Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Jak prát plenky dle pana Kostkana z DonGemini

Autor: Olisa , 8.8.2006

Vážená paní,


Velmi mě těší Váš zájem nejenom o naše výrobky, ale také o čisté prádlo. Co se týče plenek, doporučoval bych vám vyzkoušet následující postupy:


1. Plenky vymáchat před praním v lázni obsahující ocet a nebo náš deinkrustační prostředek. Do pračky doporučuji nalít 50 ml octa plenky vymáchat. Potom vyprat s předpírkou, nejlépe s práškem. Uvedeným postupem se plenky v roztoku octa zbaví nečistot, které jsou zásadité povahy. Dále se potlačí také zápach. Plenky se rovněž zbaví inkrustací, Které mohou pocházet z mýdla, neboť mýdlo se v tvrdé vodě vylučuje.


2. Prát plenky Vámi popsaným způsobem. Do předposledního máchání přidat opět 50 ml octa. Plenky účinkem octa jsou bělejší a přirozeně měkké.


V prvém postupu doporučuji prášek protože v případě gelu může ocet přejít do praní, čímž výrazně ovlivní alkalitu lázně na praní a tím také výsledek.


V druhém případě doporučuji použít ocet do předposledního máchání, aby byla jistota, že dojde k dokonalému vymáchání plen.


Dávkování octa je třeba vyzkoušet. Nevím totiž obsah zbytkové alkality v prádle.
Pokud se neprojeví změna s uvedenou dávkou octa je třeba dávkování zvýšit a nebo použít deinkrustačního prostředku.


Z hygienických důvodů bych u novorozenců doporučil prát při hlavním praní na vyvářku.


V každém případě občas vyčistěte pračku octem. Tak 100 – 150 ml octa v programu hlavní praní bez předpírky na 60°C a pochopitelně bez prádla.


Máchadla a avivážní prostředky představují určitý problém. Kationaktivní tenzid představuje pro jemnou dětskou pokožku vždy určité riziko dermální dráždivosti. Výběru účinné složky ( kationaktivního tenzoru ) jsme věnovali právě z tohoto hlediska velkou pozornost. I přesto bych používání máchadel na pleny nedoporučoval.


Tvrdost anebo hrubost plen je způsobena inkrustacemi, které obvykle lze z prádla odstranit výše popsaným způsobem. Máchadla, která obsahují sloučeniny na bázi poysilanů bych na bavlnu nedoporučoval vůbec. Jednak proto, že zcela mění charakter vlákna (nižší nasáklivost) a také, že způsobují komplikace při následném praní.


Pokud je Váš zájem o problematiku hlubší, navrhuji Vám poslat nám zbytek vyřazené pleny, my provedeme rozbor a navrhneme vám přesnější postup. Ještě jednou děkuji za Váš zájem, který mě velmi těší, protože vím , že za ním stojí péče a zájem o zdraví Vašeho dítěte, který je postaven na Vašem vlastním úsudku, což je po lidské i odborné stránce nesmírně cenné. S pozdravem Kostkan --

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1245 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.