Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Nemoci 2

Autor: Tinuš , 29.10.2006

Nemoci


Problémy se zuby - Činčily jsou hlodavci– zuby jim tedy neustále rostou (až 30 centimetrů ročně) Vepředu mají dva páry řezáků, vzadu mají4páry stoliček (na horní i dolní čelisti – celkem tedy 20 zubů). Pokud zuby rostou pod nesprávným úhlem,nebo pokud činčila nemá dostatek příležitostí si zuby zkracovat hlodáním, zuby se špatně obrušují a přerostou. Žvýkání potravy se těžší a těžší. U zdravého zvířete je délka řezáků cca 5 mm a horní řezáky jsou v mírném předkusu oproti dolním řezákům.Zuby mají mít zažloutlou nebo oranžovou barvu. Světlá barva zubů bývá znakem neadekvátní výživy– nedostatek vápníku.


Choroby dýchacích cest - K těmto problémům se přiřazuje zánět horních cest dýchacích (nachlazení),zápal plic nebo zánět pohrudnice. Stejně jako u člověka se i v těchto případech jedná o stav, kdy se organizmus brání proti infekci dýchacích cest. Bakterie způsobující tyto problémy bývají nejčastěji streptokoky, pasteurella, pseudomonas. Onemocnění je vzájemně přenositelné z člověka na činčilu a opačně.


Kožní záněty a plísně - Nejčastěji bývají způsobeny plísněmi rodu microsporum nebo trichophyton. Některé plísně mohou být přenositelné na člověka či na jiné domácí mazlíčky!


Vytrhávání a vypadávání srsti - Činčila vytrhává svoje vlastní chlupy, nebo je trhá jiné činčile. Pokud máte více činčil, je třeba zjistit, která z nich je agresivní. Činčile může srst vypadávat také samovolně,protože činčily mají schopnost „pouštět“ srst, pokud jsou napadeny dravcem, bojují mezi sebou nebo pokud je něco vyleká.Je to jejich přirozená obranná reakce.


Vodnaté oči a oční zánět - Pokud činčila slzí,může to být průvodním znakem jiných zdravotních problémů – nachlazení nebo problémy se zuby. Oko však také může být rozdrážděno vlivem zrnka písku či jiného tělíska a následně infikováno.


Záchvaty a křeče - Obvykle se objeví následně po jídle a obvykle mají co do činění s akutní kolikou. Záchvat také může vyvolat přehřátí organizmu, které způsobí poruchu metabolismu.


Srdeční vady - Odborníci uvádějí, že až 30% činčil může trpět drobnými srdečními vadami. Mohou se vyskytovat u mláďat a později v dospělosti mohou vymizet. Činčily trpí na srdeční šelest, který je způsoben slabým srdečním svalem. Krev se částečně vrací zpět a není dostatečně vytlačována vpřed.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 274 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.