Smažené listy v těstíčku
Velice rychlé, velice snadné, velice chutné. Zkuste to, je to efektní a úspěch je zaručen.
Použít lze veškeré tužší listy, jedlých planých rostlin. Čím větší, tím lepší (má to však svou míru:-). Ideální je například Kostival lékařský - Symphytum officinale. Jeho listy jsou lahodné, léčivé a stále obrážejí.
RECEPT:
Kostivalové listy v těstíčku
Použijeme těstíčko z celozrnné mouky, vody, soli a trochu kukuřičného škrobu. Do těstíčka namáčíme mladé lístky a pečeme na pánvi v kvalitním oleji Těstíčko lze též připravit z jemné hrachové mouky (tzv. hrašky)
3 varianty těstíček:
1/ Těsto z tzv. hrašky (najemno namletý hrách, směs obilovin, koření), černého sezamu a vody
2/ Těsto z kukuřičného škrobu, sójové omáčky Shoyu a vody
3/ Těstíčko z celozrnné pšeničné mouky, soli a vody
Všechny tři varianty těstíček mají něco do sebe. Každá je chuťově odlišná a dodá jídlu jiný nádech.
Hrát si lze i s obměnami lístků a použít můžeme vše, co máme po ruce. Například oba druhy Jitrocele jsou jedlé, lístky při obalování drží tvar a smažením se zjemní.
Jitrocel kopinatý - Plantago lanceolata Jitrocel větší - Plantago major
Jitrocel obsahuje minerály, železo, křemík, vitamín C, uvolňuje hlen, upravuje stolici, pomáhá při krvácení. Určitě víte, že pokud si poraníte kůži, je účinné si na ní přiložit právě jitrocelový list. Planých bylin, které lze upravit rychlým osmahnutím v těstíčku (odborně se tomu říká tempura), naleznete určitě více. Přeji dobrou chuť a příjemné kulinářské zážitky |