Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

co takhle dát si špenát?

Autor: Biomamka , 5.7.2006

Což takhle dát si špenát?



(Špenát z planých rostlin + seitan, kuskus, dýňová semínka, obloha)


Chutný špenát lze připravit i z těch nejjednodušších surovin, které najdete na svojí zahrádce či ve volné přírodě. Velice se nám osvědčila Bršlice kozí noha, známý to vytrvalý "plevel", který se i nám vyskytuje v rohu zahrady a jsme za to rádi. Použít lze mladé i starší lístky, mladší jsou příjemně křupavé a občas je jíme i syrové, jsou však příliš chuťově intenzivní, tedy se nenechte případně odradit a použijte je tepelně upravené. Bršlice byla oblíbený pokrm našich předků, dodává energii a vitalitu, podporuje trávení, obsahuje vitamíny A a C, cenné bílkoviny a minerály.



Bršlice kozí noha - Aegopodium podagraria



RECEPT:


Špenát z bršlice


Osmahneme cibulku, přidáme trochu utřeného česneku a sůl, podlijeme troškou vody či zeleninového vývaru (můžeme ale nemusíme zahustit trochou jemné celozrnné mouky), přidáme najemno nakrájené spařené lístky bršlice a dusíme cca 10-15 minut. Ochucujeme dle potřeby (my používáme umeocet a popřípadě troškou sójového mléka).



Takových užitečných bylin znali a používali naši předkové více. Například Merlík všedobr, tomu se dokonce lidově říkalo planý špenát. My v našich zahrádkách často vídáme jeho příbuznou červenou Lebedu zahradní. Merlíků je velké množství a všichni z této "rodiny" jsou jedlí. Produkují dostatek hmoty a sami se vysemeňují, tedy vás mohou překvapit a objevit se kdekoliv na zahrádce.


Merlík všedobr Lebeda zahradní
Merlík všedobr - (Chenopodium bonus-henricus) Lebeda zahradní - (Atriplex hortenzis)



Samozřejmě lze pro přípravu špenátu použít i dobře známou Kopřivu dvoudomou, tu jste možná viděli používat i svojí babičku. Nejchutnější jsou kopřivy na jaře, později berte především měkké horní lístky a samozřejmě dejte pozor ať se nespálíte při jejím sběru :-) Před použitím jí spařte, vodu můžete použít do koupele, na vlasy či jako hnojení na rostliny. Postup na výrobu špenátu je obdobný jako z bršlice.



Kopřiva dvoudomá - Urtica dioca



Úžasný je špenát z Kostivalu lékařského, ten konkuruje naprosto všem výše zmíněným kolegům z branže. Řekla bych že jeho lístky jsou po tepelné úpravě prostě nejšťavnatější a nejlahodnější. Další výhodou je jeho složení, kromě užitečných minerálů a stopových prvků disponuje tolik diskutovaným vitamínem B12, což samozřejmě prospěšné pro ty z nás, kteří nekonzumujeme maso. Kostival je doslova multi-funkčí a je hojně v ekozahradě používán, proto by v ní neměl chybět. Navíc je chráněný, není tedy vhodné ho sbírat ve volné přírodě. Dají se koupit jeho semínka a snadno se množí dělením trsu.



Kostival lékařský - Symphytum officinale


Na špenát lze použít samozřejmě mnoho dalších planých rostlin, případně jejich různé kombinace. Uvedla jsem ty, s kterými mám osobní zkušenost a zdají se mi vzhledem k častosti výskytu a velikosti listů nejperspektivnější. V praxi uvidíte, že i z "náruče" bylin připravíte "pouze" dvě menší porce špenátu. A časem budete možná litovat, že toho "plevelu" nemáte na zahrádce více :-)


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 973 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.