- Svíčky nekapou a také pomaleji hoří, když je asi na hodinu před použitím ponoříme do studené osolené vody nebo je vložíme do mrazničky.
- Do zdi zatlučete hřebík rychleji,když ho před tím potřete voskem nebo namočíte do tekutého mýdla,vyzkoušejte,budete překvapeni jak to funguje.
- Zaschlou barvu na rukou odstraníme snadno obyčejným stolním olejem.
- Když odejde návštěva, po které zůstane v místnosti kouř z cigaret, zapálíme jeden nebo dva bobkové listy, zápach zmizí.
- Bílé krajkové ubrusy budou jako nové, když do posledního máchání v pračce přidáme dvě lžíce bramborové moučky-solamylu.
- Nejlepší bělení prádla je skořápkami od vajec. Bílé skořápky rozdrtíme, vložíme do dobře zašitého sáčku z bavlny a přidáme spolu s práškem a prádlem do pračky k vyvaření.
- Barevné záclony při praní nevyblednou, namočíme-li je před praním do osolené vody.
- Zápachu cibule na rukou se zbavíte,když si ruce umyjete zubní pastou.
- Pokud připálíte mléko v hliníkovém hrnci, stačí v něm povařit cibuli, Připálené mléko vystoupí na hladinu v podobě pěny.
- Zápachu po smažení jídel se zbavíte, když na dno rozpálené nádoby nasypete trochu mleté zrnkové kávy.
- Pachy v lednici mimo jiné odstraní i prášek do pečiva nasypaný na malý talířek, který umístěme do spodní části lednice. Měnit každých 14 dní. Nebo houbička v misce s octem...
- Petrželovou nať před krájením chvíli podržte nad tekoucí horkou vodou nebo ji do horké vody ponořte. Lze ji pak lépe nasekat a je chuťově jemnější
- Slánka,pepřenka a cukřenka na moučkový cukr se vám nebudou ucpávat, když do solničky vložíte několik zrnek rýže a do pepře zrnko hrachu. Do cukřenky dejte celý vanilkový lusk pro vůni.
- Žampiony vydrží čerstvé několik dnů, když je očistíte, opláchněte ve studené vodě, obalíte v hladké mouce a pokapete citronovou šťávou. PaK je vložte do nádoby s dírkami a víčkem a uložte do spodní části ledničky nebo do chladné spíže.
- Hladký povrch dortu
Pečete-li dort, obkreslete si nejprve dno formy na pečicí papír. Kolo vystřihněte a vložte ho dovnitř. Zbývá vám už jen vymastit pouze boky formy. Výsledkem bude neporušený povrch dortu po upečení
- Odpeckování ovoce
Ovoce s jádřincem před vypeckováním vložte na chvíli do mrazničky, pecky se pak lépe oddělují od dužiny.
- Hořčice vám vydrží
Pokud vám ve spíži či lednici stojí déle hořčice, posypte její povrch trochou soli, aby zbytečně nevysychala. Sůl chuť hořčice nijak neovlivní.
- Lepší puding
Než dáte uvařený puding vychladnout, přikryjte ho průhlednou folii. Na povrchu se tak nevytvoří tvrdý „škraloup“.
- Vosí bodnutí
Otoky po vosím nebo včelím bodnutí se zmenší, když postižené místo potřeme listy petržele nebo rozkrojenou cibuli.
- Drobenka na koláče
Do drobenky na ovocné koláče dejte dětskou krupičku, bude křehčí. Drobenka také lépe chutná, když do ní přidáte trochu vanilkového pudingu nebo hrst kokosu.
- Svěží brokolice
Svěží zelené barvy vařené brokolice docílíte tak, že do vody v níž ji vaříte, přidáte trošku prášku do pečiva.
- Zářivě bílá poleva
Chcete mít na zákusku sněhovou bílou polevu? Pak cukr nemíchejte s vodou, ale s mlékem. Poleva bude jako právě padlý sníh.
- Mouchy
Mouchy nemají rády citrusovou vůní, proto doma používejte aromalampy s citrusovými esenciálními oleji nebo kůru s citrusů rozmístěte po bytě. Do oken delte muškáty...
Lumírův Novoroční hever (zvedák) …možno použít i pro jiné bujaré dny
1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleniny) 1 skleněná třílitrová láhev 1,5 l vody 0,5 l octu 8% 0,5 kg. cibule 20 špekáčků (což je něco přes kilo) 3 - 4 balíčky tvarůžek 6 kuliček nového koření 3 bobkové listy 1 lžíce moučkového cukru (nebo 2 – 4 pecičky umělého sladidla) 1 – 2 feferonky (pro dospělé)
Svaříme vodu s octem, vsypeme celý obsah Deka, přidáme cukr,koření, feferonky a povaříme 4 minuty. Cibuli nakrájíme na tenké kolečka a přelijeme na cedníku vroucím nálevem. Špekáčky oloupeme a překrojíme podélně. Do sklenice ukládáme střídavě spařenou cibuli, špekáčky a tvarůžky. Poslední vrstvou je cibule. Tento obsah zalijeme vlažným nálevem. Je vhodné poslední vrstvu cibule zatížit víčkem z kelímku. „HEVER“ zraje 14 dnů.
Příloha – tmavý chléb, pečivo, (výhradně pro dospělé na zapití pivo Radegast Premium ze sedmého schodu).
|