Kosmatice
Tradiční pokrm našich předků, který se na mnoha místech ještě udržel. K jeho přípravě vám stačí málo. Hlavní ingrediencí jsou totiž květy černého bezu.
RECEPT:
Kosmatice
1/ Nastříháme si květenství černého bezu 2/ Obalíme ho v těstíčku (viz recept Smažené listy v těstíčku) 3/ Osmažíme ho na kvalitním oleji (nelépe lisovaném za studena)
Tip: Ke všem "smaženinám" si určitě připravte syrový salát, nejlépe z ředkví či ředkviček, velice dobře pokrm vyrovnávají.
Krok za krokem aneb není nad to, vidět vše na vlastní oči:
Dají se konzumovat květenství rozkvetlá i těsně před rozkvětem
Obalený květ osmažený na jedné straně, nůžkami zbavíme šťopek a...
...osmažíme na druhé straně
Pak už jen servírovat. Zde: celozrnná rýže, zeleninové hranolky, salát s ředkvičkami, kosmatice (2ks)
Kosmatice se může stát chutným doplňkem vašeho talíře. Aroma černého bezu je v ní nezaměnitelné. Z květů si můžete také připravit chutný letní nápoj: vložte bezové květy do studené vody a nechte odstát. Po několika hodinách bude mít nápoj grepovou příchuť (!), my už mu neřekneme jinak než "grepík". |