Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

!!! Super omáčky !!!

Autor: Minuskaa , 13.2.2008

Kuře na paprice


Suroviny : kuře ,máslo, 1 cibule, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 2 lžičky mleté papriky, sůl, nové koření


Postup : kuře očistíme, omyjeme a naporcujeme na díly. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, dáme zpěnit na máslo a zaprášíme ji paprikou. Na cibuli dáme dusit kousky kuřete, osolíme a až pustí šťávu, podlijeme vodou nebo vývarem. Můžeme přidat i několik kuliček nového koření. Dusíme doměkka. Měkké kuře vyjmeme, vývar dolijeme trochou vody, ve smetaně dohladka rozmícháme mouku a směs vlijeme do vroucího základu. Můžeme přidat mléko nebo vodu, omáčku rozšleháme a povaříme.




Rajská omáčka


Suroviny : cibule, olej, 2 bobkové listy, 4-8 kuliček nového koření, 4 celé pepře, 3 hřebíčky, ( 1,5 lžíce tymiánu ) a 2 lžíce cukru, 2 malé rajské protlaky ( 140g ), 2 lžíce hladké mouky, sůl, cukr, ocet, kečup.
Postup : na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli dotmava, přidáme koření, a rajský protlak, 5 minut za stálého míchání povaříme . Základ zalijeme asi 1 litrem vody nebo vývaru z hovězího masa (které si předem uvaříme) nebo z masoxu a necháme povařit. Povaříme a poté omáčku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v hrnku s vodou .. Opět povaříme a omáčku přecedíme přes hustý cedník. Teprve teď ji dochutíme solí, cukrem a octem, případně kečupem (můžeme přidat i kousek skořice, trochu citronky a zjemnit smetanou, přisypat strouhaný perník )


Jiný postup : v hrnci na rozpáleném oleji osmahneme mouku za stálého míchání a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji studenou vodou nebo vývarem, rozmícháme, osolíme, přidáme koření, cibuli, citronovou kůru a vaříme dvacet minut. Podle potřeby můžeme dolít vodu nebo vývar, aby měla omáčka požadovanou hustotu. Omáčku přecedíme, rozmícháme do ní rajský protlak, přidáme cukr, skořici a necháme přejít varem. Podle potřeby dosolíme. Podáváme k vařenému masu s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Na talíři můžeme ozdobit snítkou bazalky.




Rajská se zeleninou


Přísady : 1 velká cibule, 70 g mrkve, 50 g celeru, 30 g petržele ( zelenina pod svíčkovou ), 160 g protlaku,1-11/2 l vývaru nebo z kostky, kuličky nového koření a pepře, bobkový list, cukr, ocet, sůl.P


Postup - Na tuku osmažíme na kostičky kořenovou zeleninu, pak přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme a vmícháme protlak. Přilijeme vývar nebo vodu, okořeníme novým kořením, pepřem a bobkovým listem, přivedeme k varu a povaříme. Po uvaření přecedíme přes jemné síto, vyndáme koření a rozmixujeme zeleninu, kterou pak vrátíme zpět do omáčky. Zahustíme hotovou jíškou Knorr.

Zobrazeno doposud 342 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.