Rozpočet na 15 kusů
200 ml mléka 1 kostka čerstvého droždí (42 g) 40 g změklého másla nebo margarínu 50 g cukru ¼ lžičky soli 1 malé vejce 1 žloutek 450 g polohrubé mouky
na potření: 2 lžíce rozpuštěného másla 2 lžíce cukru Ořechová náplň: 125 g lískových jader nastrouhaná kůra z 1 citronu 75 g změklého másla 1 ½ lžíce cukru Skořicová náplň: 100g změklého másla, 70 g cukru, 1 lžíce skořice. Tu náplň si můžeš upravovat jak budeš chtít ;)
1. Mléko zahřejeme na vlažnou teplotu a nalijeme do mísy. Do mléka rozdrobíme a rozpustíme droždí. 2. Na přípravu těsta přidáme do kvásku máslo nebo margarín, cukr, sůl, vejce a žloutek, pak postupně přimícháme mouku a prohněteme. 3. Vše zpracujeme na hladké, vláčné těsto, které se dobře odděluje od krajů mísy. Těsto necháme přikryté asi 45 min. na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. 4. V mezičase si připravíme náplň. Umeleme lískové oříšky a smícháme je s citrónovou kůrou, máslem a cukrem. 5. Těsto dáme na lehce pomoučenou pracovní plochu a ještě jednou propracujeme, pak vyválíme na 30 x 40 cm velký obdélník. Těsto potřeme náplní. 6. Těsto srolujeme delší stranou dovnitř a rolku nakrájíme na 15 kousků. 7. Formu na pečení velkou asi 20 x 30 cm vytřeme tukem. Každého šneka potřeme rozpuštěným máslem a kousky naskládáme těsně vedle sebe do formy. Necháme ještě 20 – 30 min. přikryté kynout. 8. Troubu předehřejeme na 200 st. C 9. Šneky ještě jednou potřeme zbylým máslem a posypeme cukrem. Vložíme na prostřední mřížku do trouby a pečeme.
|