Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Zavařování

Zdravé zavařování - z časopisu La Cucina Italiana (červenec 2006)

Autor: Biomamka , 15.7.2006
Vše se dá zavařovat i bez cukru a bez chemických přísad. Jako sladidlo lze použít i jablečnou nebo hroznovou šťávu, popřípadě med. Při přidání pektinu obsaženého zejména ve slupce a jádrech, je možné použít obecně menší množství sladidla. Pektin se přidává při zavařování ovoce s jeho menším obsahem, váže cholesterol i těžké toxické kovy, jako olovo, rtuť či kadmium, i radioaktivní látky. Jako želírující látku lze užít také želatinu z mořských řas agar agar, bohatou na minerály, vitamíny a zdroj výživných látek.
Při zavařování se neubráníme zničení ovocných enzymů (které se naopak neničí mražením ani sušením), a částečně vitamínu C a některých vitamínů skupiny B. Naproti tomu ostatní vitamíny jako i minerální látky odolávají vyšším teplotám. Z hlediska zdravé výživy jsou proto k zavařování velmi vhodné druhy ovoce s nižším obsahem vitamínu C a vysokým obsahem minerálních látek, jako např. švestky.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 3 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1285 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.