Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

od Anžuli

prcek 2 a 3/4 roku

Autor: Biomamka , 2.2.2007
Ahoj holky,


Bylo to pro mě moc zajímavé přečíst si Vaše jídelníčky, takže zmíním i náš, i když se moc od těch Vašich neliší. Ale třeba to někomu pomůže.


Snídaně – povětšinou kaše z vloček (ovesné, rýžové, špaldové) nebo z krupice (špalda, pohanka, polenta) nebo špaldové mouky. Vařené jen s vodou. Na to trošku másla/oleje a dobrůtky (jabko /švestky/hrozinky/semínka…v létě to bylo super s drobným ovocem). Julce to ničím nesladím, nevyžaduje to (teda ona to sladké ani nezná, chuděrka). Já to baštím s ní, ale s javorovým sirupem/medem. Mnoho let jsem jedla k snídani jenom jogurty, ale poslední půl rok jsem si na ty kaše tak navykla, že po nich můj žaludek ráno vysloveně volá. Nevím, jestli dělám dobře, že ji to vařím každý den, tak to občas proložím chlebem s máslem/medem/žervé/kozím/tvrdým sýrem. Stejně se ale shání po kaši.



Obědy- skoro to samé jako vy – takže v jednom (max. 2 hrních) obilnina, zelenina, luštěnina. Když ne luštěnina tak maso nebo tofu nebo nic. Nebo zeleninové omáčky a různé druhy těstovin. Občas sladká jídla (jáhelník, žemlovka, pohanka s ovocem, těstoviny s tvarohem). Občas obdoba české klasiky (pečené/dušené maso, kapusta, špenát, ryba, vaječná omeleta s hráškem, dušená mrkev,….
Julka vyžaduje polévky, takže u nás se oběd bez dvou chodů neobejde. Nezachrání to ani hustá polévka. Polévky buď zeleninové bez zásmažky (ale s nějakou obilninou) nebo alá krémové (různé druhy rozmixované zeleniny – dýně, mrkev, červená řepa, brokolice,…). Opeču k tomu na sucho dalamánek nebo chleba. Někdy si Julka slavnostně naservíruje na talíř i bio kysanou smetanu – to miluje.
Teď hodně ujíždíme na červené řepě v různé podobě . Současná mňamka je pečená ve šlupce v alobalu – jako příloha na teplo i studeno. Super je po upečení nakrájená na kostičky, máslo, zelená petrželka, sůl, česnek


Svačiny dopo – ovoce (momentálně snad jen jabka, občas víno), někdy přesnidávka.


Svačiny odpo – bílý jogurt a lupínky/pukance/rýžový chlebík nebo „zdravá mamčina buchta“ Oblíbený je desert z jáhlí a jablek (uvařené jáhly rozmixované s lehce podušeným jabkem, mixované)
Večeře – polévka od oběda nebo různé druhy placek (z vařených brambor, z kupovaného jáhlového nebo polentového knedlíku, z cz mouky, ze zbytků) nebo palačinky (špaldové, pohankové) nebo chleba (třeba s rozetřeným avokádem). Uvědomuji si, že téměř nevařím brambory jako přílohu, maximálně v polévce nebo občas placky. Ale zase je vaří babičky.



Pro známé a příbuzné v okolí to přijde pořád to samé, ale myslím, že ani nemají ponětí, kolik existuje např. druhů obilnin, tak tu jednostrannost moc neřeším. Obávám se školky, je to moje černá můra. Připomínám, že cácorce budou v květnu už 3 roky.


Anžuli

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 443 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.