Ingredience:
- hovězí maso zadní
- slanina
- celer
- vepřové sádlo
- červené víno
- vinný ocet
- rajčatový protlak
- česnek
- cibule
- hřebíček
- sůl
- pepř
- cukr,muškátový oříšek
- vývar nebo voda
- strouhanka
- těsto na bramborové knedlíky v prášku.
Postup:
Hovězí maso prošpikujeme slaninou a zabodáme do něj hřebíčky. Obložíme na plátky pokrájeným česnekem a naložíme jej přes noc do vinného octa.
Druhý den vyjmeme hřebíčky z masa, které osušíme, osolíme, opepříme a postrouháme na něj muškátový oříšek. Zahřejeme sádlo na kterém lehce osmahneme celé maso, přidáme nakrájenou cibuli a celer. Podlijeme vývarem s červeným vínem a rajským protlakem a vaříme na mírném ohni 3-4 hodiny.
Maso vyjmeme a omáčku podle potřeby zahustíme jíškou vytvořenou ze sádla a strouhanky. Omáčku dochutíme ještě troškou rajského protlaku a špetkou cukru podle potřeby. Nakrájené maso dáme do omáčky ještě prohřát.
Podáváme s Dalmátskými bramborovými noky
které získáme z těsta na bramborové knedlíky v prášku do kterého jsme přidali nastrouhaný muškátový oříšek. |