Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

<<Následující článek(prohlížení deníku Recepty)

Kimpira

Autor: Biomamka , 5.7.2006

Kimpira



Lopuch větší známe především díky jeho malým bodlákovitým kuličkám, které se snadno přichycují na oděv, případně díky jeho velkým listům, které lze v přírodě využít v případě nouze místo toaletního papíru. Asi ale netušíte jakým léčivým zázrakem je jeho kořen, který byl dříve běžnou součástí stravy našich předků. Lopuch je považován za jednu z nejléčivějších divokých zelenin vůbec. Pravděpodobně ještě objevíme zapomenuté tradiční způsoby jeho přípravy, zatím si však popíšeme jeden z nich. V Japonsku tento pokrm nazývají Kimpira a připravuje se z kulturní formy Lopuchu, v našich podmínkách můžeme použít však jeho divokou formu. Příprava je v celku prostá.



Lopuch větší - Articum (lappa) major: celá rostlina, kořen
(Tip: kořeny se sbírají na podzim v prvním roce růstu, či brzy na jaře. Později, když lopuch kvete, jsou kořeny již dřevnaté).



RECEPT:


Kimpira


Očištěný lopuchový kořen nakrájíme na plátky nebo nastrouháme. Stejným způsobem připravíme mrkev. Poměr 1:1. Mírně osmahneme na trošce kvalitního oleje, podlijeme troškou vody nebo zeleninového vývaru a přidáme pár kapek kvalitní sójové omáčky. Přikryjeme a dusíme min. 30 min. Kořen musí být zcela měkký, voda vydušená.




Kimpira je zeleninový pokrm s neobyčejně silným energetický nábojem. Léčí kožní problémy, ledviny a močový měchýř. Je vhodný při diabetes, všech vážných chorobách či rekonvalescencích. Příznivě působí na žaludek, játra, střeva a žlučník. A pokud si myslíte, že jste zdraví, potřebujete ho zrovna tak :-). Naše demineralizované tělo a oslabené orgány nám za něj skutečně poděkují.



Postup v obrazech aneb malé dobrodružství při přípravě kimpiry:


1/ Najít lopuch


2/ Připravit ho na transport do naší kuchyně


3/ Opatrně ho vyjmout ze země


4/ Pochválit ho jak pěkně narostl



5/ A pak už se s tím moc nemazlit a kořen pěkně nakrájet (či nakrouhat)


6/ Přidat stejné množství mrkve


7/ Podusit jej až je pokrm měkký


8/ A pak už si jen blaženě pochutnávat :-)



Kimpira je velice příjemný pokrm. Jeho lahodnou chuť snad ani nedokážu popsat. Je přesně akorát... no prostě to zkuste sami :-).

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 904 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.