|
|
|
Druhý měsíc příkrmu |
|
| Autor: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) , 2.2.2005 | |
| Co dětem do pusinky - Druhý měsíc příkrmu
Zelenina: hrášek a kukuřice (pár kuliček dobře uvařit! Po uvaření přepasírovat přes sítko. Slupky nadýmají!!) celer (je hodně aromatický, jen přidávat v malém množství), petržel (viz celer) květák červená řepa fenykl (kořen) topinambur (hlízy slunečnice hlíznaté) lisovaný olivový olej
Ovoce: hruška Obiloviny: pohanka, proso (jáhly) nápoje: Mandlové mléko Koření: Fenykl, anýz, kmín
Druhý měsíc přidáváme nové potraviny jako jsou bezlepkové obiloviny. Pozor na pohanku, nemusí dětem chutnat, přidávat jen po trochách, třeba v kombinaci s mrkví či jablky. Nic se nestane, když je začnete podávat o měsíc později. Někdo uvádí celer a petržel – pozor, mohou vyvolat reakci, přidávat jen po trochách. Výborně dochutí bramborovou kaši. Pokud se dítě osype, počkat s používáním na další měsíc. Květák může nadýmat, musí být dobře povařený. Jablko můžeme přidat i k zelenině. Zajímavou zeleninou je fenykl, v poslední době se dá sehnat běžně v supermarketech. Je jemnější než celer a petržel, dá se výborně kombinovat s bramborem, později přidávat s další kořenovou zeleninou do polévek. Topinambur skvěle nahradí problematické brambory. Má dobré složení minerálů, je výhodný i pro diabetiky a pokud ho pěstujeme na zahrádce, máme ho vždy čerstvý.
Do hotových pokrmů můžeme přidat asi kávovou lžičku kvalitního za studena lisovaného oleje (olivový, slunečnicový)
Doporučují se jen dvojkombinace, ale záleží hodně na apetitu miminka a osvědčených surovinách. Já jsem zkoušela v sedmém měsíci i trojkombinace a nebyl s tím problém. Opět platí zásada zavádět novou potravinu několik dní po sobě a sledovat reakci dítěte.
fenykl obecný Latinský název: foeniculum vulgare
Popis: Fenykl se používá po dlouhou dobu ke kořenění ryb. Listy se přidávají do salátů a nádivek a listové řapíky se vaří jako zelenina. Semena mají lehce lékořicovou chuť.
http://www.huggiesdrynites.cz/recepty/ingredience_detail.asp?id=391
Topinambur hlíznatý Z Wikipedie, otevřené encyklopedie. Topinambur hlíznatý (Helianthus tuberosus L.) je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, rodu slunečnice, morfologicky podobná slunečnici s drobnějšími úbory. Protáhlé hlízy se zvrásněným povrchem a tenkou slupkou jsou pevně přirostlé ke stolonům, což je jednou z hlavních příčin omezení jejich pěstování. Po vytvoření hlíz získává rostlina značnou obrůstací schopnost. Z hlíz se získává polysacharid inulin. Obsahují vitamíny A, B1, B2, C a D. Největším pěstitelem v Evropě je Francie, odkud se do Evropy šířil do konce 16. století jako potravina, kterou vytlačily brambory. Později byly hlízy i stonky využívané jako krmivo. Je nenáročný na podmínky prostředí, snáší vlhké i suché polohy, hlízy nejsou poškozovány ani silnými mrazy, je vhodný do podhorských i horských oblastí. Topinambury nejsou náročné na předplodinu, samy jsou předplodinou zaplevelující. Víceletým pěstováním (část hlíz se ponechává v půdě jako sadba) se problém zaplevelení řeší, ale zhoršuje se vzcházivost v důsledku nerovnoměrného uložení hlíz, zhutňování půdy i zdravotního stavu rostlin. Půda se připravuje podobně jako pro brambory, dobře reaguje na hnojení organickými hnojivy. Sázet lze topinambur na podzim i na jaře. http://encyklopedie.biom.cz/wiki/index.php/Topinambur_hl%C3%ADznat%C3%BD
Možné kombinace:
červená řepa + brambor dušené jablko s mrkví brambor + petržel (plátek) + celer (plátek) mrkev + hrášek + kukuřice (+ jablko) mrkev + jablko + hruška = šťáva rýže + červená řepa tobinambur + fenykl
Recepty:
Červená řepa
Červenou řepu vaříme v celku ve slupce asi hodinu. Potom ji oloupeme a rozmixujeme. Je možné i podávat samotnou, s rozmačkaným bramborem nebo s rýží Pokud chcete uspíšit vaření, můžete jí oloupat, nakrájet na plátky nebo na kostičky a vařit v kojenecké vodě s přidáním anýzu a fenyklu.
Mandlové mléko
Spaříme nebo i trochu povaříme mandle, oloupeme, přilijeme trochu kojenecké vody, rozmixujeme, přidáme vodu, přecedíme přes jemné sítko. Pro mlsouny je možné přidat ještě trochu Glukopuru.
Zpracováno podle instrukcí z Kenny klubu, knížky Petra Fořta Moderní výživa pro děti a informacích na internetu
|
|
Zobrazeno doposud 1066 x.
|
|