesni celou, prislusnou davku prendejte do jine nadobky. Enzymy obsazene ve slinach totiz meni slozeni vyzivy. Otevrena lahvicka se muze skladovat v lednicce 48 hod.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 701 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.