Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Nebezpečné kojenecké láhve!

Autor: SPRÁVCE78 , 9.8.2006

oficiální prohlášení Ministerstva zdravotnictví České republiky


Hlavní hygienik ČR vydal varování před kojeneckou sadou, která je u nás v obchodech. Riziko pro děti spočívá ve vysokém obsahu ftalátů v sosáku láhve. Ftaláty se mohou uvolňovat do stravy podávané v láhvi nebo do slin dítěte a následně je dítě může spolykat.

Ministerstvo zdravotnictví postupem podle § 80 odst. 4 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, stanoví jako nebezpečný výrobek: „Kojenecká sada 2 ks „ kód výrobku 12439, dovozce pro ČR : BOVID spol. s r.o., Ostrava, Masarykovo nám.2, Ostrava-Moravská Ostrava IČ: 607 79 781, dovozce do EU: VIDAL EUROPA S:A: PARTIDE DE LA MONTANA S/N, 46293 BENEIXIDA, VALENCIA, reference concepto 0794722 BIBERON 2 PZAS
Výše uvedená kojenecké sada se skládá z plastové kojenecké láhve s barevným potiskem (3 typy vnějšího potisku-viz fotografie), plastového krytu láhve, sosáku z měkčeného PVC a kartáčku na čištění lahví. Kojenecká sada je balena v transparentním plastovém sáčku, který je uzavřen papírovou etiketou, kde je uveden název výrobku „Kojenecká sada 2 ks“ kód výrobku 12439, dovozce pro ČR : BOVID spol. s r.o., Ostrava.

Odůvodnění: při výkonu státního zdravotního dozoru prováděného orgány ochrany veřejného zdraví v tržní síti a na základě následných chemických rozborů bylo zjištěno, že na trhu ČR se vyskytují uvedené nebezpečné výrobky. Sosák na láhev je vyroben z měkčeného PVC. Jako změkčovadla jsou použity estery kyseliny ftalové. Zjištěná hodnota sumy esterů kyseliny ftalové v materiálu sosáků z měkčeného PVC je 24,9 procent (hmotnostních). Bylo zjištěno, že u výše uvedených vzorků nejsou prokazatelně dodrženy požadavky § 26 odst.1 písm.b) zákona 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů a § 6 odst.1 vyhlášky č.84/2001 Sb., o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti do tří let z důvodu překročení limitu obsahu esterů kyseliny ftalové. Zjištěná hodnota celkového obsahu esterů kyseliny ftalové vysoce převyšuje limit pro ftaláty uvedený ve vyhlášce ( 0,1 %.hmotnostních).

Riziko pro děti spočívá v tom, že při pití (styk s dětskou stravou), sání a kousání sosáku (kontakt s ústy dítěte) mohou estery kyseliny ftalové přecházet do dětské stravy, zejména pokud obsahuje tuk, dále mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně s potravinami či slinami konzumovány. Prostřednictvím systému rychlého varování RAPEX Ministerstvo zdravotnictví přes národní kontaktní místo informuje Evropskou komisi a ostatní členské státy Evropské unie. Upozornění: Dovozce a distributoři těchto výrobků jsou podle § 5 zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků), ve znění pozdějších předpisů, povinni uvedené výrobky okamžitě stáhnout z trhu. Ministerstvo zdravotnictví zároveň upozorňuje spotřebitele, že dovozce nebo distributor je podle § 5 odst.7 zákona o obecné bezpečnosti výrobků povinen umožnit osobě, která vlastní nebo drží nebezpečný výrobek, aby jej mohla vrátit zpět uvedenému dovozci nebo distributorovi na jejich náklady. Toto stanovení je uveřejněno také na úředních deskách všech krajských hygienických stanic včetně Hygienické stanice hlavního města Prahy a na jejich územních pracovištích.

MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR, 29.07.2005


fotografie nebezpecnych lahvi http://www.mistecko.net/pictures/clanky/nebkojeneclahev1.jpg >

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 5 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 988 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.