Dušená mrkev - na kolečka nakrájená mrkev, máslo, sůl, cukr, citronová šťáva, vývar (z kostky ), hladká mouka
Postup - mrkev očistíme, nakrájíme na tenké plátky, na pánvi nebo mělkém kastrůlku si rozehřejeme máslo, na něm pěkně dozlatova osmahneme za častého míchání mrkev. Když trošku změkne, podlijeme vývarem z kostky, necháme na mírném ohni pod pokličkou dusit.
Poté lehce osolíme, přidáme citronku, ještě podusíme, na závěr dochutíme cukrem, ještě citronkou a dodusíme. Lehce / opravdu málo / zaprášíme hladkou moukou, promícháme a stáhneme z plotny. Podáváme s vařeným bramborem a třeba i pečeným masem a vypečenou šťávičkou :-)
Čočka na kyselo - Postup : čočku namočíme na 2 hodiny, poté v té samé vodě uvaříme doměkka. Na tuku osmahneme cibuli, zaprášíme hladkou moukou, přidáme k čočce, dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Podáváme s opečenou uzeninou, kyselou okurkou a posypané smaženou cibulkou.
Hrachová kaše - Postup: Hrách propereme, namočíme ( žlutý hrách cca na 2 hod., zelený hrách na 6 hod. ), v téže NEOSOLENÉ!! vodě uvaříme doměkka. Osolíme, ochutíme pepřem. Na másle osmahneme hladkou mouku, přilijeme mléko a uvaříme si bešamelovou omáčku – jíšku, kterou provaříme a poté vlijeme do hrachu. Dochutíme a podáváme s tím, na co máme právě chuť ( vejce, uzené maso, párek, okurka :-) )
Květák jako mozeček - Postup : květák uvaříme ve vroucí osolené vodě téměř doměkka, scedíme, rozebereme a pokrájíme. Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibulku, přidáme květák, sůl, pepř, orestujeme. Přilijeme rozkvedlaná vejce a podusíme, až se vejce dostatečně srazí. Dochutíme např. petrželkou a podáváme s bramborem.
|