Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Šneci / sibiranka

Autor: Bluemar , 26.9.2007

Rozpočet na 15 kusů


200 ml mléka
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
40 g změklého másla nebo margarínu
50 g cukru
¼ lžičky soli
1 malé vejce
1 žloutek
450 g polohrubé mouky



na potření: 2 lžíce rozpuštěného másla 2 lžíce cukru
Ořechová náplň: 125 g lískových jader nastrouhaná kůra z 1 citronu 75 g změklého másla 1 ½ lžíce cukru
Skořicová náplň: 100g změklého másla, 70 g cukru, 1 lžíce skořice. Tu náplň si můžeš upravovat jak budeš chtít ;)



1. Mléko zahřejeme na vlažnou teplotu a nalijeme do mísy. Do mléka rozdrobíme a rozpustíme droždí.
2. Na přípravu těsta přidáme do kvásku máslo nebo margarín, cukr, sůl, vejce a žloutek, pak postupně přimícháme mouku a prohněteme.
3. Vše zpracujeme na hladké, vláčné těsto, které se dobře odděluje od krajů mísy. Těsto necháme přikryté asi 45 min. na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
4. V mezičase si připravíme náplň. Umeleme lískové oříšky a smícháme je s citrónovou kůrou, máslem a cukrem.
5. Těsto dáme na lehce pomoučenou pracovní plochu a ještě jednou propracujeme, pak vyválíme na 30 x 40 cm velký obdélník. Těsto potřeme náplní.
6. Těsto srolujeme delší stranou dovnitř a rolku nakrájíme na 15 kousků.
7. Formu na pečení velkou asi 20 x 30 cm vytřeme tukem. Každého šneka potřeme rozpuštěným máslem a kousky naskládáme těsně vedle sebe do formy. Necháme ještě 20 – 30 min. přikryté kynout. 8. Troubu předehřejeme na 200 st. C
9. Šneky ještě jednou potřeme zbylým máslem a posypeme cukrem. Vložíme na prostřední mřížku do trouby a pečeme.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 791 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.