|
|
Zavařování |
Zdravé zavařování - z časopisu La Cucina Italiana (červenec 2006) |
|
Autor: Biomamka , 15.7.2006 | |
| Vše se dá zavařovat i bez cukru a bez chemických přísad. Jako sladidlo lze použít i jablečnou nebo hroznovou šťávu, popřípadě med. Při přidání pektinu obsaženého zejména ve slupce a jádrech, je možné použít obecně menší množství sladidla. Pektin se přidává při zavařování ovoce s jeho menším obsahem, váže cholesterol i těžké toxické kovy, jako olovo, rtuť či kadmium, i radioaktivní látky. Jako želírující látku lze užít také želatinu z mořských řas agar agar, bohatou na minerály, vitamíny a zdroj výživných látek. Při zavařování se neubráníme zničení ovocných enzymů (které se naopak neničí mražením ani sušením), a částečně vitamínu C a některých vitamínů skupiny B. Naproti tomu ostatní vitamíny jako i minerální látky odolávají vyšším teplotám. Z hlediska zdravé výživy jsou proto k zavařování velmi vhodné druhy ovoce s nižším obsahem vitamínu C a vysokým obsahem minerálních látek, jako např. švestky. |
|
Zobrazeno doposud 1302 x.
|
|