Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Seitan - rostlinné maso

Nezkoušela jsem, vegetarián nejsem, ale dostalo mě to:o) (Nic proti vegetariánům;-)) Na http://www.nasezdravi.ic.cz/hlavni_jidla_seitan.html jsou i fotky.

Autor: majdaleenka+Adu07 , 27.3.2008


Rostlinné maso má mnoho názvů: seitan, gluten, klokanní maso a jeho zlepšenou variantou je i známé Robi maso. Příprava se může zdát zprvu trochu náročná, a tak jsem se rozhodla vám recept usnadnit fotografiemi, abyste věděli, jak to má všechno vlastně vypadat.


Takže vyhrňme si rukávy a dejme se do toho.


Vezmeme si hladkou mouku – jakékoliv množství. My dnes použíjeme dvě kila a postupným přidáváním vlažné vody poctivě uhněteme těsto.


Těsto necháme uležet dobrou hodinku, klidně i déle. Potom dáme mísu do umyvadla pod mírně tekoucí teplejší vodu a začneme z těsta vymývat škrob. Rukama přitom dáváme stále těsto dohromady, protože zpočátku má tendenci se oddělovat na menší kousky. Po několikerých pokusech si již určitě vypracujete bezchybnou techniku zpracovávání těsta pod tekoucí vodou, takže vám neuteče ani kousíček. Rozhodně se nelekněte prvního nezdaru.


Bílou škrobovou vodu vyléváme a vymýváme těsto dále.


Vymývání hnětením těsta pod tekoucí vodou trvá asi 15-20 minut. Ke konci to zvládnou i malé děti.


Když již není co vymývat, máme krásně soudržnou elastickou hmotu. Seitan.


Takto připravený seitan dáme na krájecí podložku a začneme ho krájet na řízky.


Ještě předtím si však dáme vařit hrnec s vodou a různým kořením, kterými chceme seitan ochutit. Já většinou do vody dám nakrájené dvě tři cibule, zeleninový sušený bujon wurzl nebo solčanku (vegeta bez glutamanu), sušenou naťovou zeleninu, sušenou cibuli, sojovou omáčku, sůl, červenou papriku, sušený česnek, tebi aj. Často seitan vaříme jen v osolené vodě.


Řízky, pokud chceme, ještě vytvarujeme či vyklepeme do požadovaného tvaru a tloušťky a rozložíme si je na pracovní desku, abychom je mohli najednou dát do vroucího vývaru.


No a potom seitan dáme do vroucí vody a jemně zamícháme vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu. Naši dávku ze dvou kil mouky jsme dali do hrnce vařit najednou.. Vaříme za občasného promíchání asi pět minut a i když seitany již plavou napovrchu doporučuji ještě pár minut povařit navíc.


No a potom seitany vytáhneme na nějaký tácek či plech, a pokud je chceme použít jako řízky, tak je ještě za horka znovu vyrovnáme a nedáváme je na sebe.


No a potom je již obalíme nebo nakrájíme na nudličky či kostky. Obalit můžeme třeba jen v hrubé mouce, já obaluji ješté mokré a horké seitany ve směsi bramborového škrobu s tebim, solí a potom v hrubé celozrnné mouce. Někdy přidám do směsi hrašku vegan. Jinak můžeme seitan péct, vařit, dusit, smažit dle libosti. Vývar použíjeme jako základ třeba guláše, polévky nebo omáčky. A to je vše. Tady máme seitan obalený pouze v celozrnné mouce.


V lednici uvařený seitan vydrží i několik dní, ale většinou ho rodina sní hned. Uvařený seitan můžete i zmrazit a tak ho mít vždy po ruce. Ze dvou kilo hladké mouky jsme udělali asi dvacet řízků. No nezdá se vám to i cenově lákavá nabídka? :-) Tak s chutí do toho. Výsledkem budete nadšeni!

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 625 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.