Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

<<Následující článek(prohlížení deníku 03 Ultrazvuky)

3D/4D ultrazvuk

Autor: SPRÁVCE78 , 9.8.2006

3D/4D ultrazvuk



  • Co to je 3D ultrazvukové vyšetření?
    3D vyšetření se objevilo jako nová možnost ultrazvukového zobrazení již před 10 lety. Při něm je ze serie klasických dvourozměrných obrázků rekonstruován 3D obrázek.

  • Co to je 4D ultrazvukové vyšetření?
    Teprve v poslední době umožnil výkon počítačů používaný ke zpracování velkých objemů dat i tzv. 4D zobrazení . Tento způsob vyšetření přidává k trojroměrnému zobrazení ještě další dimenzi, kterou je čas. 4D zobrazení představuje nejnovější ultrazvukovou technologii, při níž rychle snímané trojrozměrné obrázky umožňují vyšetření plodu nebo jeho orgánů plasticky v reálném čase.

  • Jaké jsou výhody 4D technologie?
    Na rozdíl od 3D technologie je možné pozorovat anatomii jednotlivých orgánů v reálném čase. Např. je možné detailně studovat pohyby končetin plodu, mimiku obličeje, srdeční činnost. Současně tento způsob zobrazení umožňuje dokonalou orientaci při biopsii orgánů a mnohé další.

  • Zobrazení obličeje plodu
    Plastické zobrazení obličeje plodu ( sculpture-like plastic visualisation) je jednou z nejúžasnějších možností ultrazvukového zobrazení . Při kvalitních akustických podmínkách má takřka dokonalý portrét tváře plodu velký psychologický a emoční dopad na rodiče, kteří se takto poprvé setkávají s novou bytostí

  • Je délka vyšetření delší než při běžném ultrazvukovém vyšetření ? Ne. Výkon přístroje umožňuje zpracování všech dat v reálném čase, takže doba vyšetření se neliší od běžného ultrazvukového vyšetření. Doba vyšetření je mnohem více ovlivněná polohou plodu či akustickými podmínkami zobrazení

  • Nabízí tento přístroje i další možnosti?
    Vyšetření skeletu:
    Kromě zobrazení povrchů, při kterém je využíváno rozdílu v echogenitě tekutiny a solidní tkáně, umožňuje tento přístroj i selektivní zobrazení více echogenních tkání, např. kostí. Tento způsob zobrazí i detaily, které není možné postihnout při klasickém ultrazvukovém zobrazení. Tento způsob zobrazení je metodou volby při vyšetření konfigurace lebních švů, tvaru obratlových těl, anomálií žeber, patra apod.
    Vyšetření srdce – DiagnoSTIC (Spatio- Temporal Image Correlation)
    Tento způsob zobrazení představuje unikátní možnost zobrazení celého srdce a jeho činnosti v průběhu jednoho srdečního cyklu. Při tomto vyšetření je nahrán a uschován celý pohybující se objem , který je později možné znovu prohlížet a studovat z různých úhlů pohledu, analyzovat různé části srdečního cyklu,odesílat ke konsultaci na jiné pracoviště eventuelně používat při výuce.

  • Jaká jsou omezení 3D/ 4D technologie?
    Je nutné si uvědomit, že tato metoda vyšetření nenahrazuje klasické 2D zobrazení, ale doplňuje jej. V některých případech ( špatná poloha plodu, menší množství plodové vody, špatné akustické podmínky….) nelze ani touto špičkovou technologií získat kvalitní zobrazení.

  • Jaké je optimální gestační stáří k vyšetření?
    Toto vyšetření je možné provést kdykoliv, optimální zobrazení plodu je mezi 22.- 26. týdnem těhotenství.

  • Je toto vyšetření hrazeno z prostředků všeobecného zdravotního pojištění?
    Toto vyšetření je považováno za nadstandartní a není hrazeno zdravotními pojišťovnami



Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 596 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.