1/4 l mléka 1 lžíce cukru 2,5 dkg droždí 40 dkg hladké mouky 3 žloutky trochu soli 1/4 kg másla 1 hrst mouky tvaroh žloutek cukr
Příprava: - dáme mouku, žloutky, sůl a vykynutý kvásek a zaděláme na těsto. Necháme vykynout, rozválíme a na to přidáme máslový bochánek (1/4 kg tuhého másla a 1 hrst mouky spolu umíchané), přeložíme do psaníčka a necháme kynout. To opakujeme třikrát (rozválení, přeložení a kynutí - vždy po půl hodině, máslo tam dáváme jen jednou při prvním válení). Děláme koláčky, plníme tvarohem rozetřeným s cukrem a žloutkem, můžeme vložit hrozinky, potřeme žloutkem a pečeme v horké troubě. Po upečení máčíme v rumové polevě (rum+mletý cukr) a strouhaných oříškách s trochou cukru.
|