250 g měkkého tvarohu 200 g pískového cukru 250 g másla nebo rostlinného tuku 2 vejce 50 g strouhaného kokosu 450 g polohrubé mouky 1 balíček kypřícího prášku do pečiva 50-100 g rozinek kandované ovoce dle libosti tuk na vymazání plechu (lepší je pečící papír) moučkový cukr na posypání
Z měkkého tvarohu, cukru, změklého tuku, vajec, kokosu a prosáté mouky smíchané s práškem do pečiva, propláchnutých rozinek a pokrájeného kandovaného ovoce vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme na silnější plát. Okraje na delších stranách přehneme ke středu těsta a to všechno přehneme na půlku a přeneseme na plech a zvolna pečeme. štolu pocukrujeme a šikmo pokrájíme na plátky. Tento týden jsem vyčetla i bezva pomoc při pečení štol - z alobalu vytvarujeme takový truhlík s vyššími okraji po delších stranách na šířku štoly, vložíme tam pečící papír a štolu do toho zasadíme a pečeme............... štola se nerozteče a neměla by prasknout....Letos to chci zkusit. Akorát ještě prý - další rada od kolegyně - zabodnout několik špejlí do těsta a pak až strčit do trouby.....prý nepraskne....Letos také zkusím:-))
|