Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Strava 2

Autor: Tinuš , 29.10.2006

Minerály a vitamíny


- Pokud krmíte kvalitním senem a speciálními granulemi, není většinou potřeba dodávat žádné další minerály nebo vitamíny, protože by měly být v této potravě obsažené. Můžete však sáhnout po nějakém minerálním kameni pro hlodavce - pokud ho budou činčily chtít.


 


Ohryzávání


No, když jsme už u té správné péče o trávicí trakt činčil, nesmíme zapomenout ještě na jednu jeho součást - zuby. Hlodavci musí hlodat, protože jejich zuby neustále dorůstají (nejen hlodáky, ale i stoličky!) a pokud by se neobrušovaly, vznikly by na nich ostré hrany, hroty, byly by příliš dlouhé. To vše by mělo za následek poranění měkkých částí dutiny ústní, který by ústil v neschopnost nebo neochotu přijímat potravu a - jak už víte - to by vedlo velmi rychle k jisté smrti činčily. Jakmile totiž činčila přestane z jakéhokoli důvodu přijímat potravu, většinou to s ní jde velmi rychle s kopce…


- granule - jsou tvrdé, takže činčila se musí činit.


- seno - pro důkladné obrušování stoliček je výborné, protože ho musí činčila řádně rozkousat


- nějaké jedlé větve - činčila by měla mít  možnost "zpracovat" větve, popřípadě ničím nenatřená dřevěná prkýnka (často činčily s oblibou zakulacují hrany na policích v kleci - a nejen v kleci).


- suchý chleba nebo již zmíněná kostka pemzy s vápníkem. Samozřejmě, pokud činčila běhá volně po bytě, najde si i jiné předměty, které ji dobře poslouží při péči o její zuby; jen je třeba dávat pozor na jedovaté nátěry, elektrický proud, umělé hmoty atd. atd.


 


Voda


Činčily nemají velké nároky na vodu; pokud mají k dispozici neustále šťavnaté ovoce nebo zelené krmení, vodu nemusí potřebovat vůbec. Přesto by ji měly mít k dispozici, aby se mohly napít v případě, že se jejich potřeba tekutin zvýší. To se často stává v horku (nejen v létě, ale i v zimě v dobře vytopeném bytě!)


Nezapomeňte vodu často měnit, pokud to jde, každý den. Řasy v napáječce mohou také nadělat ve střevech činčil velkou paseku.


Také by neměli mít vodu s chlórem, já dávám vodu odstátou při pokojové teplotě, kdy chlór vyprchá.


 


A poslední otázka ke krmení: kdy krmit? Logika velí: živočichové baští tehdy, kdy jsou aktivní. Tak, jako člověk jí přes den, sova v noci, činčila by měla dostat krmení v době své největší aktivity - tedy večer.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 243 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.